|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
radou Član

Pridružen-a: Čet 16 Dec 2010 21:41 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.12 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 8:17 am Naslov sporočila: Enofazni asinhronski motor - hitrost vrtenja |
|
|
Pozdravljeni!
Že dolgo mi v delavnici leži motor, za katerega nimam neke pametne uporabe. Odločil sem se, da si naredim agregat, pa se je pojavil problem.
Motor je pobran iz enega izmed Karcherjevih "vapov" in nima napisne tablice, tako ne morem ugotoviti pravih vrtljajev gredi (za jermenico). V Strojniškem priročniku piše, da se da stvar ugotoviti iz polovih parov (če zanemarimo slip).
Ali mi lahko kdo razloži te polove pare?
Katere informacije potrebujete?
Hvala! _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
n = 60*f /P n.... obrati na minuto
f .... frekvenca - 50Hz
p ... število polovih parov
Dvopolni motor - en polov par - bi torej imel 3000 vrt/ min . to bi bila sinhronska frekvenca. Z upoštevanjem slipa -zaostajanja pa ima tak motor realne asinhronske vrtljaje okrog 2800 -2900 . Štiripolni pa torej okrog 1400 -1450vrt./min.
Lp _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radou Član

|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, vendar ni v bistveno pomoč, ker podobna stvar piše v Strojniškem priročniku.
Mene zanima kako najdem te pare? Ko odprem mašinico je tam skupno 12 navitij.
To pomeni, da je polovih parov 6? (sinhronska frekvenca 500 min^-1)
Hvala. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
12 navitij-po dve Na vsaki strani ena=6 pa 3 faze ....ostane 2 se reče 2 polni motor -2800 obr/min _________________ In brake we trust... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
lado: motor je enofazni
radou: priključi in zaženi motor... razliko med 2800 in 1400 obrati se da ugotoviti "na videz" _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dražji visokotlačni čistilci z aluminjasto črpalko in ceno nekje 300-400 Eur imajo motorje okoli 3kW. Poleg tega moraš upoštevati, da te moči v generatorskem načinu ne moreš doseči. Poleg tega vzemi v zakup, da bo napetost odivsna od števila vrtljajev in posledično mora imeti motor ustrezen regulator plina.
Doseči moraš negativni slip, kar pomeni, da moraš motor vrteti malo nad nazivnimi vrtljaji. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radou Član

|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Absolutno se strinjam. Nazivna moč je 2100W. V bistvu pa to sploh ni problem. Namen je iz dveh stvari, ki mi ležijo v delavnici narediti nekaj uporabnega. V bistvu pa me vse skupaj ni koštalo nič. Motor sem dobil zastonj, vap pa iz smetišča - črpalka je bila počena, elektromotor pa ok. Cilj pa je narediti agregat, za krajše intervale in manjše moči; doma sicer imam 6 kW "dizelco", pa se mi jo ne da vžigat za to, da zvrtam dve luknji.
Tako, da če bo output 1,5 kW bo tudi v redu.
Motor pa je Lombardinijev (tisti iz nekaj tem nazaj), 4 kW. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni