www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

AVR literatura
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2006 9:54 pm    Naslov sporočila:  AVR literatura Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Ali obstaja kakšna slovenska ali hrvaška literatura o AVR, tako kot jo ima SE za Bascom ali kaj podobnega ?
Kupim ali kje se jo da kupiti.

LP,marko

madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2006 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem pred nekaj časa iskal literaturo o AVR. No te je zelo malo, še manj pa je slovenskega ali hrvaškega (ali pa samo jaz nisem našel). Še najboljša literatura je za mene datasheet od tistega mikrokontrolerja ki ga uporabljaš. Moreš pa že malo pozanti osnov za to. Če ti kaj koristi imaš tukaj en vodič. Je kar dobro napisan.

Lp
Madzi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
black
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Avg 2005 18:28
Aktiv.: 0.06
Kraj: On the moon

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2006 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na voljo imaš
http://www.amazon.com/exec/obidos/search-handle-url/ref=br_ss_hs/104-9493147-8878324?platform=gurupa&url=index%3Dblended&field-keywords=avr+atmel

Lahko greš pogledati v CTK ali FE knjižnico v Ljubljani.

Tukaj pa mislim da se ukvarjajo z Codevision avr studio, http://www2.tech.purdue.edu/ecet/courses/ecet483/index.htm

vse je v angleščini.

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 8:09 am    Naslov sporočila:  Kupil sme Odgovori s citatom

Pred letom sem kupil preko Amazon-a
John Morton AVR An Introductory Course.

Je primerna le za popolne začetnike, za tiste, ki imamo recimo izkušnje z 8051 ali s čim drugim je popoln blabla.

Sem računal, da mi bo pomagala pri prehodu na AVR, pa sem še veno na 8051. Sad

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2006 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, mislim so da za ljudi, ki jim koncept mikrokonttrolerja ni vec tuj, najbolj primerna tovrstna literatura "User Manuals"/"User Guides" in datasheeti proizvajalca. Za AVRje ocitno obstajajo gromozanski (nekaj sto strani) datasheeti in manjsi User Guide za ukazni nabor, nasprotno kot recimo za Philipsove LPC900 (mahjen datasheet, vecji User Manual). Ta literatura te ne stane nic, po njej lahko ucinkovito isces in ne vsebuje stvari, ki jih ze ves ("Kaj je interrupt ?").

Datasheeti za AVRje. Linki na levi strani vodijo se do App. Notes (primercki) in ostalih dokumentov (User Guides se skrivajo med njimi). Tako podrobna in hkrati vrez balasta bo tezko kaksna poljudno napisana knjiga Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 12, 2006 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Verjetno bom napravil tako kot je napisal Vilko, ostal bom na 8051.
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 10:17 am    Naslov sporočila:  Nikar ne hodi za menoj! Odgovori s citatom

Nikar ne hodi za menoj, Marko! Jaz sem se tudi izgubil!

To, da jaz stopicam na mestu, je pogojeno z mojimi leti. Kdor je starejši, je suženj navad in težje spremeni navade in okolje, in se tudi težje uči. (Tudi zato so starejši težje zaposljivi. Sad )

Pozdrav

Janez Menart
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 10:21 am    Naslov sporočila:  Hvala Sokrat za povezavo na ATMEL Odgovori s citatom

Hvala za povezave, Sokrat in Black.
Sem jih že dal med Favorites na moj IE. Kdaj bom kaj bral, in pred vsem, kdaj bom začel kaj lotati in meriti, pa je še veliko vprašanje, pred vsem iz prej opisanega razloga. Sem pa vseeno hvaležen za vsak namig in dobronamerni nasvet!
Pozdrav

Janez Menart
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ne morejo biti tak bavbav - mikrokontroler kot mikrokontroler. Tudi pri x51 kompatibilcih imas cel kup variant, vseh mogocih dodatkov, ki jih original nima (dodatni timerji, dvojni DPTR, vec UARTov, vgrajeni A/D, interni EEPROM ali flash, itd.). Ce delas z njimi v visjenivojskem jeziku, je razlika sploh zanemarljiva.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Saj ne morejo biti tak bavbav - mikrokontroler kot mikrokontroler. ...

Strinjam se z Sokratom. Z AVR-ji sicer ne delam. Lahko pa navedem primer s PIC-a.
Do sedaj sem delal skozi s serijami 12X in 16X. Prejšni teden sem naredil svoj prvi "projekt" z 18F258. ( objavljen na forumu )
Kljub 400+ stani datasheeta ter kakih 200 registrov mi to ni vzelo volje. Skratka rabil sem en popoldan, da sem razvozlal arhitekturo ter periferijo mikrokontrolerja.
Potrebno je pač mikrokontroler dati na testno ploščo - ga najprej poskusit oživeti ... (poskusiti posamezne vhode/izhode - napisati čisto preprost program), ko že enkrat kaže znake "življenja" pa je pot naprej bistveno lažja.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 2:31 pm    Naslov sporočila:  Seveda, ni hudič! Odgovori s citatom

Seveda je mikroprocesor pač mikroprocesor, dokler samo preklapljaš pine. Zaplete se, kadar se spustiš v interrupte pri serijski komunikaciji.
Te še pri 8051 ne obvladam 100%, a dovolj, da me uboga. Pri drugih bi moral to še naštudurati. Vzrajam pa pri interrupt tehniki za sprejem serijskega porta, ker le ta mi zagotavlja, da ne 'preslišim', kar mi 'sogovornik govori'. Saj veste, mikroprocesor je zadolžen, da nekaj dela, in če dela, se lahko pri delu tako 'zamoti', da presliši ali pozabi testirati serijski port po polling principu.

No, kakorkoli, tudi avr pozna prekinitve, le naštudirati jih je potrebno. Za 8051 imam knjigo, v katero pogledam, kako se stvari streže, za AVR pa je potrebno pravo knjigo še dobiti. Kot rečeno, tista, ki jo imam, mi tega ne pove dovolj precizno, da bi lahko zadevo pognal.

No, nekoč se bom morda okorajžil, in spustil po smučini. Takrat bom verjetno večkrat prosil za pomoč.

Sicer pa kot pravi moj moto:

Janez Menart
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 13, 2006 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, meni se ponavadi zgodi, da je aplikacija RT in si ne morem privosciti motecih interruptov, zato je serijska komunikacija ponavadi izvedena brez njih (sinhron ali asinhron polling, a dovolj pogosto glede na baud rate, da ne pride do prehitevanja - race condition).

Po datasheetu za ATMega8 (ki je en tak "povprecen" AVR ocitno) vidim, da niso cisto nic drugacni od x51; UART ima locena interrupta (oz. flaga) za RX in TX, nacini delovanja so podobni tistim od x51. Vse kar je drugace so naslovi vektorjev, lokacije kontrolnih in statusnih registrov in take reci - to je pa kdaj ze znotraj ene in iste druzine. Ni razloga za strah ce res potrebujes zamenjavo za tiste, ki jih uporablajs trenutno, le loti se kompletnih datasheetov (vidim da imajo ene "skrajsane" verzije in kompletne). Zamenjati arhitekturo cisto brez razloga bi pa bilo najbrz nesmiselno Smile
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 03, 2006 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo tole knjigo:
Embedded C Programming and the Atmel AVR

http://www.amazon.com/gp/product/1401812066/102-0044993-3627315?v=glance&n=283155

Bi kaj zaslužil, če bi mi dal za kopirati. Ker 100$ je kar malo huda.

lp, CarpeDiem
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 03, 2006 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Amazon.co.uk je cca. 10 nasih tisocakov (pol tiste cene torej). Mislim, da se skoraj 500 strani ne splaca kopirati za majhen prihranek (ce zacasno odmislim, da gre tudi za piratiziranje ...).

Tudi sicer nima smisla kupovati na ameriskem Amazonu, razen ce artikla res ne najdes v Evropi (.co.uk, .de), saj te nasi vrli cariniki kojci oberejo za 8.5% DDV (tudi na postnino) + posredovalnino + odkupnino + kolikor si vzame se posta za tisto, cemur pravijo na posti da "nic dodatno ne stane".
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 03, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Očitno bo tole testni nakup knjige preko spleta.

Cena knjige je torej £32.22 (cca. 11300 SIT). Koliko stane poštnina (air-mail 8-12 working days)?

http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/1401812066/qid=1141408543/sr=8-1/ref=sr_8_xs_ap_i1_xgl/026-4138515-2542849

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni