|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GiovanniTheX Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2014 9:21 pm Naslov sporočila: binarni števec CD4516BE - problem |
|
|
en lep pozdrav.
Pri izdelavi nekega projekta sem naletel na težavo pri realizaciji binarnega števca z oznako CD4516BE. Na protoboadru sem zvezal števec, ga priklopil na 12 V (max. je mislim da 20 oz. 22V), na izhode sem dal 4 LED diode s katerimi binarno ponazoriš štetje (s predupori). Na vhod za clock sem priklopil stikalo ki preklaplja med 0 in 1 (torej 0V in 12V), U/D (smer štetja) na 0, reset na 0, enable na 0.. vse lepo in prav. Priklopim. Ko niso blie priklopljene vse sponke na stikalu za clock (torej ko nista bila in 0v in 12v priklopljena) je stvar z neko svojo frekvenco konstantno utripala (štela). Ker nisem našel napake sem vse razdrl in ponovno sestavil. Stvar je bila identična. Nato sem zamenjal napajanje (rač. napajalnik za nek 12V adapter). Štetje je sedaj delalo brez problema, utripanje pa je še vedno ostajalo če ni bilo vse priklopljeno. Po ponovnem vklopu se je ponovil zgornji scenarij. Nato sem zamenjal čip. Prvi scenarij. Ponovno zderem in postavim na novo. Dela. Montiram še 7segment. display in ene AND vrata da ko prešteje do 15 izpiše FULL. Dela. izklopim. čez nekaj časa ponovno vklopim in stvar dela. Nato grem jest. Pridem nazaj, vklopim, stvar ne šteje, fura neko svojo frekvenco, ki je komaj še opazna. Ima kdo kakšno idejo kje je problem?
Lep pozdrav
Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2014 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
CMOS logika - nujno definirano stanje vhodov. Na njih- vhodih -uporabi upore proti masi ali napajanju. Pa še neki debounce tipk ne bi škodoval. Drugače pride do nepredvidljivih situacij. Brez debouncea pa bo stel kot nor... CMOS šteje do preko 20 MHz...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.93
|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2014 10:45 pm Naslov sporočila: Re: binarni števec CD4516BE - problem |
|
|
GiovanniTheX je napisal/a: |
Ima kdo kakšno idejo kje je problem?
|
Pri analizi podobnih napah je osciloskop ''zakon''.
Od primera do primera se delovanje enakih digitalnih vezij razlikuje lahko tudi po proizvajalcih.
lp! jp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Pon Jan 06, 2014 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Pa še neki debounce tipk ne bi škodoval. Drugače pride do nepredvidljivih situacij. Brez debouncea pa bo stel kot nor... CMOS šteje do preko 20 MHz... |
bounce pojav sem odpravil z relejem.. tako da rele simulira clock, s tipko pa ga vklapljaš/izklapljaš.
Torej moram clock preko upora tudi na maso vezat? al je kakšen drug vhod? števec je osnovno nastavljen - šteje od 0 do 15 (ali obratno odvisno od U/D stanja)
vhodi (P0-P3 )so vsi vezani na 0 - gnd
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5822 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi narisal in shemo pripel tukaj gor, kar počenjaš oz. kaj si naredil, bi bilo veliko lažje in verjamem, da bi bilo odgovorov več, tako pa, vsaj meni se ne ljubi risat sheme po tvojem pripovedovanju!
Ali misliš, da kontakti releja ne vibrirajo?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 12:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že Jaka omenil po tvojem pripovedovanju se težko kaj ugotovi. Shema zelo koristi.
Težava je stikalo, ki ti proži clock. Tu moraš obvezno dodati debounce mehanizem (to so ti že povedali) - glej priponko.
Sicer pa dodaj tudi kondenzator na clock (10 nF ali več, odvisno od hitrosti). Najbolj enostavno je, da povečuješ kondenzator, dokler dela. Pa kondenzator čimbližje pinu.
Sicer ne vem kako točno ti generiraš odpiranje/zapiranje releja, ampak se mi zdi, da je to slaba rešitev.. če nekako kontroliraš rele, je bolje, da namesto releja, kar direktno na clock pelješ to. Rele = motnje = contact debounce + še marsikaj drugega, nič dobrega
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
7.37 KB |
Pogledana: |
4908 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz mislim, da si z relejem vnesel še več motenj v sistem, kot pa s samo tipko. (napetostne špice, indukcija v žičkah blizu releja,..) Tudi debouncea nisi s tem rešil.
Tudi pri navadnem releju kontakti lahko odskakujejo... Če že hočeš imeti rele, uporabi Reed izvedbo - pri njem še nisem opazil odskakovanja - ali pa je morebiti zanemarljivo.
Pa očitno nisi zastopil, kaj pomeni definirano stanje vhoda.
Neuporabljeni vhodi pri CMOS logiki MORAJO biti na definiranem stanju GND ali VCC, odvisno od naloge, ki jo čipek opravlja. Povežeš jih direktno z žičko oz. vezjo na TIV.
Vhodi, ki jih ti krmiliš s tipko/relejem, MORAJO biti na definiranem stanju GND ali VCC preko nekega upora (npr 10k). S tipko pa jih "prevežeš" na drug definiran nivo. Pozor na debounce.
Če vhode krmili logika (npr drug CMOS), pa mora že ta sama poskrbeti, da so njeni izhodi - in s tem vhodi naslednjega čipa na definiranem nivoju. Torej ni dobro, če uporabiš možnost "tristate" logike, ker ne skrbi za definiranost izhoda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
shema moje vezave je v priponki.
Torej če prav razumem dam namesto releja neko stikalo ki ima delovni in mirovni kontakt, gor vežem tako kot je na shemi upor in kondij pa še na clock en majhen kondenzator (bt, to sem že delal samo sem verjetno uporabil kondenzator s preveliko vrednostjo kapacitete ker mi ni delalo..)
Neuporabljeni vhodi pri CMOS logiki MORAJO biti na definiranem stanju GND ali VCC, odvisno od naloge, ki jo čipek opravlja. Povežeš jih direktno z žičko oz. vezjo na TIV.
Vhodi, ki jih ti krmiliš s tipko/relejem, MORAJO biti na definiranem stanju GND ali VCC preko nekega upora (npr 10k). S tipko pa jih "prevežeš" na drug definiran nivo. Pozor na debounce.
Če vhode krmili logika (npr drug CMOS), pa mora že ta sama poskrbeti, da so njeni izhodi - in s tem vhodi naslednjega čipa na definiranem nivoju. Torej ni dobro, če uporabiš možnost "tristate" logike, ker ne skrbi za definiranost izhoda. |
hala za razlago, mi je zdaj vsaj jasno kaj pomeni cmos. Kontakte, katerih nisem potreboval, sem imel (jih imam) vezane na 0V oz. gnd.
lp
Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
nevem kje je problem a mi sheme noče naložit.. torej je TUKAJ alternativa.
Problem sem rešil tako, da sem na pin 15 (clock) prolotal 100nF keramični kondenzator - tako kot je predlagal marko.
Tako da zaenkrat hvala vsem za koristne informacije.
Lp
Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na clock (če imaš neki zunanji vir takta, npr. oscilator,...) po moje nebi bilo potrebno kondija dat - zna celo nagajat.
Če imaš za clock tipko, pa ja... Enako naredi kot za debounce:). Pa paziti moraš, da se kondi preko enega paralelnega upora tudi sprazni. Kajti drugače bo vedno napolnjen in ne bo predstavljal takta -> polnega kondenzatorja s ponovnim pritiskom na tipko ne boš spraznil.
Sheme (priponke) ni.
Marko ti je kak post višje pokazal en osnovni način "vhodnega filtra". Sicer namenjenega mikrokontrolerju, ker je tipka proti masi. Lahko uporabiš tudi kot takt, če si ga proizvajaš s tipko.
Kam moraš kateri vhod povezat: na + ali na GND je odvisno od tega, kaj čipek potrebuje, da naredi tisto kar želiš. Glej v njegovo pravilnostno tabelo... PDF od čipa.
V resnici jaz PDFja tvojega števca sploh nisem gledal. Moji komentarji so čisto osnovni za celotno CMOS družino.
EDIT: v zadnjem tvojem postu sem prebral, da "si kontakte ki jih nisi potreboval" povezal na GND. Upam, da ni vmes tudi kateri od izhodov. Neuporabljene izhode pa moraš v nasprotju z vhodi pustiti v zraku..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na clock (če imaš neki zunanji vir takta, npr. oscilator,...) po moje nebi bilo potrebno kondija dat - zna celo nagajat.
Če imaš za clock tipko, pa ja... Enako naredi kot za debounce:). Pa paziti moraš, da se kondi preko enega paralelnega upora tudi sprazni. Kajti drugače bo vedno napolnjen in ne bo predstavljal takta -> polnega kondenzatorja s ponovnim pritiskom na tipko ne boš spraznil.
Sheme (priponke) ni.
Marko ti je kak post višje pokazal en osnovni način "vhodnega filtra". Sicer namenjenega mikrokontrolerju, ker je tipka proti masi. Lahko uporabiš tudi kot takt, če si ga proizvajaš s tipko.
Kam moraš kateri vhod povezat: na + ali na GND je odvisno od tega, kaj čipek potrebuje, da naredi tisto kar želiš. Glej v njegovo pravilnostno tabelo... PDF od čipa.
V resnici jaz PDFja tvojega števca sploh nisem gledal. Moji komentarji so čisto osnovni za celotno CMOS družino.
EDIT: v zadnjem tvojem postu sem prebral, da "si kontakte ki jih nisi potreboval" povezal na GND. Upam, da ni vmes tudi kateri od izhodov. Neuporabljene izhode pa moraš v nasprotju z vhodi pustiti v zraku..  |
Shema: -->
GiovanniTheX je napisal/a: |
nevem kje je problem a mi sheme noče naložit.. torej je TUKAJ alternativa.
Janez |
EDIT:
Hehe, ne nič bat, izhode mam vse uporabljene Torej, pine ki jih "nisem potreboval" - če ne rabiš logične 1 mora biti logična 0, torej sem vhode za prednastavljeno vrednost ter še CIN/COUT vezal na maso.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.78 Kraj: Rače
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
na žalost res.. tako da enkrat dela, drugič ne.. god, help me if you can or anybody else
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Jan 07, 2014 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Poizkusi dodati debounce vezje po shemi, ki sem jo zrisal, pa vsaj v napajanje dodaj še kakšen 100nF kondenzator, pa ne pozabi na upor v bazi tranzistorja.
Lp, Matic
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
121.85 KB |
Pogledana: |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GiovanniTheX Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni