www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

paneli in polnjenje več akujev hkrati
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 8:56 am    Naslov sporočila:  paneli in polnjenje več akujev hkrati Odgovori s citatom

Zanima me, ali je kak problem, če bi z enim panelom polnil 5 akumulatorjev naenkrat in pri tem uporabil DC_DC pretvornik navzgor?
ALi se je kdo že srečal s podobnim problemom?
Mislim predvsem na obnašanje pretvornika ppri polnjenju/vzdrževanju.
Hvala,
pL
Robi

sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vem se da polnit več akumulatorjev na enkrat seveda vzporedno kot pri električnih viličarjih. Jaz na enak način polnim 3 solarne akumulatorje z sončnimi celicami in mi deluje v redu že kake 3 leta.
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 11:16 pm    Naslov sporočila:  Re: paneli in polnjenje več akujev hkrati Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Zanima me, ali je kak problem, če bi z enim panelom polnil 5 akumulatorjev naenkrat in pri tem uporabil DC_DC pretvornik navzgor?
ALi se je kdo že srečal s podobnim problemom?
Hvala,
pL
Robi

sončne celice je napisal/a:
Kolikor vem se da polnit več akumulatorjev na enkrat seveda vzporedno kot pri električnih viličarjih. Jaz na enak način polnim 3 solarne akumulatorje z sončnimi celicami in mi deluje v redu že kake 3 leta.

Želim ti še mnogo let uspešnega polnjenja Smile

Jaz jih mislim polniti ZAPOREDNO vezane z enim panelom 17V5A na 75V.

lp
Robi

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pretvornik ti vnaša dodatne izgube v sistem, pri solarnih panelih pa gledamo na vsak milivat.
Osebno ti zadevo odsvetujem.

Sama zaporedna vezava akujev pa ni problem. Potrebno je le, da so akumulatorji med sabo čimbolj enaki, ne le po proizvajalcu/tipu/kapaciteti, ampak tudi po starosti in iztrošenosti.
Najbolje je postaviti nove akumulatorje narejene v čim bližjem časovnem obdobju (datum proizvodnje je ponavadi označen). Nemogoče je sicer dobiti akumulatorje iz iste serije, zaporednih serijskih, ampak čim bližje so, tem bolje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akumulatorji so novi, iste serije, stacionarni.
Če gledam na izgube iz vidika denarja, potem mi , ne vem, 10% dodatnih izgub zaradi DC-DC ne pomeni nič v primerjavi z nabavo dodatnih 4 kosov panelov za XXX eurov. Za te amumulatorje namreč tokovno ustreza že en kos.
lp
Robi

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:10 am    Naslov sporočila:  Re: paneli in polnjenje več akujev hkrati Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:

Mislil sem sledeče:
1. ali je za TL494 potrebno narediti izklop z določeno histerezo, da v primeru, ko sonce gre spat, izklopi napajanje ali je lahko direkt in ko napetost pade, samo neha delat
2. kako je z polnjenjem z stikalnim napajalnikom? Ali je dovolj samo omejena napetost (tok bo itak majhen v primerjavi z akumulatorji)?
3. ali rabim dušilke glede na to, da so na sekundarju akumulatorji?

lp

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za polnjenje akumulatorjev iz sončnih celic mora imeti DC/DC pretvornik sledenje točke maksimalne moči (MPP tracking). Če bi namreč uporabil pretvornik s konstantnim izhodnim tokom, bi se zadeva ob ustrezno šibkem obsevanju enostavno sesedla. Vprašanje pa je tudi, ali bi se nazaj pobrala (ker so sončne celice pri nizki napetosti tokovni generatorji, dajo z nižjo napetostjo tudi nižjo moč).
Skratna poleg TL494 (ali karkoliže) je potrebno uporabiti primerno pamet. Elektronike mislim, ne človeške.
Najenostavnejša možnost (brez MPP) je da 'sledilnik' deluje tako, da regulira konstantno napetost na VHODU, nekaj nižjo, kot je nazivna napetost panela.
Najenostavnejši način polnenja svinčenih akumulatorjev je konstanten tok, konstantna napetost. Oboje pač omejeno na ustrezne vrednosti. Pri smiselno dimenzioniranem sistemu akumulatorji prenesejo ves tok, ki ga paneli lahko dajo.
Glede dušilk ni kritično.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če to razumem!
tl naj bi namesto kontrole izhoda dobil napetost na vhodu?
A ne bi potem pri visoki napetosti, ko sonce pripeka, bil v prostem teku in skozi ne bi teklo nič? Ko bi napetost padal, bi pa podaljševal pulze?!?
Nekaj ne razumem očitno Sad

DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi panel ima svojo U-I karakteristiko. No ti rabiš panel tem bolj izkoristiti. Torej bi rad vlekel ven največjo moč. Z ustreznim dc-dc pretvornikom (ki ima nekja več regulacije) vhod postaviš na točko v karakteristiki, kjer je U*I produkt največji. Na ta način potem polniš skoraj poljuben akumulator, z največjim tokom(močjo Wink ).
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ko sonce gre za hrib?
sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se opravičujem sem narobe napisal mislil pa sem zaporedno- se zgodi Smile
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Kaj pa ko sonce gre za hrib?

Takrat pa v vsakem primeru veš kakšno maksimalno moč dobiš iz sončnih celic. Laughing

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj jaz enostavno ne razumem več!
A moram spet postavljat enako vprašanje?

Ne zanima me, kaj jejo vaši zajci ipd, ampak KAJ SE BI PRIPETILO Z L494 oz. stikalnim napajalnikom na njegovi osnovi, ko bi napetost izvora usahnila?

Ne vem več, kako naj postavim vprašanje, da bi vsaj eden, ki ima izkušnje s tem, razumel!

Očitno ne znam napisat, kaj me zanima Sad

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
... KAJ SE BI PRIPETILO Z L494 oz. stikalnim napajalnikom na njegovi osnovi, ko bi napetost izvora usahnila?

Ne vem več, kako naj postavim vprašanje, da bi vsaj eden, ki ima izkušnje s tem, razumel!

Očitno ne znam napisat, kaj me zanima Sad

Kaj pa se zgodi z večino konverterjev, ko napetost počasi pada pod tisto za katero so narejeni? Po domače povedano se jim "sfuzla" ... in odpre se kašen tranzistor ali FET namesto za mS kar za nekaj usodnih sekund! Kaj misliš da bo sledilo?

Zadevo si že v osnovi zastavil napačno. Ne moreš napajat porabnikov (ti bi DC/DC konverter) kar direkt iz solarnih panelov, ker so ti zelo nestabilen vir napajanja. Energijo bi moral naprej shranjevat v poseben akumulator, ki bi šele potem napajal DC/DC. Pa še v tem primeru bi rabil kontroler, ki bi ti DC/DC izklopil, ko bi napetost tega dodatnega akumulatorja padla dovolj nizko.

Bolje, da začneš razmišljat v smeri večih manjših panelčkov od katerih bo vsak polnil en - svoj akumulator.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Pa še v tem primeru bi rabil kontroler, ki bi ti DC/DC izklopil, ko bi napetost tega dodatnega akumulatorja padla dovolj nizko.

To me je zanimalo, ali rabim ali ne!

Iztok je napisal/a:
Bolje, da začneš razmišljat v smeri večih manjših panelčkov od katerih bo vsak polnil en - svoj akumulator.

Za ta primer je hardware že fiksno določen in ni možno spreminjat nič.

Hvala za pomoč Smile
lp
Robi

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni