|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primozsu Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11 Prispevkov: 412 Aktiv.: 1.74 Kraj: MB - Šentjur
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 1:24 am Naslov sporočila: 10W LED svetilka E27 |
|
|
Pozdravljeni!
Iz DX sem iz firbca naročil 10W LED svetilko, ker me je zanimalo kako bi se obnesla takšna svetilka.
Podatki iz DX(copy/paste):
- 166-LED super bright white light bulb
- Color temperature: 6500K white
- Energy consumption: 10W
- Rated voltage: AC 220V
- Luminous flux: 1050LM (zelo dvomim)
- Connector: E27
To svetilko sem tudi pomeril. Meritve so pokazale da ima precej slab Power Factor.
Podatki meritve:
U = 222.8 V
I = 99 mA
P = 9.65 W
PF = 0.43
Sama svetloba mi osebno ne odgovarja (je rahlo moteča). Če gledaš vanjo še potem en čas vidiš polno "pikic", kamor koli pogledaš.
Zelo zanimivo je, kako kamera vidi to svetilko. Zanima me zakaj nastanejo te črte?
Lp, Primož
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
119.45 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
119.41 KB |
3 krat |

|
|
61.22 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.03
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 4:24 am Naslov sporočila: |
|
|
1050lumnov bwahaha.
166 pa res.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maty Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57 Prispevkov: 124 Aktiv.: 0.66 Kraj: Svečina
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja tile lumni so vedno dvoumni. DX se nekak zelo rad zmoti kaj se tega tiče. Morda namerno zaradi prodaje ? hehe
Tiste črtice ki jih kamera vidi, pa je to po moje zaradi različnih odbojev svetlobe v optiki fotoaparata - fotografiranje zelo svetlega objekta v temni okolici.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Vertikalne črte na sliki so normalen pojav pri CCDju, kadar je na sliki kakšen zelo svetel objekt. Tule: http://en.wikipedia.org/wiki/Charge-coupled_device imaš razloženo pod "vertical smear"...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.89 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Testiral sem podobno žarnico, tudi 10W.
Žarnica je odpovedala po približno pol leta v zimskem delovanju, cca. 8ur dnevne uporabe.
Sicer sem imel že pri nakupu dvome o kvaliteti, ker sama žarnica nima nobenega hladilnika za odvajanje toplote. LED segment je narejen tako, da so LED precej skupaj, kar pa se v končni fazi greje.
Zadevo sem sedaj razdrl in si ogledal podrobneje. LED driver je kar kondenzatorski in sicer okoli 80mA skozi 4 pralelno vezane LED v seriji z 44-imi takimi sklopi.
Torej, ko pregori ena LED v segmentu 4-ih na preostale tri teče okoli 7mA preveč toka in tako dalje. Že v osnovi paralelna vezava LED ni priporočljiva dolgoročno.
Praktično je žarnica izgubila okoli 20% na osvetlitvi že prvi mesec uporabe, nato se je stopnjevalo na 40% pred okvaro.
Tehnične lastnosti proizvajalca:
10W 1000LM 230V toplo bela
CRI zelo slab, okoli 65% (toplo bela barva z rumenim odtenkom)
Žarnico sem testiral iz firbca zaradi nizke cene, enakih predvidenih lastnosti kot kvalitetnejša žarnica drugega proizvajalca s hladilnim rebrom, visokim CRI, tokovnim virom napajanja in konstanto osvetlitvijo po 1-letu uporabe, ki pa je skoraj trikrat dražja od te nizkocenovne z Epistar LED.
Skratka zaradi takih cenenih izdelkov se uvrščajo LED produkti v nekvalitetno robo in še večje nezaupanje ljudi ter veliko slabih izkušenj.
Dajem vam še en razlog več, da ni vse zlato kar se sveti.
Prilagam še nekaj slik:
LED žarnica brez pokrova-buče |
|
293.55 KB |
1 krat |

|
Tukaj se vidi, da je v eni LED pošteno zakurilo. Verjetno zadnja, ki je pregorela v segmentu 4-ih v paralelni vezavi. Praktično je doživela šok 80mA ali več. |
|
303.37 KB |
1 krat |

|
Na sliki kondenzatorsko napajanje, ki se nahaja v grlu. V notranjosti je še preostali del s usmerniškimi diodami, dvema kondenzatorjema in dvema uporoma. |
|
289.72 KB |
2 krat |

|
Tukaj se vidi vezava posameznih LED plošč. V osnovi so vezane 4 take plošče v seriji, vmes je dodana še zgornja kratka plošča. |
|
302.67 KB |
5 krat |

|
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 2.00 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo računal in glede na ceno celotnega svetila je vrednost ene diode 0,07€. Kitajci imajo neke svoje standarde in zahteve saj v vsem radi pretiravajo...glede te njihove svetilnosti pa so tak v deželi sanj. Če bi hotel narediti svetilo z res ultra bright diodami npr. Nichia NSPW-500DS (ena dioda ima svetilnost cca.40000cd) bi bila zadeva vredna 164€ (ena je vredna cca 1€). Še lažje pa se doseže omenjeno svetilnost 1000lm z eno CREE diodo XM-L (vredna pa je samo 10€).
Kot je napisal El Grigon; zaradi takšnega kitajskega krša še bo nekaj časa potrebnega, da bodo ljudje zaupali LED rasvetljavi.
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Feb 20, 2011 1:33 am Naslov sporočila: |
|
|
kvizko je napisal/a: |
zaradi takšnega kitajskega krša še bo nekaj časa potrebnega, da bodo ljudje zaupali LED rasvetljavi. |
Če ne bi bilo kitajskega krša bi "ameriška" ledica še vedno stala 100 euro
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 2.00 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 20, 2011 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko da imaš prav, če pa pogledamo globalno...torej na vse druge izdelke pridemo do zaključka, da je zelo malo stvari iz Kitajske, ki bi bile kvalitetne. Je pa res, da so odlišni posnemovalci
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 487 dni