www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

10W LED svetilka E27

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 1:24 am    Naslov sporočila:  10W LED svetilka E27 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Iz DX sem iz firbca naročil 10W LED svetilko, ker me je zanimalo kako bi se obnesla takšna svetilka.

Podatki iz DX(copy/paste):
- 166-LED super bright white light bulb
- Color temperature: 6500K white
- Energy consumption: 10W
- Rated voltage: AC 220V
- Luminous flux: 1050LM (zelo dvomim)
- Connector: E27

To svetilko sem tudi pomeril. Meritve so pokazale da ima precej slab Power Factor.
Podatki meritve:
U = 222.8 V
I = 99 mA
P = 9.65 W
PF = 0.43

Sama svetloba mi osebno ne odgovarja (je rahlo moteča). Če gledaš vanjo še potem en čas vidiš polno "pikic", kamor koli pogledaš.
Zelo zanimivo je, kako kamera vidi to svetilko. Zanima me zakaj nastanejo te črte?

Lp, Primož

10W LED E27.jpg
 Opis:
Slikano z bliskavico
 Velikost datoteke:  119.45 KB
 Pogledana:  5 krat

10W LED E27.jpg

10W LED E27_n.jpg
 Opis:
Slikano brez bliskavice
 Velikost datoteke:  119.41 KB
 Pogledana:  3 krat

10W LED E27_n.jpg

Slika videa.jpg
 Opis:
Slika iz video posnetka
 Velikost datoteke:  61.22 KB
 Pogledana:  3 krat

Slika videa.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.03

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 4:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1050lumnov bwahaha.

166 pa res.
Nazaj na vrh
maty
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jan 2010 0:57
Aktiv.: 0.66
Kraj: Svečina

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tile lumni so vedno dvoumni. DX se nekak zelo rad zmoti kaj se tega tiče. Morda namerno zaradi prodaje ? Razz hehe
Tiste črtice ki jih kamera vidi, pa je to po moje zaradi različnih odbojev svetlobe v optiki fotoaparata - fotografiranje zelo svetlega objekta v temni okolici.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vertikalne črte na sliki so normalen pojav pri CCDju, kadar je na sliki kakšen zelo svetel objekt. Tule: http://en.wikipedia.org/wiki/Charge-coupled_device imaš razloženo pod "vertical smear"...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.89
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testiral sem podobno žarnico, tudi 10W.

Žarnica je odpovedala po približno pol leta v zimskem delovanju, cca. 8ur dnevne uporabe.

Sicer sem imel že pri nakupu dvome o kvaliteti, ker sama žarnica nima nobenega hladilnika za odvajanje toplote. LED segment je narejen tako, da so LED precej skupaj, kar pa se v končni fazi greje.

Zadevo sem sedaj razdrl in si ogledal podrobneje. LED driver je kar kondenzatorski in sicer okoli 80mA skozi 4 pralelno vezane LED v seriji z 44-imi takimi sklopi.
Torej, ko pregori ena LED v segmentu 4-ih na preostale tri teče okoli 7mA preveč toka in tako dalje. Že v osnovi paralelna vezava LED ni priporočljiva dolgoročno.

Praktično je žarnica izgubila okoli 20% na osvetlitvi že prvi mesec uporabe, nato se je stopnjevalo na 40% pred okvaro.

Tehnične lastnosti proizvajalca:
10W 1000LM 230V toplo bela

CRI zelo slab, okoli 65% (toplo bela barva z rumenim odtenkom)

Žarnico sem testiral iz firbca zaradi nizke cene, enakih predvidenih lastnosti kot kvalitetnejša žarnica drugega proizvajalca s hladilnim rebrom, visokim CRI, tokovnim virom napajanja in konstanto osvetlitvijo po 1-letu uporabe, ki pa je skoraj trikrat dražja od te nizkocenovne z Epistar LED.

Skratka zaradi takih cenenih izdelkov se uvrščajo LED produkti v nekvalitetno robo in še večje nezaupanje ljudi ter veliko slabih izkušenj.
Dajem vam še en razlog več, da ni vse zlato kar se sveti.

Prilagam še nekaj slik:

190220111737.jpg
 Opis:
LED žarnica brez pokrova-buče
 Velikost datoteke:  293.55 KB
 Pogledana:  1 krat

190220111737.jpg

190220111739.jpg
 Opis:
Tukaj se vidi, da je v eni LED pošteno zakurilo. Verjetno zadnja, ki je pregorela v segmentu 4-ih v paralelni vezavi. Praktično je doživela šok 80mA ali več.
 Velikost datoteke:  303.37 KB
 Pogledana:  1 krat

190220111739.jpg

190220111741.jpg
 Opis:
Na sliki kondenzatorsko napajanje, ki se nahaja v grlu. V notranjosti je še preostali del s usmerniškimi diodami, dvema kondenzatorjema in dvema uporoma.
 Velikost datoteke:  289.72 KB
 Pogledana:  2 krat

190220111741.jpg

190220111743.jpg
 Opis:
Tukaj se vidi vezava posameznih LED plošč. V osnovi so vezane 4 take plošče v seriji, vmes je dodana še zgornja kratka plošča.
 Velikost datoteke:  302.67 KB
 Pogledana:  5 krat

190220111743.jpg

kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 2.00
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem malo računal in glede na ceno celotnega svetila je vrednost ene diode 0,07€. Kitajci imajo neke svoje standarde in zahteve saj v vsem radi pretiravajo...glede te njihove svetilnosti pa so tak v deželi sanj. Če bi hotel narediti svetilo z res ultra bright diodami npr. Nichia NSPW-500DS (ena dioda ima svetilnost cca.40000cd) bi bila zadeva vredna 164€ (ena je vredna cca 1€). Še lažje pa se doseže omenjeno svetilnost 1000lm z eno CREE diodo XM-L (vredna pa je samo 10€).
Kot je napisal El Grigon; zaradi takšnega kitajskega krša še bo nekaj časa potrebnega, da bodo ljudje zaupali LED rasvetljavi.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 1:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kvizko je napisal/a:
zaradi takšnega kitajskega krša še bo nekaj časa potrebnega, da bodo ljudje zaupali LED rasvetljavi.

Če ne bi bilo kitajskega krša bi "ameriška" ledica še vedno stala 100 euro Wink

kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 2.00
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko da imaš prav, če pa pogledamo globalno...torej na vse druge izdelke pridemo do zaključka, da je zelo malo stvari iz Kitajske, ki bi bile kvalitetne. Je pa res, da so odlišni posnemovalci
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 487 dni