www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Transformator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
anze90
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06
Aktiv.: 1.88
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 10:22 pm    Naslov sporočila:  Transformator Odgovori s citatom

Od znanca sem dobil 450VA transformator, ki je na slikah. Nekako se ne morem odločiti za kaj ga naj uporabim. Razmišljal sem, da bi mogoče naredil en močnostni usmernik do 40V enosmerne in kakšnih 10A toka, ali pa polnilec akumulatorjev... Ima pa dva sekundarna navitja, 0V -- 34V (12A) in pa 0V -- 15V -- 30V (1,5A).
Torej kakšni predlogi zaželjeni Smile

DSC_0359.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  466.87 KB
 Pogledana:  5 krat

DSC_0359.jpg

DSC_0360.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  334.03 KB
 Pogledana:  5 krat

DSC_0360.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz, ki točno vem, kaj ti rabiš, bi ti svetoval sledeče-napravi tak napajalnik in polnilec, da boš trafo samo na konektorje prestavil iz enega v drugega. Potem lahko narediš še ojačevalec v A klasi, pa še kaj bi se našlo.
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja točno tako, gre se mi, da trafo pametno uporabim. Saj nekaj takega sem že mel v mislih, samo za polnenje 12V akumulatorjev bi moral odviti nekaj ovojev na 34V sekundarju... Nekako univerzalno ne morem porabiti, vsaj tako se mi zdi. Stabiliziranega laboratorijskega usmernika reda 10A si pa ne predstavljam, sicer mam eno veliko hladilno rebro in lahko čez dam ventilator, da mi bo hladilo tranzistorje. hmm Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam kar nekaj raznih transformatorjev in adapterjev po policah pa jih imam verjetno malo v primerjavi z nekaterimi člani tukaj.

Ne boš verjel, da vsake toliko časa kaj zgine s police. Spravi ga in slej ko prej se boš kaj spomnil zanj ali pa ti bo slučajno prav prišel. Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalec v A klasi bi bila kar primerna aplikacija 😉 Res pa je, da kar malo energetsko potratna, pa kljub temu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko ga pa tudi razstaviš- železo, baker pa Dinos...
anze90
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalca nimam namena delat. Mislim, da sem se že skoraj odločil. Verjetno bo kar laboratorijski napajalnik velike moči. Uf uf laura, trafo ni za v smeti, ne verjamem da je v njem več kot kilo bakra.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No saj upam da me nisi resno vzel...
Bi pa jaz tudi iz tega naredil kakšen usmernik.

jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na transformatorju na priklopni sponki ''15'' sta verjetno priklopljeni 2 žici.
Če sta, je navitje uporabno lahko ločeno za 2x15V (2x1.5A in možnost za izvedbo simetričnega napajanja), za 2x15V (2x1.5A) in vzporedno (2x15V/ 2x1x5A = 3A).
Če so ovoji sek. navitja (za 34V) v zadnji zunanji plasti ovojev je možno brez odvijanja ovojev zmanjšati el. napetost za celo plast (npr. 20 ovojev) ali le za nekaj ovojev.

Vsako navitje ima dva konca. Na enega od teh dveh koncev priklopimo eno od dveh merilnih vrvic V-metra. S (''posebna konica'' mora biti zelooooo trda in tanka, da lahko z zelo malo silo pritiska na žico na čim manjši površini prebije lak izolacijo bakrene žice navitja) konico na drugi merilni vrvici tipamo po ovojih navitja. Na vsakem od ovojev se izmeri različna el. napetost.
Na izmerjeni točki željene el. napetosti pazljivo prekinemo ovoj (ne smemo poškodovati izolacije ostalih ovojev), konca tega prekinjenega ovoja dvignemo, nanju naredimo priklop za možnost vezave nižje el. napetosti z manj ovoji ali za el napetost z vsemi ovoji sek. navitja.
Način nižanja (spreminjanja) el. napetosti je uporaben na zunanji plasti vseh navitij ali tudi bočno prvi dostopni ovoji na tuljavi navitja.
Lp! jp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se že gre predelavo so tako ali tako sekundarji ponavadi naviti nazadnje. Tudi število ovojev je verjetno maksimalno okoli 100. In res ni noben bistven problem odviti zadeve. Sam bi stroil tako in nikoli nebi prebadal laka ali česa podobnega.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož kako pa rastaviš lamele jedra, ki so običajno zlepljene z lakom ?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to pa je drugi problem, pa sem že mislil spodaj napisati, razen če...

V nekaterih primerih gre, no saj ko eno spraviš ven. Drugače pa pečica. Kar sem do sedaj jaz rastavljal tudi lakirane je šlo so pa bili manjših moči. Pri nekem 3f pa sem obupal, ker žal nisem imel pečice, ki nebi bila namenjena kuhinjski uporabi. Potem pa je tu spet vročina in lak navitij, ja skratka težave.

Sicer pa za par ovojev, če ni preveč natlačeno bi mogoče celo šlo brez razstavljanja.

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, sem si kar mislil, da je potrebno segrevanje.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

blay44 je napisal/a:
Primož kako pa rastaviš lamele jedra, ki so običajno zlepljene z lakom ?

LP
Ni enostavno.

Osebno pri el. napetosti nekaj V nikoli ne bi kompliciral še posebej, če je to za osebno rabo, ker po izvedbi ni transformator manj varen za uporabo kot pred posegom.
Ošiljena jeklena konica na vrhu ovoja naredi neopazen otis ( se pa po končani analizi izolazijsko ustrezno zaščiti), ki ni viden nito pod večjo povečavo.
Dejstvo je. če bi bila ta el. napetost v ovojih tolika, da bi obstajal zaradi tega odtisa 0.01mm ali manj pri analizi preboj, potem bi bila to popolnoma druga zgodba.

lp! jp
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Torej kakšni predlogi zaželjeni
Bucket regulator
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni