|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Sre Jun 28, 2006 7:31 am Naslov sporočila: Polnjenje baterij s sončnimi celicami |
|
|
Zdravo
Ker se odpravljam na taborjenje, zraven pa bom imel tudi fotoaparat, me zanima, kako bi bilo najbolj enostavno narediti polnjenje baterij s sončnimi celicami. Rabil bi le za baterije AA in AAA. Zamislil sem si celice in enostavno stabilizacijo napetosti z zener diodo, tekel pa bi ves čas tok do 0.1C, je to dobro za NIMH baterije? Kje v MB bi se dalo kupiti celice?
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jun 28, 2006 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Veliko o polnjenju akumulatorjev je napisal S53MV na Osveževanje akumulatorja (baterije). Pri polnjenju z nekonstantnim tokom je problem zaznati kdaj je akumulator poln. Če pa sonce dokaj enakomerno sije, pa bi verjetno šlo, mogoče še bolje z merjenjem temperature. Kar enostavno z navadnim IC-jem pa verjetno ne bo šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Sre Jun 28, 2006 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem razmišljal, da sploh ne bi ugotavljal, kdaj je poln, ampak bi samo priključil na celice in pustil, da bi tekel tok. A z temi baterijami ni tako, da jih lahko polniš neomejen čas z malim tokom, npr. 0.1C? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70793.30
|
Objavljeno: Sre Jun 28, 2006 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni