|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 8:35 am Naslov sporočila: Spajkanje LQFP80 - pomoč |
|
|
Živjo.
Potreboval bi nekaj pomoči oz. nasvetov pri spajkanju LQFP80 komponent z razponom tačk 0.5mm. V bistvu prvič spajkam komponento z 0.5mm razmikom, pa mi ne gre najbolje od rok. Gledal sem že neke tutoriale na youtube, pa mi postopek nikakor ne gre.
Zadevo sem kolikor toliko centriral na ploščo, prispajkal prvo tačko na vsaki strani, dodal fluks in nato poskusil prispajkati še ostale z uporabo "drag-soldering" metode. Žal se zadeva ni odnesla in na tačkah se je pojavilo veliko mostičkov, za katere sem se kar namučil, da sem jih odstranil. Nato zadevo sperem v isopropil alkoholu in ugotovim, da je nekaj mostičkov še vedno prisotnih. Zanima me tudi kakšen fluks bi praviloma moral uporabiti. Uporabil sem nek Weller-jev fluks Flussmittel - zgleda kot neka svetlo rjava raztopina, ki ima vonj po acetonu. No v bistvu tekočina v hipu izpari, ko se jo dotaknem s spajkalno glavo. Če je pa poraim večjo količino, pa za seboj pušča temno rjavo sluz, ki se le s zežavo odstrani z isopropil alkoholom.
Nevem, na youtube sem videl, da je tip uporabil neko pasto, ke se je stalila, ni pa izhlapela. Zanima me tudi s kakšno temperaturo naj bi spajkal? Uporabil sem 320°C in poševno spajkalno konico vrste "hoof tip". _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08 Prispevkov: 201 Aktiv.: 1.02 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za odstranjevanje mostičkev uporabim naslednji postopek.
Zamenjam konico (veliko dletasto, pokrije okol 3 pade), nanesem tekoč fluks (ne tisti v pasti ampak tekoč kot voda in ne pušča svinjarije po krtačenju). Očistim konico in potegnem po pedih in mostičev več ni. Res da si takšne tehnike ne morem privoščiti doma. Veliko pomeni tudi kvalitetno orodje.
Z vrvico gre, ampak ti velikokrat preveč cina odstrani in moraš spet cinit pede.
Če prideš do mene ti dam nekaj tega fluksa, če seveda želiš.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08 Prispevkov: 201 Aktiv.: 1.02 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aja, vedno delam pod povečavo nekje 0.7 do 3. Zelo pomaga.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomembno je, da imaš na konici zelo malo spajke.. jaz se samo na rahlo dotaknem konice, praktično ni videti cina gor. Potem pa vlečem po eni strani. Seveda mora biti dovolj fluksa na pinih, da se fajn kadi ko greš čez Mostičke pa odstranim tako, da delam gibe proti proti najbližjem robu in se običajno mostiček premika med padi, na koncu pa potem izpade oz. ostane na spajki. Je pa tako, da včasih gre hitreje, včasih pa malo heca  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je potrebno še dodatno poudariti, da je fluks pri tem postopku ključnega pomena. Brez fluxa je vse skupaj veliko težje oz. skoraj nemogoče. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bora Član

Pridružen-a: Ned 03 Jun 2007 22:10 Prispevkov: 160 Aktiv.: 0.73 Kraj: Maribor (Hotinja vas)
|
Objavljeno: Sob Jan 25, 2014 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Fino je tudi pred resnim delom malo povadit na kakšni odsluženi komponenti računalnika, recimo na kakšni grafični karti, ali kašnem RAM modulu seveda tudi starem.
Potem se bolj samozavestno lotiš naštetih postopkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Jan 25, 2014 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za nasvete, bom poskusil mostičke nekako odstraniti.
Mogoče je res, da sem na začetku uporabil pre več spajke, saj sem mostičke že odstranjeval, plošča pa je že imela nekaj cina prisotnega. Tole je itak moja edina LQFP80 komponenta, tako, da teh verjetno nekaj časa ne bom več spajkal. Vprašal bi še katero temperaturo je priporočljivo uporabiti? Ponavadi sem uporabljal 300°C, pa se mi je zdelo nekako pre malo, zato sedaj uporabljam 320°C. Moj kolega pa pravi, da vse SMD komponente spajka kar na 400°C. Kakšna je verjetnost, da se komponenta, kot tale mikrokrmoilnik zaradi povišane temperature uniči - npr. če vstrajam s temperaturo pri odstranjevanju mostičkov?
marcc je napisal/a: |
Če prideš do mene ti dam nekaj tega fluksa, če seveda želiš. |
Kaj pa imaš to za en fluks? Je kaj takega, kar se da dobiti na farnellu? Sicer sem pa trenutno boln, tako, da nikamor ne morem.
LP _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53MV Član

Pridružen-a: Sob 13 Mar 2010 23:55 Prispevkov: 803 Aktiv.: 4.31 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Živijo Saran,
spajka mora omočiti kovino, kar pomeni precej višjo temperaturo od tega,
da se samo stali. Za običajno osvinčeno spajko Sn63Pb37 je to 370C in pika.
S prenizko temperaturo konice boš napravil ogromno škode, ker boš grel
preveč na dolgo! Meni se še ni zgodilo, da bi čip uničil s spajkanjem, pa
sem marsikatero poštno znamko imel večkrat gor in dol.
Mostičke rešuješ s pravim fluksom. Rjave stvari so kolofonija, kar ni kdovekaj.
Fluksov je eno morje različnih, različno učinkovitih, različno korozivnih, različno
zagamanih za dol spravit. Jaz že 40 let uporabljam stearin (vosek, kemično
je to stearinska kislina ali stearic acid), ki je en dober kompromis tudi za
vsa TQFP in QFN ohišja z rastrom 0.5mm. Stearin dobiš v lekarni, dol ga
spraviš z acetonom. Žal 0.5mm zahteva mikroskop, raster 0.8mm še upam
spajkati na prosto oko...
73, Matjaž
Saran je napisal/a: |
Hvala vam za nasvete, bom poskusil mostičke nekako odstraniti.
Mogoče je res, da sem na začetku uporabil pre več spajke, saj sem mostičke že odstranjeval, plošča pa je že imela nekaj cina prisotnega. Tole je itak moja edina LQFP80 komponenta, tako, da teh verjetno nekaj časa ne bom več spajkal. Vprašal bi še katero temperaturo je priporočljivo uporabiti? Ponavadi sem uporabljal 300°C, pa se mi je zdelo nekako pre malo, zato sedaj uporabljam 320°C. Moj kolega pa pravi, da vse SMD komponente spajka kar na 400°C. Kakšna je verjetnost, da se komponenta, kot tale mikrokrmoilnik zaradi povišane temperature uniči - npr. če vstrajam s temperaturo pri odstranjevanju mostičkov?
marcc je napisal/a: |
Če prideš do mene ti dam nekaj tega fluksa, če seveda želiš. |
Kaj pa imaš to za en fluks? Je kaj takega, kar se da dobiti na farnellu? Sicer sem pa trenutno boln, tako, da nikamor ne morem. :-s
LP |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ti za tole razlago. Res je, da doma nimam nobenega povečevala, zato sem zadevo prispajkal kar na oko in ugotovil, da so pini rahlo po strani.
Imaš kakšen nasvet za povečevalo? Razmišljal sem, da bi vzel nekaj v tem stilu:
http://www.ic-elect.si/b2c/lupe/vtlamp3wn-svetilka-z-lupo-3x-dioptrijo-2x9w.html _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
S53MV je napisal/a: |
Stearin dobiš v lekarni, dol ga spraviš z acetonom. |
Pozor. V lekarnah se dobi stearin v različnih oblikah. Od belega prahu, pa vse do precej velikih lusk, paličic in celo v kosu se ga dobi. Vse je uporabno. Osebno imam najraje prah, ker vanj lahko "pomočim" žico pred spajkanjem.
No tole čiščenje z acetonom je pa bolj tako tako. Mene je minilo potrpljenje, ko je po pol ure izpiranja in čiščenja, tudi v UZ banjici, bil sterain še vedno prisoten na ploščici.
Vsi fluksi so agresivni. Nekateri bolj, drugi manj. Agresivnost stearina pri običajnih temperaturah ni omembe vredna, saj so naprave po 20 letih še vedno brez vidnih znakov korozije.
Mene osebno moti ravno to, da se ga ne da na enostaven način odstraniti, še posebej ne izpod čipovja. Glede na zgoraj povedano, je to le estetska napaka, a me še vedno moti.
Kar se agresivnosti tiče je kolofonija bistveno manj agresivna kot stearin. To pa pomeni, slabše čiščenje ob spajkanju. Ima pa to dobro lastnost, da je topna v skoraj vseh topilih. V nitro razredčilu se raztopi skoraj hipoma.
Obstajajo fluksi, ki so precej bolj agresivni kot obe zgoraj omenjeni kemikaliji skupaj.
Skoraj vsi delujejo na osnovi različnih kislin in različnih dodatnih kemikalij, ki skrbijo za "aktivacijo" teh kislinskih spojin. Vse te flukse je potrebno z vezja odstaniti, saj so ne samo agresivni tudi pri sobni temperaturi, temveč praviloma tudi prevajajo. Pri tem potem nastajajo galvanski pojavi, ki lahko vezje/izdelek/napravo uničijo v nekaj urah delovanja.
Pri teh vrstah fluksov je torej zelo bistveno, da jih čim bolje odstranimo. Ravno zato je pomembno v katerih topilih in kako hitro se tope. Pri tem se gleda tako na viskoznost topila,na primernost (triklor!!), kot tudi na njegovo ceno.
Iz te skupine fluksov so tudi fluksi, ki so vodotopni. Voda je zelo viskozna in pride v vse kotičke med spoji. Je poceni. Ni pa ravno hitro topilo, še posebej ima probleme tam, kjer se lahko ustvarijo zračni mehurčki. Večino teh problemov reši utrazvočna kopel. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.60 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Darko, kako pa je recimo pri mehanskih komponentah kot so trimerji in čiščenju v UZ, so potem kakšne težave ali se zadeva le dobro osuši? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.98 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Darko, kako pa je recimo pri mehanskih komponentah kot so trimerji in čiščenju v UZ, so potem kakšne težave ali se zadeva le dobro osuši? |
Ni za pričakovati problemov. Vse kar je, je pametno kristale in kristalne oscilatorje prispajkati po čiščenju v UZ. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Jan 27, 2014 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Saran: če ti ne bo ratalo me lahko kontaktiraš pa ti jaz zalotam glede na to, da sva blizu doma. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni