|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urosm Neznanec

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 15:03 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Mar 21, 2006 9:42 pm Naslov sporočila: razširitev LPT porta in uporaba |
|
|
Pozdravljeni!
Zasledil sem ze nek post glede razsiritve lpt porta a bi potreboval malce več informacij itd.
Opis problema:
Narediti moram remote controling za do 256 naprav, ki so priključene na električno omrežje. Naredil sem ze program, s katerim sem lahko upravljal tistih 8 pinov na lpt portu, tudi vezje preko katerega sem potem lahko ugašal/vžigal luč preko računalnika. Ker nisem ravno dobr "štromar" bi potreboval pomoč pri izdelavi vezja, in sicer, da bi s tistimi 8 pini lahko nadziral on/off do 256 naprav.
Problem je tudi v tem, da bi moral najbrz uporabiti kaksne spominske module (primer: vzgem eno luč z nekim zaporedjem bitov na tistih 8 pinih, če hocem vzgati neko drugo luč, bi moral poslati na lpt drugacno zaporedje, a bi se moralo prvo zaporedje tudi nekje ohraniti, ker bi mi najbrz drugace prva luč ugasnila in druga vžgala). Kot pravim, ne spoznam se najbolje na te stvari, vem samo kako naj bi načeloma zadeva delala in kaj naj bi delala
Nadgradnja tega bi potem bila, da bi naredil posamezne "module", ki bi delovali brezžično (najbrz preko FM ferkvenc) in bi komunicirale s tistim vezjem, ki bi sporočalo, katera naprava se naj bi vključila/izključila (kar pomeni, da bi lahko naredil kaksne majhne vmesnike, katere bi dal v vtičnico in pol nanj priklopil porabnika ne da bi mi bilo potrebno vleči veliko kablov itd.).
Če kdo ve, kako bi to lahko naredil (kateri čipi so potrebni, upori itd) ali pa če ima kdo dejansko ze kaj takšnega (ali podobnega) narejenega ali pa vsaj kakšen nasvet, bom zelo hvaležen. V primeru če ima kdo kaj takšnega že narejenega (vsaj prvi del - brez tistga brezžičnega dela) sem pripravljen tudi "odkupiti" načrt ali vezje za kakšne simbolne denarje (sem študent, in študenti smo vedno brez $$$ ).
Hvala ter lep pozdrav,
Uroš M. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.69
|
Objavljeno: Tor Mar 21, 2006 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
8 paralelnih shift registrov in 8 octal D flip-flopov ? 74*164, uro poganjas s strobe, na izhodih osmih registrov dobis 256 razlicnih stanj. Kot si sam pravilno ugotovil, bi potreboval tudi nekaj, kar si bo stanje "zapomnilo" - npr. D flip-flop (74*574), za vsak vhod enega. Ce tej kombinaciji dodas se stevec (kot strobe postscaler), lahko tako napravo krmilis z 9 signali iz LPTja (8 data linij in strobe recimo).
To vezje bi prislo (po dimenzijah) relativno veliko, a tako pac je, ce imas take cudne zelje (256 naprav krmiliti z eno majhno skatlico)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 71164.20
|
Objavljeno: Tor Mar 21, 2006 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosm Neznanec

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 15:03 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Mar 21, 2006 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf... mogoče sem pozabil omeniti, da sem imel elektrotehniko nazadnje na maturi v srednji šoli pred približno 3, 4 leti in da sem že ven iz te prakse (sedaj se ukvarjam predvsem s programiranjem aplikacij - računalništvo), tako da vajina odgovora pomagata relativno malo, ker nisem tako dobr v tem, da bi dejansko vezje tudi narisal ali vsaj narisal ter sprobal v TinyCad-u ali čem podobnem. Sem enkrat že poskušal to narediti a sem žal obupal.
Drugače pa velikost vezja v bistvu sploh ni pomembna (naj bi bilo nekje do 50x50cm ).
Lp,
Uroš
popravek: Borisz upam da bos sedaj razumel kar sem napisal....
Nazadnje urejal/a urosm Sre Mar 22, 2006 12:36 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 71164.21
|
Objavljeno: Sre Mar 22, 2006 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni