www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

13.8V 20 A stabiliziran napajalnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 5:24 pm    Naslov sporočila:  13.8V 20 A stabiliziran napajalnik Odgovori s citatom

Električna shema za samograditelje.

img056.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  496.92 KB
 Pogledana:  149 krat

img056.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucky77
Član
Član

Pridružen-a: Čet 22 Avg 2013 21:49
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 20 Amperov se mi zdi bolj malo 2N tranzistorjev. Konstrukcija ni nič posebnega. Si ta usmernik naredil? Kako se obnaša pri kratkem stiku na izhodu, pa pri induktivnih bremenih? Kaj pa stabilizacija napetosti?
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med pospravljanjem sem naletel na shemo na papirju od bogve kje.
Ker je naveden pozivni znak radioamaterja smatram, da pride prav za kako grobo napajanje. Vsebuje minimalno elementov. Bo kot dodatna možnost konstruktorju pri načrtovanju svojega z dostopnimi elementi. Drugače sem jo prilepil gor za kake smernice . Za nadaljno friziranje. .
Verjetno je mišljena za kako napajanje manjših radjiskih postaj. Kjer pri stisnjenem
mikrofonu klecne poraba.
Drugače nič posebnega. Še bomo kaj prilimal gor. Če leži v predalu ni koristi.
Sem pa izdelal podobnega vendar bolj friznenega po načrtu M .Vidmarja iz pre leti objavljenega članka v eni od številki ZRS CQ.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, prav zanima me, kako in koliko časa bi tole prenašalo 20A brez emiterskih uporov pri 2N3055!?
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, bolj 10A kot 20A.

Za samogradnjo močno priporočam tole, izvedbo z darlingtoni ali z MOSFET-i. Oboje deluje odlično.

EDIT:
In še tole: dodana crowbar zaščita! TNX Japek.
http://lea.hamradio.si/~s55wt/Napajalnik%20S53MV.html

napajalnik.pdf
 Opis:
S53MV napajalnik 12,6V

Download
 Ime datoteke:  napajalnik.pdf
 Velikost datoteke:  230.2 KB
 Downloadano:  109 krat

Nazadnje urejal/a S53DZ Sob Feb 22, 2014 6:42 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imajo vsi tranzistorji približno enako in ne preveliko ojačanje, bi znalo delovat.
Padec napetosti na baznih uporih je:
-Pri tokovnem ojačanju 20 cca 2,5V.
-Pri tokovnem ojačanju 70 cca 0,9V.
Nazaj na vrh
flomaster
Član
Član

Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49
Aktiv.: 0.96

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem naredil tole verzijo http://www.reber.si/napajalniki/usmernik_12V_20A/index.htm ima emitorske upore, dela kot je treba, hladi se pa slabo. Naredil sem s podobnim hladilnim rebrom kot na slikah, kupljeno pri MALI, ampak se vseeno pregreva, dodati sem moral ventilator, potem je bilo v redu.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 23, 2014 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S53DZ. Tako ja. To je napajalnik in točno iz te revije katerega imam izdelanega tudi jaz in sem ga post nazaj omenil.
Vidmarjevi članki so vredni čitanja. Tudi Darkota Volka moram pohvalit.
Če ni avtorsko zaščiteno so članki iz revji ZRS CQ vseh številk dobro učno gradivo..
od A do Ž. Sam jih imam vezane skoraj vse številke . Kratkomalo v njih je znanje.
Bi bilo prav da kdaj obudimo dobrospisane članke iz omenjenih revji kot ZRS, ter jih ponovno prikažemo v novi luči širšemu krogu znanja željnih tehnikov.
Vsi avtorski članki so spisani na podlagi znanja ter iskušenj na kvalitetni strokovni ravni.
Pravzaprav..tako mora biti.
Tudi sam kot sem opisal svetujem MV napajalnik.
Napajlnik od Matjaža Vidmarja je vreden gradnje. Seveda spada napajalnik v
določeni razred napajalnikov. ( Določen namen po napajanju,toku ter uporabe )
Zato je shema temu primirna. Vendar kljub preprostosti daje napajalniku ravno to prednost, da je preprost ter vseeno z minimalnim številom elementov nudi dokaj zanesljivo napajanje. Potreba po zaščiti ter varovanju porabnika pred elektroudarom v primiru okvare samega napajalnika ali kratkimi stiki. Tudi z rezervo se ne varčuje.
Robusten napajalnik za potrebe 12V zadevic
Če rabimo 12 V 10 A ..z gladko črta na osciloskopu ekrana. ( npr UKV radijska postaja po max porabi limita napajalca na daljši čas cc10A na oddaji fone. Ko kazalec ampermetra v zgornjem delu skale veselo poplesuje kot VU meter. Postaja na oddaji je zelo spektrarna v porabi. Odvisno koliko vpijemo v "majk" pri navitem " mic gain")..Seku seku drva na dva metra..duo duo tre fonde skala..še decibelček več na mic gainu.. diomiofondetre kjuerem
Rabimo zanesljivo napajanje v tako smer..
Ne potrebujemo napajalnika "new solid state" zakompliciranega s čipovjem še lokalnega oscilatorja ter superponiranje signala..hi
Do GHz spomina in collins filtre z morje nekih čipov ter kilocvenk denarja za profi compjutercontrol ter gsm obveščanjem profesional labolatory power supply.
Vf polje ko ga požgečka se lahko vezju compyutercontrol napajalnka "zmeša" pa odleti vaš izvrsten ICOM. Ko napajalnik se odpre ..
Ta bo radijsko postajo (nenapisan zakon) sigurno pustil na cedilu ravno takrat
..Ko bo cela vas v hribih odrezana v snegu in žledu.
Vse svoj namen. Torej Vidmarjev napajalnik je namenjen po zanesljivosti.
Zgoraj omenjeni pa za nadaljno dofriziranje. Velja kot predmet razprave.
Avtor zgornje objavleljene 13V 20A /10-12A sheme je verjetno skrčil število elementov na minimum. Na hladilnih rebrih ne šparat.
Vendar je avtor obdržal v prvi shemi bistvo (2N3055 materijal ugodno lahkotno dosegljiv) .
Možnost upoštevanja predlogov ter dopopolnjevanja ker je osnovni koncept.
Saj namenjen je trajni obremenitvi 10 A.. Načrtovan limit je 20A . Torej max za minuto stegne tja do 20A.
Ahja kakšen the best for CB of zetagi kot pravi Vidmar M. v pdf članku ne bi raspravljali..
Tukaj bi spoznali kako lahko celo iz nič spravimo 3A..Bognedaj da kaj odleti na že od toplote crvčajočem 4krat 4 cm aluminiju na zadnji steni lepega ohišja.
30V v najnovejšega dragega ICOMA. Strah in trepet . Ob snegu in žledu.
Ob agregata naj bo še en napajalnik kot dodatna oprema posebno ob bok radjiski postaji .
Lp S50GO Klavdij
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni