|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Driver007 Član

Pridružen-a: Sob 10 Nov 2012 13:04 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 24, 2014 10:51 pm Naslov sporočila: Izdelava 50W LED(spreminjanje svetlosti +barvne temperature) |
|
|
Ker so cene močnejših ledic v zadnjem času močno padle v primerjavi z leti nazaj, sem se odločil, da si naredim 2* 50 W LED z možnostjo spreminjanja svetilnosti in barvne temperature. Nekaj podobnega temu: Sigma Luminous, vendar dosti ceneje, zadeva namreč stane cca 200 evrov.
Ker pa sem se kar nekako "igubil" med mnogo različnimi možnostmi napajanja, in ker vem da ta forum premore dosti strokovnjakov na področju elektronike, se obračam na vas : Ideja je, da se vsako ledico krmili posebej, torej vsaki posebej bi posebej spreminjal svetilnost. Ena ledica bi bila topla bela okoli 3000- 3500 K, druga pa hladna bela 6000-6500 K. Na ta način bi se dalo zvezno spreminjati barvno temperaturo med tema dvema vrednostima, odvisno od dela dneva in pa od vrste opravil (delo vs sproščanje).
Za led diodo bi uporabil nekaj takšnega: LED 50 W . Končna svetilnost bo cca 9000 lumnov, z namenom povečanja budnost in strorilnosti v zihskem času, ko je svetlobe premalo. Po študijah sodeč, se razpoloženje in učinkovitost izboljšata ob močnem viru svetlove, torej neke vrste light therapy
NAPAJANJE: Glavni pogoj pri napajanju je zagotoviti ustrezno zglajeno napajanje, in s tem preprečitev utripanja(flickering). Sedaj uporabljam flourescentne sijalke in jih zaradi tega menjam.
Za napajanje je več možnosti, nevem pa katera je najboljša, oz najbolj optimalna(s stališča zanesljivosti in cene):
1. možnost : Driver z ebay-a (Dimmable)
2.možnost : DC-DC Boost converter , slabost te opcije: potreboval bi še napajanje DC, recimo s kakšnega računalniškega napajalnika
Video, na 5:40 je priemer napajanja ledice: 400 W DC-DC Boost converter
3. možnost: : Predelava tega driverja v dimmable verzijo, kaj bi mogel zvezati zraven, da bi iz non-dimmable dobil dimmable vezijo.
4.možnost : samogradnja, vendar je vprašanje kako se to cenovno in časovno splača..nekaj o elektrotehniki vem, kakšnega poglobljenega znanja sestavljanja vezij pa nimam. Sem namreč na sorodnem področju, strojništvu
HLAJENJE:
Kaj bi se najbolj splačalo uporabiti za ohlajanje, da bo učinkovito in poceni? Razmišljal sem da bi morda uporabil hladilnik od procesorja. Dobro bi bilo da bi bila zadeva pasivno hlajena, ali pa kakšen tih ventilatator bi tudi prišel v poštev.
Recimo gledal sem nekaj takega:
SPIRE Kepler Pro , vendar nevem kako bi bi bilo s prostorom, če bi vzel ta hladilnik. Dvomim, da bi gor spravil dve 50 W ledici, vsaka okoli 5 x 5 cm. Možnost je da bi dal košček bakra ustreznih dimenzij in vmes termalno pasto, na ta košček bakra pa bi pritrdil ledice.
Druga opcija, bi bilo pasivno hlajenje, gledal sem kaj takšnega:Intel STS200P , vendar se mi porajajo dvomi da je zadeva res zmožna odvesti 130 W toplote..(glede na sliko). Ne najdem nobenega pametnega pasivnega hladilnika za neko normalno ceno.
Če ima kdo slučajno odveč kakšen ustrezen hladilnik kje, se pripočam. (za neko ok ceno).
Skrbi me predvsem pri napajanju; pri kateri se tudi pri dimmanju nebi videlo utripanja. Kolikor sem gledal ne gre za PWM krmiljenje, se pravi z tega naslova utripanja nebi bilo, edino morda premalo zglajena napetost..
Kakršenkoli predlog, glede čedarkoli dobrodošel 
Nazadnje urejal/a Driver007 Tor Feb 25, 2014 7:12 am; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Feb 24, 2014 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam se lotevam podobnega projekta, samo je zelo na stranskem tiru.
Zaenkrat prilagam samo opozorilo, da dimmanje z PWM metodo ni primerna rešitev, saj kljub visoki frekvenci lahko človeka moti in se počuti neprijetno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Za napajanje lahko vzameš primeren toroid z dvema enakima sekundarnima navitjima, usmerniška mostička primerne moči, napetost zgladiš s primerno kapaciteto elektrolitov, kot tokovni vir pa uporabiš LM350. Tok reguliraš s potenciometrom in uporom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 12:45 pm Naslov sporočila: Re: Izdelava 50W LED(spreminjanje svetlosti +barvne temperat |
|
|
Driver007 je napisal/a: |
Ker so cene močnejših ledic v zadnjem času močno padle v primerjavi z leti nazaj, sem se odločil, da si naredim 2* 50 W LED z možnostjo spreminjanja svetilnosti in barvne temperature. ) |
Sam imam podobno že kar nekaj let narejeno in sicer s T5 sijalkami 4x24W in se odlično obnese. Dve sijalki z ambientno svetlobo in dve z dnevnim polnim spektrom. Nastavil sem si štiri programe na daljincu.
- ambientne svetloba 1% npr. gledanje TV
- ambientna 80%
- ambientna 60% + dnevna 60%
- ambientna 100% + dnevna 100% (ko se želi kaj konkretnega početi je svetlobe zares veliko).
Skratka spreminjanje jakosti in temperature pride zelo prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi pazil pri teh poceni ledicah.
Sem si pred dobrim letom naredil LED luč za pisalno mizo (warm white), z 2x 16W led trakovi
Zadevo sem reguliral svetlost z 2kHz PWM (mislim da ni ravno najboljša pwm regulacija svetlosti, se strinjam z Musty-jem).
Povedati hočem pa tole. Ko so bili emitorji novi, je na max svetlosti bila miza preveč osvetljena, pač premočno je svetilo. Uporabljal sem nekje na 60% zatemnjeno.
Sedaj po dobrem letu redne uporabe nekje 10 ur na teden se precej pozna upad svetilnosti. Sedaj si vedno nastavim max osvetlitev in je ravno prav.
Aja še to:
Sicer ne vem kako so bili kitajci točni s tem podatkom 3500K, meni je ta svetloba veliko bolj belkasta kot naprimer navadna žarnica(sicer ravno pravšnja za delo), tako da z njo ne moreš ravno simulirat sončnega zahoda.
40W žarnica
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=40304
LED (enak čas osvetlitve in ISO fotoaparata)
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=40303 _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri teh zadevah je ključno hlajenje. Temperatura pospešeno ubija ledice. Jaz pri vseh dosedanjih močnih ledicah uporabljam ventilator. Ja, ga je potrebno čistit. Ampak ledica tako ostane hladna in trajanje se poveča. Problem je lahko tudi če ventilator umer, ampak to se reši razmeroma enostavno z nekim kontrolnim vezjem.
Problem je če je to res zraven glave - ampak tudi v tem primeru se dobijo ventilatorji, ki so izredno tihi, pa prižgeš radio in se ga ne sliši več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje so namontirane z obilo termalne paste na aluminijast profil, ki je kar zajeten, pa še na omaro se odvaja toplota. Temperatura hladilnega rebra tik ob ledici ni nikoli presegla 40 - 45 stopinj, pa so vseeno ošibele.
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=40305
Bom videl, koliko bo padla svetilnost še v naslednjem letu. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz imam nekaj takih palčk, samo da so 10W. Po cca. pol leta še nisem opazil oslabelosti. Sem pa takoj pb montaži ( montirane jih imam podobno kot ti) opazil da se grejejo...sicer ne tako, da je ne bi mogel držat, ampak se, zato sem dodal mini ventilatorček in moja ledica tudi po celem dnevu delovanja nima preko temperature telesa ( ko jo primem, ne čutim toplote). Problem je ravno sama ledica..ko primeš prav svetleči del, je le-ta vroč brez ventilatorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Driver007 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 26, 2014 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede PWM se strinjam, da zna biti takšna regulacija moteča v tem primeru. Če prav razumem driver, ki je pod možnostjo 1(prvi post), regulira tok skozi ledico in s tem svetilnost.
Zanima me, ali bi se dalo dokaj enostavno predelati driver z takega, ki nima možnosti zatemnjevanja v takega, ki to možnost ima? Katere komponente bi moral uporabiti?
(recimo da bi hotel predelati ta: driver._ (50 W-ni model).
Katero možnost napajanja bi bila najboljša, v smislu da bi bila najbolj poceni in učinkovita? Matej79, imaš morda kakšno shemo vezja za ta namen. V kolikor bi s ceno prišel pod cca 45 evrov za dva 50 w driverja, bi bila samogradnja zanima možnost.
Pozna kdo kakšno spletno stran(ali tudi fizično trgovino), kjer bi recimo lahko kupil, hladilno rebro iz aluminija ali bakra, velikost npr okoli A4 formata? Sem že precej pobrskal po spletu pa ne najdem nobene pametne opcije(za normalno ceno).
Plan je tak, da bi obe ledici pritdil na isto hladilno rebro. Nekje sem zasledil da potem ledice nebi delovale, nevem pa koliko je na tem resnice.
Kakšnikoli predlogi in komentarji, zaželjeni Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej79 Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15 Prispevkov: 342 Aktiv.: 2.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shemo najdeš v podatkovnem listu od LM350. Drugače pa so v Sloveniji dobavljivi Meanwell napajalniki za LED, ki so, glede na kvaliteto zelo ugodni. Izogibaj pa se prosim napajalnikov za $2, ker upam, da ti je jadno, kaj lahko od Kitajca za ta denar pričakuješ. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem že enkrat omenil, pa očitno ne zaleže...kako (oziroma bolj ZAKAJ) boš odvajal 20-40 W toplote iz ubogega LM-ja? Veliko let nazaj so že izumili swithcerje, ne bi verjel...na ebayu imaš module zLM2596 ali podobnimi za drobiž, ša zmorejo 3A.
Sicer še nisem zasledil 50W kitajskega LED driverja za 2 evra...tisti za 1W in manj so res tako poceni, močnejši pa ne. Takih za 10-15 evrov imam pa nekaj doma in zaenkrat še vsi delajo...
Kitajca z napisom OSRAM na njem in desetkratno ceno pa pri meni ne boš videl. Ni toliko več vreden, koliko je dražji, posebej če veš, da je izvor z redkimi izjemami isti... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Driver007 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek, katere 50 w led driverje maš doma, pa si zadovoljen z njimi? V stilu da ne piskajo, brnijo, se ne pregrevajo itd?
Kolikor vidim gre pri LM2596 za DC-DC step down converter, torej če prav razumem, bi mu moral na vhod pripeljati višjo enosmerno voltažo, kot je na izhodu. Po drugi strani pa je videti da je njegova najvišja voltaža 30 V, ledica pa rabi ob 32-34 V, torej je nebi mogel spraviti na 100 %. LM2596
Kar mi je pri driveju za led pomembno, da ne spušča kakšnihkoli zvokov, da je izhodna napetost cca 33, 34 V, 1.5 A, ter da ima možnost zatemnjevanja.
Če ima kdorkoli idejo kako bi izvedel takšno napajanje, na dan z njo Vsak predlog dobrodošel. Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam v glavnem narejene, zalite.... recimo TAKŠNE ali podobne. Ti driverji so namensko narejeni za nek tok in moč, tako da je treba pazit, kakšnega vzameš, ker za določene moči obstaja več vezav ledic in posledično več tokov. Mislim da sem za 20W videl da obstajata dve različno vezani ledici.
Edina slaba stran njih je to da ob vklopu v stikalu poči, ker se očitno elektrolit v driverju napolni in kot kaže ni peljan preko ničesar...stikalo gotovo ni hvaležno tem dogodkom...sicer ne vem, ali je to specifično za take driverje ali so vsi taki... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Driver007 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek: kaj bi moral dodati da bi iz driverja, ki si ga linkal, dobil dimmable verzijo? Je to sploh možno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...težko...posebej ker je zalit in ne moreš do elektronike.
Če bi nabavil nezalito verzijo, bi po moje lahko našel tisti upor, ki je zadolžen za merjenje toka in dal namesto njega potenciometer. Nisem pa še tega delal, tako da ne vem, ali bi res delalo ali ne.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni