|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Lude Član

Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.44 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 1:24 pm Naslov sporočila: Krmiljenje DC motorčkov |
|
|
Pozdravljeni
Odločil sem se, da si izdelam CNC stroj, kateri mi bo na začetku risal tiskana vezja. Preden se spravim v izdelavo večjega, sem se odločil, da najprej naredim enega manjšega in sicer iz CD/DVD enot. Problem pa se pojavi, ker nevem kako naj krmilim te motorčke.
Razmišljam, da bi šlo z arduinotom, zraven pa verjetno rabim še nek shield?
Prosim za kak nasvet. Hvala
Lp.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.26 MB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.36 MB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
S temi motorčki boš težko kaj spacal skupaj...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jani18 Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.74 Kraj: Ojstri Vrh
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za krmiljenje DC motorčkov se uporablja H-bridge, s tem ga lahko vrtiš v eno
ali v drugo smer in tudi zaviranje je možno, vendar pa so ti motorčki
neprimerni za izdelavo CNC stroja saj nimaš podatkov za koliko se je
motor zavrtel.
Za prototip CNC stroja uporabi koračne motorčke iz kakšnega tiskalnika,
za te potrebuješ driverje. Čipa sta L298 (H-bridge) in L297 (Stepper motor controller). S temi sem že delal in delujejo v redu. Shemo samo preriši iz datasheet-a.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
V CD enotah imaš tudi koračni motorček za premik optične glave, tudi iz teh je narejenih kar nekaj "vzorčnih" CNC strojčkov. pa ne pričakovat da boš kaj več kot laserček ali svinčnik s temi premikal...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lude Član

Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.44 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore. Ja premikati mislim laser ali svinčnik. Našel sem tudi načrte za Pocket Laser Engraver, o katerem je bilo tudi ze nekaj napisanega na forumu. ampak ker se mi je tam zdelo malo premalo delovne površine, sem mislis da bi to lahko izpeljal kar z temi pladni za Cdje. Mogoče pa lahko poberem motorčke ki premikajo optične glave, in jih nekako namontiram v enote z pladni. se bom malo poigral in če kaj rata sporočim kako je šlo. hvala še enkrat lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče boš tukaj našel kak namig-idejo.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam ne spravi se delat te elekronike (driverja) od Lavrič-a ...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni