|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.90 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 10:43 am Naslov sporočila: Pištola za modelatorsko barvanje |
|
|
Pozdrav . Med delom oziroma kadar restavriram določene aparate naletim na razno zdrsano ohišje. Zvočniške zaščitne mrežice katere so črno obarvane itd.
Za tako popravilo bi verjetno prišla prav verjetno pištolca za barvanje kot jo uporabljajo modelarji. Verjetno bi samo stakem načinom da "pihnem " barvo na novo. Tako s pihanjem bi dobil enakomirni tovarniški nanos barve, da bi izgled zdrsane barve spet vrnil lično urejen tovarniški pridih katerokoli aparata. Ohišje ,črno barvane letvice ojačevalcev,radijev, manjših predmetov, črne mrežice zvočnikov in podobno.
Kaj vse se potrebuje in kje pri nas bi se dalo dobiti osnovni pribor. Kaj vse potrebujem kot osnovo za modelatorsko ličarstvo?
Kakšne so cene osnovnega kompleta? Velikokrat se srečujem predvsem s črno barvo.
Penzlči odpadejo za večje površine. Npr 5krat 5 cm ali 15 krat 15cm mreže čez zvočnik. Letvice in ostale stvari mora biti nanos enakomiren gladek .Mora biti profesionalno "pihneno"
Uporaba zame bi bila bolj redka tu pa tam. Ampak kadar bi se srečal s takim problemom moram poskrbeti da je izdelek (aparat) brezhiben.
Lp Klavdij
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domnevam, da so te mreže odstranljive? Če so lahko potem barvaš s klasično pištolo.
Potrebuješ pa kompresor in pištolo. Za cene poglej imaš spletne trgovine.
Problem pa zna biti v zvezi, da mora biti pobarvano kot se zagre. Sam ninam pojma in sem poizkusil s profi klasično pištolo pa ni niti najmanj tako enostavno kot zgleda. Problem pa je, da pri airbrush tako zrak kot barvo reguliraš med barvanjem pri klasiki v miru nastaviš prej. Dobiš pa tudi male klasične pištolce, np ID jih ima. Profi je pa SATA, samo so cene...
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi elemente ločim če že odstopjo in ponovno po čiščenju zalepim. Če zahteva lepljenje . Nato po vseh popravkih šasijo združim z ohišjem. Ko je ohišje tiptop. Oziroma dokaj dobro in lično urejeno. Kar se ne da je pa tako da se ustrezno stranice zaščitijo ter nato "pihne"
S klasično pištolo sem preiskusil na odsluženih zadevicah vendar je pregroba.
Sem videl da imajo modellarji kot manjšo kopijo za barvanje svojih modelov letal,karosarije avtomobilov,ladjic ter podobno in to je to. Kompresor pa je pri bajt.
. Če bi bilo "pihanje" oziroma rasprševanje v stilu kot na primer spreji bi lahko barvanje kontroliru na majhnih površinah. Spreji ne pridejo v poštev. Barva mora biti obstojna gladka brez sledov in lis. To je pa ravno modelatorska pištolca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot mi je znano, t.i. airbrush (pod tem pojmom išči opremo itd.) ni tako "enostaven" in za dobro izvedbo potrebuješ kar nekaj prakse (da veš, kakšno viskoznost barve namešati itd.).
Zanemarljivo ni tudi čiščenje vsega skupaj, če imaš tega večkrat po malo - sam bi se v tem primeru (npr za zvočniške mrežice itd.) raje posluževal pripravljenih barvnih sprejev. Je pa natančnost slednjih seveda daleč od želene ...
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, mucek. Ravno v temu je problem ker ni tako "enostavno" da dobiš kvaliteten temu primiren sijaj.Kot so obarvane mrežice kvalitetnih radijev ter aparatov iz kakih 60-70h let. Majhne površine-majhne napake - daleč opazno. Pač izpostavljeno očem najbolj vidni deli šasije so sprednji deli.
Saj ni nič posebnega pihnit letvice ali mrežice sem tudi sam mislil. Ampak majhne napake vizuelno na aparatih (Ker so občutno manjši kot naprimer avto). Hitro očem vidne. Ena majhna lisa na mrežici ali ohišju radia,ojačevalca ter podobno. Pokvari izgled vse skupaj ko enaka napaka na naprimer "odbijaču" ni nič in je videz profesionalen. Zaradi velikosti površine.
Finomehaniško pihanje sem spoznal da v začetku ubadanje stem izzivom ni preprosto "pihnit". Da lahko kar rečem "Neg se vidi da se ništa ne vidi ", hi
Ščasoma že dobimo iskušnje. V dokaj profesionalni ravni. Za to se gre.
Da se ne vidi da je pihneno. To je bistvo. Kar vem da se da stvar ščasoma ter prakticiranjem in učenjem urediti kot počenjajo profi modelarji.
Bom pogledal za opremo pod to smernico.
Moram vnaprej poskrbeti da lastnik s kakim čistilom ne razmaže barve. Torej uporaba obstojne na čistila neobčutljive barve.
Nekateri spreji ne pridejo v poštev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče malo pobaraj na http://forum.modelarji.com - bi znal tam najti več takih, ki se s tem malo bolj resno ukvarjajo in ti bodo lahko dali tudi konkretnejše nasvete.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam kar nekaj airbrush pištolc. Sicer nič profesionalnega, ampak za moje potrebe delajo zadovoljivo. Če hočeš samo barvat in lakirat manjše stvari, ti priporočam tale set ali pa tega z dodatki. Dela odlično. Ko ti zmanjka plina, komot priklopiš na kompresor ali pa kupiš novo plinsko bombico. Za delovanje potrbuje okoli 2bar. Sicer boš potreboval nekaj prakse, da bo zadeva delala kot si si zamislil, ni pa tako zapleteno, da bi se moral bati To je bila tudi moja prva ab pištolca, ki morda zgleda ceneno, ampak dela pa še vedno odlično po 10 letih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tudi v osnovni šoli, 15let+ nazaj barval z revell airbrushem modelčke. Kolikor se spomnim ni bila nobena umetnost.
Danes dobiš krepko več teh zadev in bi mogla bit stvar še enostavnejša. Seveda vaja dela mojstra.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.14 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri prijatelju modelarju sem videl miniaturno pištolo Sata Dekor/Z v akciji. Me je navdušila in sem si jo omislil tudi sam. Kupil sem rabljeno, preko malega oglasa, ker so Satine pištole kvalitetne in drage. Prejšnji lastnik je omenjeno pištolo uporabljal za dekoriranje ohišij nagrobnih lučk - za nekakšno imitiranje patine na kovini s temnim lakom. Trenutno je v pištoli vgrajen komplet šoba - igla manjšega premera, tako da si moram za lakiranje površin, kot so čelne plošče, kupiti še kak komplet z večjim premerom.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.69 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super.To izgleda odlično za začetek. Hvala Ule, Transalp.. Prakso že dobim na kaih zguljenih starih šasijah
preden preidem na vrednejšo zadevo.
Barve lahko sam izbiram ter redčim po običajnih postopkih.
Cena je pa res ugodna. Sem mislil da bo dražje. To bo to. O tem sem razmišljal.
Kar vem da bom tukaj na forumu dobil prave smernice ter odgovore.
S tako pištolco lahko fino kontroliramo pihanje .
Za začetek nekaj takega potem pa kot nekoč v elektroniko . Prvo preprosta lemilica ..nato postaja z osciloskopom in cin lemilica profi station solid state. hi
Bom še komu tu na forumu ščasoma pomagal pihniti mrežico npr.izvrstnemu Grundigu ali YAESUju itn. Da bo vsakemu paša za oči ne samo za sluh.
Nazadnje urejal/a KlavdijC Sob Mar 08, 2014 2:48 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno z nabavo rezervnih delov ni problem. Kako pa z barvami. Lahko uporabim ustrezne barve dobavljive tudi v domačih trgovinah?
Joj. Če bom začel pihat ne bom več prenašal nobene praske na solid state izdelkih
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blasny Član

Pridružen-a: Ned 21 Okt 2012 19:13 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.45 Kraj: Tepanjce
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tiste Revellove zadeve omenjene zgoraj so bolj igrače kot ne. Pa da ne bo zamere. Tudi s temi se da marsikaj naredit in če imaš airbrush za 300€ bo še vedno zmazek, če ne znaš uporabljat.
Dobri airbrushi se začnejo pri 100€. Kitajske kopije pri 30€. Z razliko plačaš natančnejšo izdelavo in boljša tesnila.
Kompresor imaš. Super. Z zrakom v pločevinkah ne narediš nič. Oz bankrotiraš.
Barve lahko uporabljaš katere koli. Jih pač razredčiš sam. Težava zna biti v tem, da ti barve oz. razredčilo požre tesnila. Enamel barve načeloma ne bi smele biti problem. Akrilne tudi ne, vendar so mogoče premalo obstojne za to kar hočeš barvat.
Glede na to, kaj hočeš barvat, airbrush verjetno ni zate. Airbrush je za majhne površine v tankih nanosih. Če sem prav razumel, kaj boš ti počel je veliko bolj primerna taka pištola, kot je omenjena zgoraj (tista Sata).
Če že airbrush, potem bo zate verjetno 0.5 mm iglo, mogoče 0.3 mm, manj gotovo ne. Lonček z barvo zgoraj! Ne spodaj!
Povprašaj na modelarskem forumu, če je kdo blizu tebe in ti je pripravljen pokazat. Ali pa v kakšni trgovini. Vse skupaj ni nobena znanost, čeprev se (tudi iz tega) dostikrat dela znanost.
Pa še to opozorilo: Vzameš barvo v pločevinki, treseš pet minut, špricneš, končano.
Z airbrushom (ali pištolo) boš samo barvo mešal (vsaj) pol ure in po barvanju nato vsaj pol ure čistil airbrush.
Veliko stvari imajo tu: http://www.airbrush.si/. Osebno nimam nikakršnih izkušenj z njimi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. Rabil bi za barvanje raznih okraskov,mrežic čelnih plošč pri raznih radioaparatih pri restavriranju,razne čelne plošče šasji v manjših površinah. Ostalo kar bo pač čas prinesel.
Vglavnem kar imamo elektroniki po rokah. In bi radi stvar uredili tako da je vredno izgleda.
Saj ste že sami mi tukaj dovolj pomagali z nasveti. Za začetek kot ste svetovali. Potem pa dalje. Če se mi zatakne med delom računam na vas ob bok modelarskem forumu. Stvari niso zahtevne. Vendar če po reparaturi ter zamudni ter kvalitetni obnovi elektronskega vezja ter šasije ostane ohišje kje popraskano, je kot da bi se trudil zastonj. Kdo rad ima popraskan izdelek. Čeprav na njem morda piše solid state. In je legendaren ter vrednoten.
Ščasoma pa ko zahteve rasejo se veča zahteva po boljši opremljenosti.
To kar ste napisali je že smernica katero sem potreboval.
Pomoje v praksi se stakimi pištolami s pravo rokco lično da stvar pobarvati ter urediti.
Nisem hudo zahteven. Vendar želim da stvari uredim tako kot morajo biti urejene .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Imam kar nekaj airbrush pištolc. Sicer nič profesionalnega, ampak za moje potrebe delajo zadovoljivo. Če hočeš samo barvat in lakirat manjše stvari, ti priporočam tale set ali pa tega z dodatki. Dela odlično. Ko ti zmanjka plina, komot priklopiš na kompresor ali pa kupiš novo plinsko bombico. Za delovanje potrbuje okoli 2bar. Sicer boš potreboval nekaj prakse, da bo zadeva delala kot si si zamislil, ni pa tako zapleteno, da bi se moral bati To je bila tudi moja prva ab pištolca, ki morda zgleda ceneno, ampak dela pa še vedno odlično po 10 letih. |
To pištolco iz prvega linka pa imam doma piksno plina pa iz drugega linka. Ja zadeve so moraš navadit, ker zadeva deluje tako, da barvo vleče iz lončka. Reguliraš jo s pritiskom in pa višino šobe od lončka. Paziti moraš na piksno saj ti pri dolgotrajnem delu lahko zmrzna. Najbolje jo je imeti v posodi mlačne vode. Z malo piksno sem imel še poslej slabe izkušnje, ker je takoj zmrznila, večja se izkaže malo bolje. Redčenje barv je pa spet svoja zgodba. Ni mi še uspelo ravno prav zredčit barvo, da ni ne voda ne pregosta. Se mi je večkrat dogajalo, da mi je metalo kakce, ne pa lepo barvno meglico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Sob Mar 08, 2014 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam pištolo proizvajalca Ani ki izgleda kot navadna pištola za barvanje le da je manjša in ima šobo 0,5 mm ( navadna ima 1,5 mm), ima lonček za 1 dl barve zgoraj, zaradi manj sestavnih delov je dosti bolj pripravna za čiščenje kot navadna pištola, snop barve pa je okrogel, nima možnosti regulacije. Uporabljam jo za barvanje manjših predmetov. Mislim da je bil naziv pištole grifo. Kupil sem jo pred leti v Ljubljani pri firmi ki prodaja kompresorje in opremo zanje. Z njo sem zadovoljen, kasneje sem dokupil še večjo šobo in iglo če rabim kaj za na hitro pobarvat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni