|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 9:23 pm Naslov sporočila: Ženske na forumu elektronik.si |
|
|
Ali ima kdo podatek koliko žensk sodeluje na tem forumu?
Na strani za prijavo novih članov nisem našel nobene možnosti da bi se izjasnili o svojem spolu, zato dvomim da sploh obstaja taka statistika. Sam sem zasledil eno samo predstavnico lepšega spola - Aniko, ker ima rdeče srčke v avatarju, vsi ostali pa imamo tam manjšo ali večjo količino čipovja. Upam da si je to možnost sama izbrala in da ni diskriminacije!
Kako je to možno da je na forumu tako malo žensk? Ali si ne upajo javno pred vsemi izstopiti, se pohvaliti ali diskutirati o svojih problemih, so sramežljive ali jih elektronika morda sploh ne zanima? Ali smo moški toliko prepotentni da se nam ženske izogibajo? Morda je celotna družba tako naravnana da ne uspe zainteresirati (dobre) polovice svojih enakopravnih članov za tako zanimivo področje?
Še vprašanje za radioamaterje: kako je z vami, ali so tudi tam ženske tako izločene? Sam nisem radioamater in ne poznam situacije, sumim pa da je nekaj podobnega.
Kako prepričati ženske da se začnejo aktivno ukvarjati z elektroniko in s tehniko nasploh? V družini, v šoli, morda še kje, vabiti jih na seminarje, delavnice? Saj elektronika ni tak bavbav, da bi morale bežati od nje!
Bliža se 8. marec, Dan žena! Čestitam ta lepi dan vsem ženskam, ki sodelujete na forumu ali ga samo občasno prebirate! Namesto mimoz pa majhna prošnja: zberite vso korajžo, prijavite se na forum in povejte svojo, izkoristite priložnost  _________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo . +.  _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Večine žensk elektronika in na splošno tehnika ne zanima.
One imajo svoje forume o čajih, kulinariki, otrocih,...
Tako kot si ti ne želiš sodelovati v njihovih kilometerskih dnevnih razpravah tipa "Kaj trenutno počnete" (nekaj sto prispevkov na dan!!), tako one ne vidijo smisla tukaj  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:27 pm Naslov sporočila: Re: Ženske na forumu elektronik.si |
|
|
cerovac_i je napisal/a: |
Še vprašanje za radioamaterje: kako je z vami, ali so tudi tam ženske tako izločene? Sam nisem radioamater in ne poznam situacije, sumim pa da je nekaj podobnega.
|
Jaz trenutno (še) nisem radioamater, (izpit bo na sporedu kaj kmalu); a z veseljem povem, da bomo v družini že 3 z radioamaterskim izpitom. Jaz, oče, ter mama!
Oba starša ga imata že 22 let! Najbolj sva "aktivna" z očetom, mama sicer ne več (je malo upadlo zanimanja); a od časa do časa vpraša kako in kaj.
Sicer pa glede nežnejšega spola pri elektroniki: Čim več! Marsikatera dama je zmožna veliko stvari, katerim marsikateri od nas ni zlahka kos (kar se doslednosti in natačnosti tiče)
Lep pozdrav,
Rok
PS: Ima še kdo "radioamaterja" za mamo/ženo? _________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:06 pm Naslov sporočila: Re: Ženske na forumu elektronik.si |
|
|
rok je napisal/a: |
Jaz trenutno (še) nisem radioamater, (izpit bo na sporedu kaj kmalu) |
x2
Drugače pa sem mel sošolko ki je z menoj hodila elektrotehnično smer 4 mesece, potem se je prepisala na medijsko. Sicer glavnega razloga nevem, vendar očitno žensk elektronika ne zanima, nekaj jih je še na računalniški smeri, tu se pa stvar že konča. Aja pa da se pohvalim na naši šoli dve punci iz 4-tega letnika končujeta program elektrotehnik telekomunikacij.
Ko pa se že sprašujemo če žensk ne zanima elektronika, se kdo vpraša koliko mladih na elektortehnični smeri sploh še zanima elektrotehnika in imajo veselje do dela? Jaz opažam svoje sovrstnike in lahko kar udarno rečem da sem pričakoval malce drugače, sedaj sem samo jaz tisti "čudak" v razredu ki ga zanima elektronika in stalno govori o njej.
L.P
Ž-I-G-@ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:15 pm Naslov sporočila: Re: Ženske na forumu elektronik.si |
|
|
ziga555 je napisal/a: |
Jaz opažam svoje sovrstnike in lahko kar udarno rečem da sem pričakoval malce drugače, sedaj sem samo jaz tisti "čudak" v razredu ki ga zanima elektronika in stalno govori o njej. |
Torej nisem edini. Ostali so v šoli samo za to, da so v šoli.
Smo malo off-topic)
Lep pozdrav,
Rok _________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Takoj, ko opazim, kako žensko bitje na forumu, jo definiram kot članica.... če zaradi drugega ne, pa zato, da so ostali bolj pozorni nanjo. Tako hitreje dobi željene informacije. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Večine žensk elektronika in na splošno tehnika ne zanima.
|
Mislim, da je čas da obiščeš FE, po nekaj časa. Tam nežneši spol ne predstavlja več skromnih par % letnika ampak kar okoli 1/3.
Se še zdaj spomnem, ko sem šel 2 leti nazj na neko drugo skupino pri programiranju pa je ena deklina 20min pred vsemi spisala program in ne tako, da bi težila asistentu, dokler bi ga napisal zanjo.
Še par let in bo na FE 50:50 in tudi v industriji jih bo vedno več, ko te diplomirajo. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 1:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom sem dal na forumu link do spletne strani neke Čehinje, ki da na področju elektronike večino članov tega foruma v koš.
Pa še pogruntala je, da govorimo o njej na našem forumu in se celo oglasila
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Samo87 Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14 Prispevkov: 462 Aktiv.: 2.18 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 1:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Na FE se dejansko iz leta v leto pozna porast ženskega spola. V (mojem) prvem letniku jih je bilo tako na oko slabih 10%, sedaj pa gre, kot pravi tudi Dorijan, delež žensk res kar proti 1/3. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 8:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je večji problem da ženske se redko ukvarjajo z elektroniko ker jo imajo res rade - hobi . Kolikor poznam štromarke ki so diplomirale se sedaj skoraj vse ukvarjajo na nekih strojno-managerskih projektih . Skonstruirajo že kaj ampak kaj povezat , analizirat je pa že problem tu imam v mislih predvsem stroje kot celota . Mogoče je stanje pri kakšni elektroniki, mikroelektroniki kaj bolje. Ampak ko je ura 100 ( konec službe ) izredno redko katera počne to kar mi. Verjetno tudi zaradi gospodinjskih del , otrok.... _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 8:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Se še zdaj spomnem, ko sem šel 2 leti nazj na neko drugo skupino pri programiranju pa je ena deklina 20min pred vsemi spisala program in ne tako, da bi težila |
Jaz sem asistiral pri enem predmetu iz elektronike, pa je bila lani ena, ki skoraj pri nobeni vaji ni potrebovala nobene pomoči (mogoče kako malenkost). Letos sta bile pa tudi dve, ki sta pripravo za vajo same naredile (medtem ko so ostali prepisovali eden od drugega). Seveda sta zaradi tega na koncu prej končali vajo in tudi manj problemov sta imele z njo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred 20 leti sem imel na srednji elektro kar štiri sošolke. Ena od teh je z očetom celo popravljala avtomobile. Kolikor vem, zdaj nobena ne dela na tem področju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 9:53 am Naslov sporočila: Re: Ženske na forumu elektronik.si |
|
|
cerovac_i je napisal/a: |
Ali ima kdo podatek koliko žensk sodeluje na tem forumu?
Na strani za prijavo novih članov nisem našel nobene možnosti da bi se izjasnili o svojem spolu, zato dvomim da sploh obstaja taka statistika. Sam sem zasledil eno samo predstavnico lepšega spola - Aniko, ker ima rdeče srčke v avatarju, vsi ostali pa imamo tam manjšo ali večjo količino čipovja. Upam da si je to možnost sama izbrala in da ni diskriminacije!
Kako je to možno da je na forumu tako malo žensk? Ali si ne upajo javno pred vsemi izstopiti, se pohvaliti ali diskutirati o svojih problemih, so sramežljive ali jih elektronika morda sploh ne zanima? Ali smo moški toliko prepotentni da se nam ženske izogibajo? Morda je celotna družba tako naravnana da ne uspe zainteresirati (dobre) polovice svojih enakopravnih članov za tako zanimivo področje?
Kako prepričati ženske da se začnejo aktivno ukvarjati z elektroniko in s tehniko nasploh? V družini, v šoli, morda še kje, vabiti jih na seminarje, delavnice? Saj elektronika ni tak bavbav, da bi morale bežati od nje!
|
Ko v naši vasi še ni bilo telefona so bile stalno vklopljen CB postaje pred tem Toki-woki CB in je moja mati to aktivno uporabljala.
Ženske manj debatirajo po forumih in več delajo. Poglej kdo ti je na matično ploščo pritrdil vse konektorje katere jih stroj ne more in na koncu proizvodnje to pregledal. Za trakom nisem videl nobenega moškega. Kasneje sem začel razmišljati zakaj temu tako in od nekje mi je prišlo v glavo, da znajo ženske biti nasploh precej bolj pedantne(se pravi natančne) in pri stvari.
Pa še bistvena stvar majhni smo, Kitajska in US sta bistveno večji in zato iz tam takoj najdeš večjo gužvo deklet, nekaterih tako aktivnih, da so si same postavile svoj portal z video blogi, forumi in podobnim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2011 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno je fajn biti ženska na študiju tehnike. Še vse, ki jih poznam, ki so študirale na feri so prišle lažje skozi študij, ker moški razmišljamo s spodnjo glavo. Tako sošolci, ki jim pomagajo pri študiju, tako učitelji, ki spuščajo v zrak še več testosterona. In to znajo ženske zelo dobro izkoristiti. Nisem pa še srečal katere res zelo dobre štromarke. Ne trdim, da ne obstajajo in rad bi srečal kakšno, ki da večino kolegov v žep po strokovnosti itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni