|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
noob11 Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Mar 2014 14:55 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: velenje
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 4:35 pm Naslov sporočila: Hbridge in elektromagnet |
|
|
Pozdravljeni
Na forumu sem nov, po izobrazbi pa nisem nic v zvezi z elektroniko oz. elektriko. Upam, da mi boste tukaj pomagali najti odgovore na moja vprasanja.
Torej, s pomocjo Hbrig-a bi rad spreminjal polariteto na elektromagnetu. Narisal sem skico, zanima pa me kaksne so vrednosti elementov, kot so tranzistorji upori itd., da bi stvar sploh delovala.
Link http://hopsasa/f/2Z/F6/3xVBQn7N/1/tokokrog.jpg
Za stikala bi uporabil Hallove senzorje, ki imajo tri nogice, + - in pa tretjo nogico, ki, da dalje signal, ko se senzorja dotaknem z magnetom oz. , ko je stikalo sklenjeno. S temi stikali bi rad sprozil tranzistorje.
Stikala bi potem nastavil tako, da bi se skupaj sprozila Hall1 in Hall2, in se tudi skupaj ugasnila nekaj ms preden bi se prizgala Hall3 in Hall4. Da ne bi prihajalo do kratkega stika.
Vem, da je slika zelo amaterska in po vsej verjetnosti tudi ne pravilna, tukaj pa nastopite vi, da me usmerite nazaj na pravo pot.
Ali obstaja tudi kaksen program, kjer bi lahko to natancneje narisal in pa, ki mogoce ze sam racuna vrednosti elementov v tokokrogu. Poiskusal sem v Edisonu pa nima teh funkcij + demo verzija.
Uporabljal bi 6 elektromagnetov, vezal bi jih vzporedno.
Nazivna napetost 12 V/DC
Mejna temperatura 130 °C
Premer, ø 50 mm
Začetna /končna moč 400 N
Nazivna moč (w) 11 W
Teža 350 g
Mera, dolžina 30 mm
Tip ITS-MS-5030
Hvala za odgovore...
[/img] _________________ Naucite me kar me zanima.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
simeon Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz podanih podatkov je razvidno, da boš potreboval ob taki vezavi močne tranzistorje, ki bi za posamezni elektromagnet moral zdržat 1A. Za krmiljenje šestih elektromagnetov 6A.
Sedaj lahko najdeš takšen tranzistor in pogledaš njegove karakteristike in iz tega izračunaš upore, ki jih potrebuješ.
Lahko pa shemo spremeniš in dodaš poleg obstoječih tranzistorjev še dodatnih 6 tranzistorjev, ki prenesejo 1A toka, ki bo "gnal" vsak elektromagnet posebej.
Na podlagi izbire tranzistorja lahko računaš upore. _________________ Sej bo bolš! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noob11 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok...Hvala za odgovor. Problem je v tem, ker nimam podlage in sem tuhtal in narisal tole vezavo potem pa ugotovil,da se ji rece Hbridge.
Ali mora tranzistor biti nujno 12V 6A ali je lahko npr 24V 7A? Ker mislim,da bom taksnega bolj tezko nasel in sem pac mislil uporabiti po karakteristiki najblizjega. Glede Hallovih senzorjev, bi v bistvu ne rabil 1 A tako kot tranzistorje ampak taksne, da bi na bazo tranzistorja prisla napetost, ki ga sprozi, spet odvisno od karakteristike tranzistorja, imam prav? _________________ Naucite me kar me zanima.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Mar 06, 2014 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem se nekaj poglabljal, ampak na hitro:
- V H-bridge-u imaš kombinacijo NPN/PNP oz. N-fet/P-fet. Naštudiraj vezave na http://www.talkingelectronics.com/projects/H-Bridge/H-Bridge-1.html
Takole, kot si ti narisal, bo drago ... (hint - boš kuril tranzistorje )
Dodatno pe še:
- Namesto hall senzorjev (približno linearni odziv) vzemi hall switch (1/0) - saj, če prav zastopim, želiš, da se ti halli obnašajo kot "stikala"?
- Tranzistorje lahko vzameš tudi močnejše. Sam bi sicer raje/prej šel na PFET in NFET kot na "klasiko".
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noob11 Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni