|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 6:05 pm Naslov sporočila: DIY Avtomatizacija hiše - medsebojna komunikacija? |
|
|
Zdravo.
Razmišljam, da bi se spravil svoj dom malo avtomatizirati v stilu DIY variante z npr. arduino, raspberry pi in podobnimi zadevami, pa iščem ideje. V bistvu imam namen izdelati določene module, kot so centralni strežnik na osnovi linux-a, merilec nivoja kurilnega olja, rele za vklop/izklop luči, termometer in vlagomer, mogoče tudi merilec porabe električne energije, itd.
Zanima me kako lahko te module povežem skupaj v celoto - kateri protokol naj uporabim za komunikacijo med njimi? Sem že malo brskal po spletu in našel en kup komercialnih ter zaprtokodnih zadev, ki pa mi ne dišijo najbolj. Poleg tega pa me zanima kakšne fizične povezave se uporabljajo v ta namen. Vsem kar mi pade na pamet je samo Ethernet (LAN) mreža ali pa serial (UART) za žično povezavo oz. WiFi, ZigBee ter Bluetooth za brezžično.
Mogoče še kakšna ideja?
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse lepo in prav, toda, da bom odvisen od elektronike, ha malo sutra!
Samo eno enostavno situacija:
- si na dopustu, recimo na smučariiji,
- hočeš pogledati, kaj se s sistemom dogaja, ni povezave...,
- OK povezava je pa se sistem ne odzove,
- OK sistem se odzove, toda nikakor mu ne moreš dopovedati, da prideš jutri domov in hočeš imeti v hiši ob 9h, ko boš prišel, 22C,
- hm, domači router je padel dol,
- hm ravno takrat je šel domači sistem v reset,
- ko se je vrnil iz reseta ser ni več postavil in se ne odzove,
- ah ne mašina je čisto OK, PS je šel rako žvižgat,
- ah ne PS je čisto OK, UPS je padel dol,
.
.
.
.
.
Ogromno stvari je, ki gredo lahko pri "pametni" hiši narobe, torej, ga ni dodatnega računalnika, ki bo nekaj delal, kar je nekdo sprogramiral, pa pustimo ob strani, da običajno zelo dobri programerji ne poznajo realnega življenja, za katerega pišejo program. So pa perle v C-ju, asm-ju......
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tak način lahko vedno in povsod najdeš izgovore zakaj nekaj ni uredu. Nenazadnje pride žledolom in si brez elektrike 14 dni ... takrat ti itak nič ne dela ...
komercialne rešitve imajo večino tega kar si napisal nekako rešeno oz. je tako narejeno, da se sistem sam lahko ponovno spravi v delovanje.
Glede komunikacije ... če boš uporabljal RPije je komunikacija po ethernetu vsekakor najbolj smiselna (UDP ali TCP, odvisno od žellj in potreb). Se pravi Ethernet+wifi, ker so danes naprave ki to znajo uproabljati že smešno poceni (npr. RPi). Boš pa moral sam implementirati varnostne mehanizme. Seveda če boš cel sistem delal sam in če veš, da si ne boš kdaj zaželel uporabe kakšne naprave, ki je dosegljiva v splošni prodaji, ker takrat se bo začelo malo kompliciranja.
Jaz osebno sicer nebi spajal senzorjev z Raspberriji ... ker RPi pač ni neka naprava, ki bi bila narejena za neprekinjeno delovanje in krmiljenje kritičnih sistemov. Meni se zdijo uporabni bolj za kakšna nekritična opravila.
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 233 Aktiv.: 1.61 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Resni sistemi za avtomatizacijo imajo ponavadi vgrajen kakšen watchdog, ki reši problem, kadar kaj zmrzne...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi se jaz lotil takega sistema, bi bilo povezano preko RS-485, z mrežnim kablom, po katerem bi bilo tudi "visokonapetostno" napajanje (48V), za sisteme, ki malo porabijo. Vsak node ima 8 ali 16-bitni naslov.
Brezžične povezave bi se izogibal v taki aplikaciji, kjer rabiš zanesljivost.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pogosto se uporablja tudi komunikacija preko električnega omrežja (PLC - Power Line Communication). V tem primeru ne potrebuješ nobenega dodatnega ožičenja.
V ta namen se dobijo tudi čipi, od enostavnih za 1kbps do več 10Mbps.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sempred leti sanjal o pametni hiši, pa sem se vprašal:
-kdo mi bo to servisiral čez 10 let, ko bo me bo npr. zanimala ribičija, za elektroniko mi bo pa dol viselo
- kje bom dobil rezervne dele cez 5-10 let
- kdo mi bo servisiral, če bo žena sama doma, jaz pa še 14 dni na drugem koncu sveta
In potem sem odnehal in ni mi žal. To je projekt, ki se nikdar ne konča.
P.s. pod točko 3 sem mislil servis elektronike, ne žene
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 17, 2014 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo imaš prav.
Avtomatizirati se splača samo tiste stvari, ki res izboljšajo kvaliteto življenja ali občutno privarčujejo z energijo.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2014 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa komunikacija preko zwave ali zigbee?
Tukaj se potem lahko kombinirajo komercialne naprave (ki se jih v doma ne splača delati zaradi cene), in tudi lastne naprave (v kolikor se drži protokola).
Drod je res gospod, ampak wireless je pa bolj komot.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni