|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sim Neznanec

Pridružen-a: Pon 18 Nov 2013 19:54 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 8:27 pm Naslov sporočila: Elektro motor POMOČ |
|
|
Pozdravljeni
Kolega se je odločil za nakup elektro motorja .Tip T112A iz tega linka
http://www.nerimotori.com/cgi-bin/pdf/tab_serie_t_6p.pdf
Radi bi izračunali potrebne varovalke za tale 3f sistem.
Izračunal sem tok iz znane enečbe za moč v trifaznem sistemu , vendar sem nato opazil da ima motor reduktor (Ia/In =5,4) in verjetno posledično pri zagonu ter kasnejšem delu večje tokove in tako potrebuje večje varovalke.
Lepo bi prosil nekoga za pomoč pri tem izračunu.
Zanimam me še koliko večji tok od nazivnega zdržijo varovalke/odklopniki?je to dvokratni,ali kaj več?
Hvala in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je meni znano, varovalke zdržijo nekej 1,6 kratnik nazivnega toka. To se šteje pod preobrementiev.
Če pa mislite kratkostični tok je pa ta nekje tam okrog 40-50 kA za taljive varovalke. To pomeni, da je varovalka tak tok še sposobna izklopiti.
Toliko z moje strani. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za direktni zagon 10A počasne varovalke. Z varovalkami ščitiš kabel, za zaščito motorja pa bo bolj primerni kakšno motorsko zaščitno stikalo, ki ga boš nastavil na nazivni tok motorja. Ta stikala imajo območje nastavitve od.. do A in naj bo takšno, da bo nazivni tok motorja nekje na sredini območja (če se to da, saj so stikala standardizirana na posamezna območja) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Mar 20, 2014 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš uporabil motorsko zaščitno stikalo, vzemi 6,3A in ga nastavi na 5,2A (In), potem ne varovalk ne kontaktorja ne rabiš.
Podatek Ia/In ti pomeni razmerje med zagonskim in nazivnim tokom motorja.
Če boš delal z varovalkami, pa takole:
Kot je napisal Zoran, rabiš za direktni zagon 10A varovalke karakteristike Gl-Gg (to piše na varovalki). Za zaščito motorja pa potrebuješ še pretokovni rele ("bimetal") 6,3A in kontaktor, ki ti bo motor izklopil. Varovalke varujejo vodnike do motorja pred preobremenitvijo in kratkim stikom, pretokovni rele pa varuje motor. Brez tega varovanja bo ob preobremenitvi motor končal v ognju in dimu.
Podatke o izbiri opreme pa ima vsak proizvajalec na svoji spletni strani, npr
TALE _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni