|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 11:05 am Naslov sporočila: Krmiljenje koračnega motorja - hitrost |
|
|
Živjo,
Imam majhen bipolarni koračni motor, ki ga želim krmiliti preko mikrokrmilnika Atmega328. Uporabil bom tudi driver RDV8825, ki ima že direktne izhode za koračni motor, na drugi strani pa ima digitalne vhode. V bistvu se ta driver krmili preko parih pinov - trije pini (M0, M1 in M2) omogočajo nastavitev microsteppinga, eden (DIR) upravlja smer vrtenja in še eden (STEP) hitrost vrtenja. V bistvu je slednji mišljen kot vhod za PWM - ob vsakem dvigu napetost na tem pinu bo driver premaknil gred koračnega motorja za en korak (v primeru microstepping pa za en "mikrokorak"). Zanima me pa sledeče...
Glede na to, da ima atmega328 možnost nastavitve širokega razpona PWM frekvenc, hkrati pa driver omogoča še mikrostepping, me nekaj zanima. Kakšen pristop naj uporabim pri izboru hitrosti vrtenja koračnega motorja? Npr. ali naj uporabim frekvenco 2X in microstepping 1/2 ali pa frekvenco X brez microsteppinga? Ali naj uporabim frekvenco 8Y in microstepping 1/8 ali pa frekvenco 2Y in microstepping 1/2? Baje je pri visokih obratih bolje uporabiti visoko PWM frekvenco brez microstepping. Ali obstaja tu kako pravilo oz. kakšna tabela?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.75 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hitrost vrtenja je odvisna od frekvence (število impulzov na sekundo). Razmerje signal-pavza čimbliže pol-pol. Noben PWM tu ne pomaga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jnz Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Atmega mikrokrmilniki imajo možnost nastavitve PWM frekvence. _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni