|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bolha Članica

Pridružen-a: Pon 24 Mar 2014 12:10 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.09 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 12:34 pm Naslov sporočila: Merjenje oddaljenosti - kateri senzor |
|
|
Živjo,
sem prav frišna na te forumu in tudi v svetu elektronike, zato bom kdaj pa kdaj bleknila kakšno neumnost zato kar se vam že v naprej opravičujem.
No zdaj pa k problemu: rada bi merila razdaljo med dvema ploščama, ki bosta med seboj oddaljeni za max 5 cm in min cca. 0.5 cm. Natančnost na 1 mm bi bila čisto zadovoljiva. Lepo bi bilo, če bi se senzorni del nahajal med obema ploščama in ne bi npr. v najbolj stisnjenem položaju molel ven (to bi se zgodilo v primeru linearnega potenciometra). Senzor bi želela povezati na Arduino kamor bi priklopila tudi LCD za prikaz oddaljenosti.
Senzor in LCD bi napajala z največ 9V baterijo. Cena samo senzorja naj ne bi šla preko 50€.
Gledala sem magnetne (hall) senzorje vendar ne vem kako je tu z natančnostjo oz. resolucijo. Predvidevam, da bi bil manj natančen pri 1cm oddaljenosti kot pri 5 cm. Menda se da meriti razdaljo tudi z Ultrazvokom in preko infrared senzorja.
Kaj priporočate?
LP Bolhica |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali lahko poveš še iz kakšnega materiala sti te dve plošči ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bolha Članica

|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plošči bosta iz plastike (tecaform) ali pa iz aluminija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo podrobnejši opis, mogoče kakšna skica ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolha je napisal/a: |
Plošči bosta iz plastike (tecaform) ali pa iz aluminija. |
No če sta iz plastike in če nalepljena Alu folija na plošče ne predstavlja ovire potem je rešitev trivialno enostavna.
Med obema ploščama preprosto merimo kapacitivnost. Za slednje obstajajo instrumenti, ki se jih da kupiti in niso preveč dragi. Ostane le še pretvorba kapacitivnosti v razdaljo. Funkcija je linearna in obratno sorazmerna, ne bi smelo biti preveč težko.
Se pa pojavi problem pri tej meritvi, če v času meritve med plošče vstavljamo različne predmete. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bolha Članica

|
Objavljeno: Pon Mar 24, 2014 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala VolkD. Zasledila sem nekje tudi merjenje kapacitivnosti, nisem pa tega preučevala še. Kateri instrument bi lahko pri tem uporabila, da bi bila najlažja povezava na arduinota?
Musty, tudi to je zanimiva ideja, vendar bi najprej poskusila z instrumenti, ki v stisnjeni poziciji ne štrlijo preko plošče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Mar 25, 2014 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kateri instrument bi lahko pri tem uporabila, da bi bila najlažja povezava na arduinota? |
Arduinotu se lahko kar odrečeš. Dandanes zna že skoraj vsak malo boljši instrument meriti kapacitivnoct - na digitalne AVO metre sem mislil,... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bolha Članica

|
Objavljeno: Čet Mar 27, 2014 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Volk. Zaenkrat bom morala zadevo meriti na čisto drugačen princip (brez plošč). V kolikor se ne bo obnesel bom probala še tvoj sistem.
Hvala vsem za odgovore.
LP B |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bolha Članica

|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, spet jaz. Torej zadeva se nadaljuje in kot sem rekla sem spremenila princip merjenja razdalje. Zdaj bom za to uporabila kolešček in vrvico, torzijsko vzmet in potenciometer).
Se pravi rada bi spremljala pozicijo (zasuk) koleščka in zadevo povezala na arduinota. Zasuk bo večji od 360° zato razmišljam o potenciometru z 10 obrati.
Zanima me ali bi bil tale: http://www.farnell.com/datasheets/1695330.pdf primeren za arduinota.
Poleg tega me zanima njegova točnost oz. resolucija. Želela bi zaznavati spremembo kota za manj kot 5°.
Moja kmečka logika mi pravi, da bi s tem zaznala spremembo kota cca. 70° (0,019x3600= 68°), kar pa se mi zdi čudno, glede na to da piše da je precision . Je to prav izračunano? Če je, s čim bi lahko dosegla vsaj zaznavo 10° zasuka?
Hvala za info v naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja kmečka logika mi pravi, da bi s tem zaznala spremembo kota cca. 70° (0,019x3600= 68°), kar pa se mi zdi čudno, glede na to da piše da je precision . Je to prav izračunano? Če je, s čim bi lahko dosegla vsaj zaznavo 10° zasuka?
|
Kako si to izračunala ? Kaj je tistih 0,019 ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Namesto potenciometra daj raje na os nek dajalnik impulzov (recimo nekaj takega, kot je v miškah na kroglico). _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za info v naprej. |
Zmotila si se za 100x. Resolucijo firma Bourns podaja v procentih. Najmanjši razdelek je pri potenciometru 10kohm kot 0,68 stopinje
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bolha Članica

|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
mi747: super , nekje sem našla da so bili zraven procenti napisani, pa sem mislila da je napaka, ker jih potem v datasheetu ni bilo .
Pa bi bil tak potenciometer primeren za napajanje s 5V?
gumby: hvala za idejo, prečekiram  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pet Mar 28, 2014 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Potenciometer ima prednosti pred dajalnikom impulzov. Potenciometer namreč ohrani svojo vrednost tudi potem ko napravo ugasnemo in prižgemo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni