www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DDS generator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
_Mitto_
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Feb 2008 11:47
Aktiv.: 0.43
Kraj: Vipava

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 9:11 pm    Naslov sporočila:  DDS generator Odgovori s citatom

Pri sebi imam DDS tiskanino, odprl sem si revijo elektronik.si št. 15 in začel, iz kar mi je znanega, sestavljat kosovnico, ker je do sedaj nisem našel.

V reviji so upori R8, R9, R10, R11, R13, R18 na shemi z vrednostjo 500 Omega (R/2). Tu pa sem našel VolkDjevo kosovnice (na strani 7)
Zanima me, naj se kar slepo držim te kosovnice al uporabim vrednosti s sheme?

Spraševal sem se le še o ohišju LEDic (mere so "3010M"), iz najdene VolkD-jeve kosovnice vidim, da je ohišje kar 2016M.

Hvala.

Zaenkrat je plan poskusit .exe poganjat preko Wine (windows emulatorja), če pa uspem z Linux native (oz. še bolje cross-platform) verzijo, pa vam objavim (verjetno python).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

500 R upori se dobe tako, da prispajkaš dva upora 1K enega nad drugim.
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz sheme se da razbrati tudi zakaj je katera vrednost na kakšnem mestu, medtem ko pri kosovnici tega ni. Torej nekakšno samopreverjanje že med izdelavo. Mislim da kosovnice uničujejo pravi čar hobija elektronike in v splošnem služijo poneumljanju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_Mitto_
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Feb 2008 11:47
Aktiv.: 0.43
Kraj: Vipava

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lestvični DAC mi je jasen. V shemi je seveda pravilno, samo 1k upori so me rahlo zmedli. Hvala.

A integrirano lestvično vezje pa ni prišlo v poštev? Dražje?
Ko je enkrat vezje narejeno se je pač treba prilagajat.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2014 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_Mitto_ je napisal/a:
A integrirano lestvično vezje pa ni prišlo v poštev? Dražje?
Tale DDS je pravzaprav prikaz kako D/A pretvornik deluje. V sklopu tega cilja je R/2R veriga vsekakor najboljša izbira, saj pri teh frekvencah velikost in razporeditev še ne predstavljata problemov.

Najcenejša alternativa je seveda mali čipek na 5 nožic v SOT-23 ohišju in serijska komunikacija z ATmega. Podobno kot sem kasneje naredil z napajalnikom.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni