www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sinusni razsmernik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
remex
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Jul 2012 23:20
Aktiv.: 0.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 6:58 pm    Naslov sporočila:  Sinusni razsmernik Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem dijak Vegove in za končni izdelek sem si izbral sinusni razsmernik. Tiskano vezje sem izdelal po tem načrtu:

Namesto močnostnih tranzistorjev, ki so na shemi označeni z Q5 in Q6 sem uporabil 2 vzporedno za vsako pol periodo vezana PNP tranzistorja MJW21196.

Problem je nastal ker ne vem, kakšno vrsto transformatorja naj izberem?

Preden sem kupil transformator sem zadevo sprobal z toroidnim transformatorjem ( 2x9V/220; 2VA )in ker je bil na izhodu lep sinusni signal (čeprav je bila izhodna napetost le 50V in ne 230V) in se tranzistorji niso greli sem kupil toroidni transformator. Ker je ta razsmernik namenjen za obremenitve do nekaj čez 300W sem naročil toroidni transformator s srednjim odcepom 2x6V/230V 300VA in po priklopu sta se začela greti dva prej omenjena močnostna tranzistorja, razsmernik pa sploh ni bil obremenjen. Ko sem nazaj priklopil testni 2VA transformator je zadeva spet delovala normalno.
Zadevo sem priklopil na osciloskop in si malo ogledal delovanje. Tako izgleda PWM signal, ko sem na izhod brez transformatorja priklopil ohmsko breme(upor):

Tu pa je še slika izhodnega sinusnega signala pri priklopu na testni 2VA transformator:

Torej vprašanje se glasi: Katere vrste transformator uporabiti, in zakaj je bila pri testnem transformatorju izhodna napetost le 50V namesto 230V?

Za vsak odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Nazadnje urejal/a remex Sob Apr 05, 2014 3:39 pm; skupaj popravljeno 10 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je izvedena vzporedna vezava tranzistorjev ?
Prilepi shemo dejanske vezave.
Kako so hlajeni močnostni tranzistorji ?

Podatki 2VA transformatorja ?
Kolikšna je jalova energija zaradi C9 ?

Kje so varovalke ?
Kako je navit 300VA toroid ? Sredinski odcep, ali sta navitji enako dolgi ?
Kako je upoštevan padec izhodne napetosti zaradi obremenitve in odstopanje 12V napetosti ?
Kaj se zgodi, če priključiš 12V z napačno polariteto?

Med NPN in PNP je majhna razlika.

[edit]
Izračunaj vršni tok skozi Q5 in Q6.
Poglej v specifikacije MJW21196.
[/edit]
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.21

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2014 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi slike limal na naš strežnik in ne na hopsasa, bi jih mogoče tudi mi videli. Ali pa je bil tvoj namen, da uporabimo kristalne krogle?
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2014 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strežnik http://hopsasa.si/ je zgleda down, tudi zato ni slik ...
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2012 10:52
Aktiv.: 3.04
Kraj: Vas ne zanima

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 1:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@spajky

Seveda je down, ker sploh ne obstaja. To je nek bulš*t, ki so si ga izmislili tukaj na elektroniku. Enako sem jaz dal že večkrat linke od shrani(pika)si in vedno je kazalo, da gre za nek hopsasa, ker so si pač tako zamislili elektronikovi modi/admini.

Res ne vem, zakaj je potrebno blokirati/smešiti linke samo zato, ker se nekomu pač ne da manjšati in pretvarjati formatov slik samo zato, da jih lahko naloži sem... Pa še bolj nepregledno je, ker ne moreš lepo zraven besedila limat slik, kot bi to lahko počel z linki...

PS: kar poskusi zdajle napisat naslov od shrani pika si in boš videl, da imajo nastavljeno, da ga avtomatsko prikaže, kot hopsasa.

Meni se zdi tole res nesramno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšno manjšanje in pretvarjanje slik? A na shrani se pa kar same naložijo?
=bela, pa kolikokrat je že napisano da se slike lima direkt na forum, kjer bodo dosegljive dokler bo obstajal forum, ne pa na neke tralala strežnike, kjer slik že jutri ne bo več!
Pa tudi enako enostavno manipuliraš z linki in urejanjem v besedilo, zato ne govorit kako se tega pa tukaj nikakor ne da.
Nesramno je vaše nasprotovanje temu dogovoru, ampak kaj hočemo, vedno se najdejo brihte, ki ščijejo proti vetru, potem pa jokcajo da imajo mokre hlačnice...
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
... Pa še bolj nepregledno je, ker ne moreš lepo zraven besedila limat slik, kot bi to lahko počel z linki...

Tale gospod je to omogočil:
Ime mu je frenki.
Njegov album ni prazen,

za razliko od tvojega. Izkoristi to možnost! Kaj misliš da je na tistem hopsasa strežniku varna slika pred izginotjem? (še cigani se zastonj ne =....) Wink

Pa še nekaj: slike sem namerno razmetal tako grdo, da se boš prepričal kaj se vse da.

Zdaj pa še manjka samo pritožba na [slovenščina je zame španska vas]

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.54
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Branez: lahko tebi, ki imaš zveze pri nesramnih administratorjih Wink
Zanimivo, da lahko (znamo Very Happy) "tastari" to delat, tamladim pa tale nova čarunalniška tehnologija nikakor ne potegne Twisted Evil

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
...... ker so si pač tako zamislili elektronikovi modi/admini.

Oglej si še enkrat pravila s katerimi si se strinjal.
Če ti niso všeč, potem lahko povsem prostovoljno odideš....
Če boš takole nadaljeval, potem boš odšel, ker so si pač tako zamislili elektronikovi modi/admini.

tesla95 je napisal/a:
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravite nič manjšanja in spreminjanja formatov??? Zakaj moram pa skoraj vedno, ko iz fotoaparata sem prenašam slike prej iti na picresize, da jih zmanjšam, ker vaš strežnik ne prenese več, kot 5mb na sliko?

Pa enako, če se dela s kakšnim programom za risanje in format ni podprt na vašem strežniku. Pa včasih sploh ni vseh slik v sporočilu, ki jih prilepim gor ali pa so kakšne podvojene... Zakaj bi nekdo sploh izgubljal čas s tem?

Pa mimogrede, hopsasa uporabljam že več, kot eno leto, pa so vse moje slike še gor, samo registriran moraš biti, ampak tak način uploadanja slik za vas starejše ni primeren, ker pač ne poštekate, kako se ga uporablja...

Pa da se ne bom komu zameril, enaki so vaši posti. *(izzivalni in nevljudni - pa ne mislim na vsakega, so celo izjeme...)*
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bluzi. Kar najdi kako temo, ki je stara kako leto in ima slike na vrlem hopsasa, pa boš videl od njih samo še ikone.

Si res bogi, ker moraš sliko pomanjšat. Če je tako hudo lahko na fotoaparatu zmanjšaš ločjivost. Ker upload 5Mb slike na zavrzi.si je verjetno hitrejši od pomanjšanja in nalaganja na forum.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tesla95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne morem nobene najti, remember? Ker jih tukaj blokirate očitno, ane... Vidite, da revež ni mogel niti pokazati, kakšen razsmernik dela, ker mu je uničilo linke s tem hopsasa...

Res prijazen uporabniški vmesnik tukaj na forumu.

Če bi slike pustili recimo vsaj do 10mb, bi bilo dosti bolje.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@tesla95: ker vidim, da ti povzročamo neizmerno problemov, ti svetujem, da sem ne zaideš več.
Ker se bojim, da boš nasvet težko ubogal, ti bom pri tem malce pomagal,..

Za vse, ki se ne spoznamo in ne štekamo, pa slika pove, da se da za kup slik istočasno narediti resize z dvema klikoma.

Ps.: Sam kak sw treba doinstalirat na OS,ampak mi se na to ne spoznamo,...

resize.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.56 KB
 Pogledana:  65 krat

resize.jpg

remex
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Jul 2012 23:20
Aktiv.: 0.18

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2014 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem popravil in sedaj so slike naložene na mojem albumu. Zanima pa me kako prilepim sliko tako kot si jo ti @VolkD?
Ali so te slike ki so sedaj objavljene tukaj prevelike?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni