|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70770.52
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 11:25 am Naslov sporočila: Ebay licitacije |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Nihče ne sedi poleg. Obstajajo roboti ki avtomatsko licitirajo tako dolgo dokler ni dosežene neka željena cena. Zato te zmeraj "eden" takoj prehiti za 1€. Malo pobrskaj po spletu za tem. Isto se zgodi na konc- če željena cena ni dosežena se avtomatsko poviša s strani robota, artikel odkupi prodajalec in ga da v naslednji krog licitacije. Nekaj časa nazaj sem nekaj gledal na to temo a se nisem poglabljal
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Ponudis neko bistveno visjo vsoto od trenutne, pa dvignes trenutno ceno le nekaj malega nad ceno, ki jo je ponudil drugi najvisji ponudnik. Ce kdo drug ponudi vec od trenutne cene, pa se vedno manj kot ti, se cena dvigne na nekaj malega nad njegovo ponudbo.
Cena je vedno malo visja od druge najvisje ponudbe. Odvisno od trenutne stevilke pa je ta razlika lahko 10 centov, lahko je en evro, lahko tudi 10 ali vec (pri vecjih vsotah).
Jaz navadno cakam na 10 do 15 sekund pred koncem, in ponudim maksimalno vsoto katero sem se pripravljen odstet - ce je prej kdo ponudil vec, je produkt pac njegov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
sam sebi nikoli ne višaš cene. Tvoja cena je vedno odvisna od drugega ponudnika, kolikor da on in tvoja en evro več, če si seveda toliko (dovolj) ponudil. V praksi to pomeni, da če ti za neki prodizvod vneseš, da si pripravljen zanj dati 1000€, tisti drugi na koncu licitacije pa 100€, boš ti proizvod kupil za 101€, če prav si vnesel veliko veči znesek.
Glede zadnjih sekund je dejansko tako, da če si zainteresiran, vsaj jaz tako delam, čakam na zadnjo sekundo in ponudim, kolikor sem pač pripravljen dati. S tem drugemu ne dam možnosti oziroma časa, da bi si premislil in ponudi še več kot jaz. Pri tem načinu seveda ni več drugega taktiziranja, ker tudi jaz nimam več časa, da bi ponudil še več, če ni moja ponudba najvišja.
_________________ 73 de S55WT, Janko
Nazadnje urejal/a japek Pon Apr 07, 2014 11:44 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, kot je napisal Japek.
Ko ponudiš neko vsoto, je tvoja ponudba pravzaprav le tvoja najvišja ponudba. Tvoja trenutna ponudba je dejansko le toliko večja, koliko je potrebno (korak je odvisen od višine trenutne ponudbe). Če nekdo drug ponudi več od trenutne ponudbe, pride do avtomatičnega višanja vse dokler se ne preseže najvišja ponudba ostali ponudnikov in ostane le ponudba najvišjega ponudnika. Seveda ta ni nujno tudi njegova najvišja ponudba.
Mare, pri kakšni dražbi poglej seznam dosedanjih ponudb, vklopi tudi samodejne ponudbe in ti bo hitro jasno, kako stvari delujejo.
Imam podobno taktiko kot Japek. Počakam na zadnje sekunde in če je cena še vedno v mojem rangu, potem oddam svojo ponudbo. Pred tem pogledam seznam dosedanjih ponudb in tudi samodejne ponudbe. S tem dobim približen občutek, kdo je resen ponudnik in ali je pripravljen ponuditi še več. To taktiko imenujejo "sniping", obstajajo celo razna orodja in plačljivi servisi, ki v zadnjih sekundah dražijo namesto tebe, a jih ne uporabljam.
Na tak način sem npr. za neko stvar ponudil 200 EUR, a ker so bili drugi ponudniki bolj "škrti", sem jo dobil za okrog 120 (plus shipping).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja program Bid monkey, ki ti odda ponudbo ob zadnjem možnem času pred iztekom. Ponudba bo pa vedno za najmanjši možen korak (odvisno od cene) višja od zadnje ponujene... tako kot so že ostali vpisali.
Se pa tudi prakticira ročno "bidanje" recimo zadnjih 10s.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Jaz sem nekajkrat že poskušal, pa se večinoma zgodi to, da takoj, ko ponudim neko ceno, je nekdo preko z 1€ več od mojega. Ali obstaja kakšen način, da bio podal koliko si pripravljen dati največ, pa bi se potem cena avtomatično višala tik nad trenutno najvišjo ponujeno - da si sam sebi ne višaš cene brez potrebe. |
To možnost ti ponudi ebay kot prvemu interesentu. Vsem nadalnjim ni omogočeno.
Druga težava pa je, da tudi če ni nobenega, se zadnjo sekundo pred iztekom pojavi nekdo z 1€ višjo ceno. A res neekdo sedi poleg in čaka na zadnjo sekundo, ali obstaja kakšen kmos softvera, ki to naredi avtomatično? |
Jaz sedim zraven, se minuto/dve pred potekom licitacije odlogiram in spet logiram, nato pa čakam...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
MadMax je napisal/a: |
Jaz sem nekajkrat že poskušal, pa se večinoma zgodi to, da takoj, ko ponudim neko ceno, je nekdo preko z 1€ več od mojega. Ali obstaja kakšen način, da bio podal koliko si pripravljen dati največ, pa bi se potem cena avtomatično višala tik nad trenutno najvišjo ponujeno - da si sam sebi ne višaš cene brez potrebe. |
To možnost ti ponudi ebay kot prvemu interesentu. Vsem nadalnjim ni omogočeno. |
Točno tako. Čim sem dal nekaj več, kot je bil korak, se je pokazala ta moja najvišja ponudba. Nikjer nisem našel opcije, da bi izbral, ali ponudim znesek za "avtomatiko" ali takojšnjo najvišjo ponudbo. Verjetno bi moral ročno višat po najmanjšem koraku, dokler ne bi bil več presežev s strani nekoga drugega. Ampak verjetno se itak glavno dogaja tik ob koncu. |
Jaz uporabljam kar android aplikacijo ki točno odšteva čas poleg je pa gumb BID in čakam na zadnjo sekundo. Včasih uspe včasih ne. Še prej pa imam enake artikle pod watch listo toliko da vidim koliko se cene kaj vrtijo za določen artikel ter koliko se mi splača ponuditi za njega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja "kmečka" razlaga: pri artiklu piše trenutno ceno, recimo "Current bid:
US $18.99". Pod tem pa piše "Enter US $19.49 or more". Minimalen dvig cene je razlika med tema dvema ciframa, torej v tem primeru $0.5.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot so napisali, licitacija je avtomatska, ampak to ne delajo neki zunanji programi, ampak kar e-bay. Cifra, ki jo ti vneseš noter je tvoja najvišja ponujena cena in do te cene ti sistem avtomatično dviga ponudbo.
Jaz naredim kot g0ran24, počakam do zadnjega dne. Par ur (recimo urco pred iztekom dam neko ponudbo, da malo "potipam" kaj se dogaja. Potem malo slediš, če se cena ne poveča takoj, veš da si najvšji, ampak verjetno ne boš prav dogo (sploh danes, ko je ebay že na vsakem smartphonu in tisti, katerega vsota je bila presežena dobi sporočilo). Potem počakam do zadnjih minut (medtem se odločim koliko je največ, kar bi ponudil). Mogoče kakšne 2 minuti pred koncem spet malo potipam (z manjšimi zneski, glih da pridem za malo čez). In potem par s pred koncem dam vsoto, ki sem jo še pripravljen plačat.
Zakaj je ne dam takoj? Ker zadnje sekunde človek več reskira in tudi, če se je nekdo oldočil, da bi dal recimo 25€, potem pa vidi, da je naslednja ponudba na 30€, je čisto verjetno, da bo vseeno malo zvišal. Včasih uspe, včasih ne. Jaz sem tako delal za stvari za 20€ in take za 400€+, pa sem bil večinoma uspešen.
Če se ne motim je minimalni korak 0,50€ (čeprav se mi zdi, da se pri višjih zneskih avtomatično poveča).
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.86 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Apr 07, 2014 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Moja "kmečka" razlaga: pri artiklu piše trenutno ceno, recimo "Current bid:
US $18.99". Pod tem pa piše "Enter US $19.49 or more". Minimalen dvig cene je razlika med tema dvema ciframa, torej v tem primeru $0.5. |
In če si ti pripavljen dati recimo $30.01, lahko vpišeš to ceno. Če si presegel ponudbo prejšnjega ponudnika, se izpiše izpiše cena ki jo je ponudil prejšnji ponudnik + minimalen dvig (+$0.5) ..... Sistem avtomatsko dviga ceno, in dokler nekdo ne preseže tvoje ponudbe, ali pa je izdelek tvoj za ceno ki jo je ponudil drugi najvišji ponudnik + minimaled dvig...
Edit: Hmm, sem pozabil takoj prtisnit "pošlji", pa me je @BluPhenix prehitel ....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni