|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
symonsaab Neznanec

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2010 20:47 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Okolica Kamnika
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 3:17 pm Naslov sporočila: Prosim za pomoč ali nasvet |
|
|
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč pri vezju, ki ga pripenjam v priponki.
Gre za kapacitivni senzor (AT42QT1010) s katerim želim pošiljati 24V signal na PLC.
Vse mi že deluje približno vredu, vendar sem že dvakrat pokuril IC1, čip za senzor.
Gre, ko vezje priključim na napajalno napetost, verjetno mi tokovni sunek skoči preko stabilizatorja 7805.
Prosim za kako enostavno rešitev, morda s kakšnim uporom ali zener diodo, nevem.
Imam pa senzor namen uporabljati kot stikalo za luč, ki se krmili preko PLC-ja.
Tok potreben za vklop vhoda na PLC je okoli 7mA.
Vsem že vnaprej hvala.
Simon
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
qsensor.pdf |
Velikost datoteke: |
23.68 KB |
Downloadano: |
32 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzporedno z izhodom 7805 dodaj zener diodo z nekaj 100mV višjo napetostjo kot je usmerjena za napajanje senzorja, najenostavnejša rešitev za začetek. Dodaj še eno TVS diodo pred vhodom regulatorja, z nekoliko višjo napetostjo kot je tvoja napajalna, sklepam da 24V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš povsod prav obrnjeno 1,2,3,4 , potem dodaj upor 1kohm + ledico na izhod 7805, da bo stalno malo obremenjen.
Obstaja tudi možnost, da si 7805 narobe obrnil, ker imajo različna ohišja različne razporede nogic.
Zraven napajalnih pinov IC1 dodaj 100nF keramični kondi in 47uF elektrolit.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
symonsaab Neznanec

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2010 20:47 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Okolica Kamnika
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Hvala vama že za odgovor, sej zadeva deluje samo, ko priklopim napajalno napetost na vezje, mi je danes že drugič pokurlo IC, recimo pa da sem priklopil/odklopil že ene 10x Kar pa seveda ni ok, bom pa dodal zener diodo, nevem ali uporabim kar 5v1? Pa kondenzatorje bom dodal.
Se opravičujem za morda malo amaterska vprašanja vendar nikoli nisem ravno sestavljal iz nule!
Hvala
Simon
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
symonsaab Neznanec

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2014 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam popravek. A bo to uredu, kar je novo je narisano z oddebeljenimi črtami.
Hvala še enkrat!
Simon
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
V6 MODUL.pdf |
Velikost datoteke: |
25.14 KB |
Downloadano: |
26 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni