|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tacer12 Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.19 Kraj: Dramlje
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2017 8:36 pm Naslov sporočila: Rezervno napajanje obtočne črpalke |
|
|
Pozdravljeni.
Po zelo dolgem času se spet obračam na vas v upanju, da mi pomagate in svetujete.
Po preselitvi v novo hišo in na malekost bolj višjo lokacijo se je v tem času izkazalo, da imamo večkrat problem z izpadom električne energije.
Težava nastane pri centralnem ogrevanju na drva, ko zmanjka elektrike in je nevarnost da sistem zakuha, zlasti ko nas trenutno ni doma.
Zato sem razmišljal o rezervnem napajanju za črpalko samo toliko, da zdrži obratovanje enega nalaganja na peč, to je cca 5ur.
Zamislil sem si takole.
Z tem polnilcem bi polnil, oziroma vzdrževal napolnjenost akumulatorja. Uporabil bi akumulator, ki se uporablja za otroške avtomobile. Na akumulator bi potem vezal naprimer tale razsmernik.Iz razsmernika bi tok preko releja in 10A varovalke speljal na vtičnico, ki se jo lahko pritrdi na vodilo v elektro omarici.
Tukaj pa se mi ustavi.
In sicer kakšen rele bi rabil, da bi ob izpadu elektrike preklopil na napajanje iz akumulatorja? Seveda je želja, da se ga lahko namontira na vodilo v el. omarici.
In še nekaj vprašanj imam.
Ali je omenjeni napajalnik ustrezen za napajanje? Trgovec v Celju mi je dejal, da je, ker se ob polnem akumulatorju preklopi v stanje vzdrževanja.
Kolikšno kapaciteto akumulatorja bi potreboval za cca 5 urno delovanje črpalke, z močjo 60W? Če sem prav izračunal naj bi bila poraba 0,27A.
Je primeren omenjeni razsmernik? Sinusnega izhoda verjetno črpalka ne rabi, ali pač?
Ali je varovalka 10A (hitra), pravilna izbira.
Bi bilo potrebno med akumulatorjem in razsmernikom dodati še kakšno varovalko, glede na to, da bo omenjeni sestav v kurilnici?
Za odgovore in nasvete se vam že vnaprej zahvaljujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.45 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Jan 25, 2017 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si ne bi enega UPS-a omislil (mogoče celo kaj rabljenega ob tem, da menjaš baterije)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tacer12 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 26, 2017 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa za pomoč. Zdaj, ko vem kaj naj iščem sem celo našel brezprekinitveno napajanje, ki je narejeno posebej za kurilnice. Pa še cena je ugodna.
Hvala še enkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.51 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Pet Jan 27, 2017 8:09 am Naslov sporočila: |
|
|
tacer12 je napisal/a: |
Hvala lepa za pomoč. Zdaj, ko vem kaj naj iščem sem celo našel brezprekinitveno napajanje, ki je narejeno posebej za kurilnice. Pa še cena je ugodna.
Hvala še enkrat. |
Kakšna povezava do tega bi bila zaželena... _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tacer12 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2017 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se oproščam za zamudo.
Tole zadevo sem nabavil in sicer kar komplet ups z akumulatorjem.
LP Miran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni