www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pregrevanje LED luči - nasveti za izboljšavo hlajenja?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 9:36 am    Naslov sporočila:  Pregrevanje LED luči - nasveti za izboljšavo hlajenja? Odgovori s citatom

Živjo, imam nekaj težav z LED razsvetljavo.

Pred kratkim sem izdelal LED luč za razsvetljavo delovne mize v domači delavnici. Uporabil sem kar LED trakove iz ebay-a. Gre za tiste led trakove po 5m na kolutu - moj je Warm White 72W, 12V. Slednjega sem razrezal na 5 kosov dolžine 1 meter. Nato sem na računalniku skiciral podlogo in jo dal na laserski razrez. Gre za 2mm debelo kovinsko ploščo, ki ima prostor za led trakove in vzdolž zraven še hladilni del. Na ploščo sem paralelno namestil vseh 5 samolepilnih led trakov in vsakemu prispajkal žice za napajanje. Stvar sem namestil v leseno ohišje na stropu in luč priklopil na 150W 12V switcher. Zadeva je delovala super.

Čez čas pa sem opazil, da se svetilka močno greje, saj je bil sprednji rob zelo vroč na dotik (kakih 40 do 50°C), hladilni del pa je bil hladen. Očitno sem tule naredil eno neumno napako, saj sem pozabil preveriti toplotno prevodnost materiala. Plošča je namreč bila izdelana iz nerjavečega jekla (slaba prevodnost). Če bi namesto tega uporabil aluminij, bi dobil desetkrat večjo toplotno prevodnost.

Imate kakšne nasvete kaj bi tule lahko storil, da izboljšam hlajenje? Luč sem kasneje odstranil iz ohišja in jo priklopil na laboratorijski napajalnik. Zadeva se je segrela zelo počasi, ni pa dosegla tiste prvotne temperature. Opazil sem tudi, da se zadeva najbolj greje točno na mestu, kjer so spodaj nalepljenini led trakovi - bi bilo smiseljno na tem delu namestiti še kakšne dodatne hladilnike? Inox plošče nebi menjal, saj ni bila ravno najbolj poceni.

Leseno ohišje na stropu ima na vrhu nekaj lukenj za pretok zraka, a očitno ne dovolj, na zadnji strani pa je odprto. Hladilni del je bil nameščen na notranji strani ohišja, verjetno bi ga bilo bolj smiselno obrniti na zunanjo stran. Med led ploščo in vrhom ohišja je kakih 15mm prostora. Med ohišjem in stropom pa so 20mm distančniki.

ohisje_strop.jpg
 Opis:
Ohišje za LED luč na stropu
 Velikost datoteke:  71.15 KB
 Pogledana:  20 krat

ohisje_strop.jpg

led_plosca.jpg
 Opis:
LED plošča
 Velikost datoteke:  70.24 KB
 Pogledana:  51 krat

led_plosca.jpg

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj nerjavno jeklo za aluminij, povečaj površino hladilnega telesa, tisti prednji del, ki je sedaj obrnjen navzdol pa naj bo obrnjen navzgor, kamor se tudi toplota širi. Znebi se lesenega dela ohišja, saj onemogoča naravno konvekcijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:
Zamenjaj nerjavno jeklo za aluminij, povečaj površino hladilnega telesa, tisti prednji del, ki je sedaj obrnjen navzdol pa naj bo obrnjen navzgor, kamor se tudi toplota širi. Znebi se lesenega dela ohišja, saj onemogoča naravno konvekcijo.

Am, napisal sem, da bi inox ploščo rad obdržal, saj ni bila najcenejša. Površino bi lahko povečal tako, da dodam ALU hladilnike na hrbtni strani. Tisti prednji del je nalašč obrnjen navzdol, ker imamo tako protitočni sistem, ki je bolj učinkovit. Leseno ohišje pa služi temu, da svetlobo usmeri v steno in mizo, ne pa meni v oči.

lp

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ventilator dela čudeže. Sicer se seveda pojavi prah, ampak to vzameš v zakup in dvakrat, trikrat letno zadevo spihaš, pa je. Doma malce čaram s powrled moči 50 in 100w, pa sem ugotovil da karkoli narediš ni tako učinkovito kot en majhen ventilatorček.

Sicer tako, spotoma: izbira tehle led trakov ni bila ravno najnaj...namreč, izkoristek teh trakov ni najboljši. Že če bi vzel kitajsko 50W ledico bi bila svetloba močnejša. No, res pa je da bi bila v tem primeru točkasta...
Jaz bi recimo raje nastreljal množico 1 ali 3 W ledic. Ampak kar je, je. Bo tudi to OK.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, najenostavneje bo, če daš na en konec ventilator, ki bo vlekel zrak skozi "tunel" ledic. Disipacija je tukaj kar velika in vse ostalo ne pride v poštev, če želiš ohraniti inox. Šumenje je pa davek, ki ga bo potrebno "plačati".
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer tako, spotoma: izbira tehle led trakov ni bila ravno najnaj...namreč, izkoristek teh trakov ni najboljši. Že če bi vzel kitajsko 50W ledico bi bila svetloba močnejša. No, res pa je da bi bila v tem primeru točkasta...
Jaz bi recimo raje nastreljal množico 1 ali 3 W ledic. Ampak kar je, je. Bo tudi to OK.
Trakove sem vzel, ker so poceni - 12$ za 5m. Imaš kak predlog kaj naj vzamem, da bo imelo boljši izkoristek? Tole me namreč zelo zanima. Kakšne nichia ali cree ledice? Samo te so kar drage €€€!
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, zdaj ko imaš že narejeno imej to. Saj nenazadnje lahko poleg tega dodaš še kaj. Jaz sicer ne (še) kupujem priznanih znamk, kar imam sem nabavil na ebaju, ampak že cree (ali kloni) so solidna zadeva. Zelo dobro svetijo tudi nekakšni LED trakovi, ki pa niso prav poceni - jaz imam enega 10W, dimenzij cca 10-12cmx5mm, pa sveti zelo dobro. Edino, pri vseh ledicah, se mi zdi da pri kitajskih pa posebej, je treba zadeve hladiti, oziroma poskrbeti, da so v rangu, ko jih lahko še brez problema držiš. Vsaj moje mnenje je tako...če so vedno vroče, jim bo svetilnost hitro začela padati.

Sicer bi pa kaj več o izbiri ledic lahko povedal leduser, če se ne motim...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hanzek1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16
Aktiv.: 0.47
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vendar se pazite takšnih ledic, ki so recimo 5w in izjemno majhne (tako kot noht na mezincu). Na hladilnik je nikakor ne gre montirat. Tudi, če vam to čudežno uspe hitro zgubi stik se pregreje in spusti dimni signal. Takšno čudo s kar veliko disipacijo nima niti luknje, da bi jo pričvrstil z vijakom. Dobro si poglejte dimenzije ledice preden jo kupite. Drugače pa lahko za tvoj primer svetujem tudi to. Zmanjšaj moč na kakšnih 60%. To pa zato, ker ledicam svetilnost ne raste linearno glede na tok. Pri 60 ali še manj % bo svetilnost ostala skoraj enaka.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@hanzek1: ti si mi res en pravi hanzek. Pa kaj kvasiš neumnosti. Samo za primer: Cree XP-G2 je velikosti 3.5x3.5mm. Deklarirana je za maksimalen tok 1.5A, kar znese tako čez prst 5w. Prilotaj jo na bakren hladilnik primerne velikosti, pa ti garantiram, da bo pri 5A še vedno veselo svetila brez odtenkov jezno modre barve in dima. Ob primernem hlajenju bodo LED neobčutljive ns višje tokove, kar pa je seveda problem uporabnika originalne objave, saj kuri 75W na smešno majhni površini na popolnoma neprimernem hladilnem telesu. Inox bolj kot prevaja, temperaturo akumulira. Tukaj tudi ventilatorji ne bodo kaj prida pomagali.[/quote]
Nazaj na vrh
hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ledica, ki sem jo poceni naročil iz dx je kaj hitro crknila zavoljo hlajenja. In premer je bil tako majhen, da je nisi moral privijačiti na hladilnik oz. je na skrivaj odstopila in spustila dušo. Če bi imela dober stik s hladilnikom, bi bilo tako uredu. Tudi hladilnik je bil 2,2C/W, kar je za takšno aplikacijo veliko. Moral bi narediti luknji za majhna vijaka in jo tako pritrditi. tako ne bi zgubljala stika.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hanzek, saj ti je že Matej povedal da so tiste majhne 1 in 3 W ledice namenjene za prilotanje na zvezdico, kjer imajo potem dober stik. To zvezdico potem privijačiš na večji hladilnik in je zadeva povsem OK. Imam kar nekaj teh mini ledic in vse so lepo hladne.
Res pa je da jo brez te zvezdice zelo težko pritrdiš in koristno uporabiš.
Nazaj na vrh
hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ledica je bila že na zvezdici oz. na aluminjasti osnovi, le prišraufati se je ni nikamor dalo. Bila je enaka kot tale , le da je bila 5w (premer=1cm). Kot sem že razložil vijaki so mi delali kratke stike, ledica je odstopala... Drugače je, če je ledica na zvezdici s premerom 3cm, ki se jo da kam pričvrstiti
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, se strinjam da je majhna, ampak dobiš tudi majhne vijake, tam od M1.5 naprej. Na tole zvezdico tlačit M3 je seveda preveč. V skrajnem primeru bi dal spodaj plastično podložko. Če se ukvarjaš s takimi majhnimi rečmi je zaloga minimini vijakcev skorajda obvezna...

Pa seveda pasta je obvezen pripomoček.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tvojem primeru bi uporabil plastične podložke med vijskom in zvezdico ali pa termslno lepilo Arctic Alumina ali še bolje Arctic Silver. Če je bila takšna le 5W, potem je bila XP-G, ki je po dimentijah substrata enak tej na sliki (XP-E), le emitor je večji in s tem tudi maksimalni tok (XP-E 1A, XP-G 1.5A). Problem DX-ovih zvezdic je dielektrik med zvezdico in LED.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 02, 2014 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, bi se strinjal s tem. Kitajske ledice sem že lotal stran in spodaj dajal pasto. Je že bilo nalotano tako, da je bila ledica malček dvignjena (se sploh ni tiščala podloge). To je pač cena poceni robe...da moraš vsako preverit in po potrebi popravit.

Seveda je takšno na sliki težje odlotat kot tiste okrogle, na zvezdicah, ki so prilotane samo na dveh konceh.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni