|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KrEn Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55 Prispevkov: 180 Aktiv.: 0.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Mar 01, 2014 10:07 pm Naslov sporočila: MOTORNA ZAGA - merjenje razdalje 1 m |
|
|
Zadnje dneve sem preživel v gozdu, kjer sem pospravljal posledice žleda.
Pri pripravi drv sem se srečal z enim problemom, kako bi meril razdaljo 1 meter na enostaven način.
No sedaj je postopek sledeč. Ali nekdo z meter dolgo palico meri razdalje oz. jih
prej označi na deblu.
To je seveda zamudno pa tudi nevarno.
Razmišljal sem o dvojnem laserkem zarku, ki bi se srečala na razdalji 1 meter.
Oz. o teleskopski palici, ki bi se vsakokrat raztegnila in zlozila.
Nekaj podobnegam kot sem uporablja na ameripkih zabavah.
[img]http://porocnatrgovina-mm.shopamine.com/iimg/1612/604x388/smrkci_piscalke.jpg
[/img]
Seveda pa so to samo zamisli.
Natačnost ni zelo ključna. Vazna je hitrost določitve in enostavnost sistema.
Ali ima še kdo kaksno zamisel?
lp
KrEn |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janbar Član

Pridružen-a: Sre 15 Nov 2006 17:59 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.36 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Sob Mar 01, 2014 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko povsem preprosto.
Na motorko pritrdiš laserski žarek tako, da ko se rezilo motorke dotakne debla pravokotno, bo laserki žarek(montiran na ročaju motorke-razdalja cca 50?) zamaknjen pod takim kotom, da bo na deblu levo/desno prikazal pikico na oddaljenosti cca 1m |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dolžina motorke + razlika do metra. To razliko pa označiš na meču. Z barvo naprimer.
Raznorazni pritrjeni pripomočki samo ovirajo pri delu v gozdu. Potem te še to skrbi, a je laser ali karkoli že pravilno nastavljen. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem vedno tako delal in je vedno bilo vse v redu.
Pa kaki laserji pa distančniki... _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.89
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klasika: Mera in barvni sprej.
Nameščanje in nastavitev raznih "merilnih" naprav vzame preveč časa. Mogoče toliko časa, kot ga porabiš za markiranje debel. Te "merilne naprave" pa najverjetneje moraš itak odstraniti, ko se odločiš za podiranje drevesa (Lega motorke se spremeni, dostopnost do ročaja,...). Po drugi strani pa lahko s pomočjo takšnih pripomočkov žagaš samo od leve proti desni, oziroma obratno - odvisno od nameščene naprave. Kar v gozdu ni vedno mogoče.
Čisto praktično pa:
Moja HSQ 365 zdrži s polnim tankom nekje 3/4 - 1 ure. Če imaš označenih dovolj debel, boš po 3/4 ure z veseljem ugasnil motorko in si vzel čas, da si označiš novo rundo. Tudi telo si zasluži malo razbremenitve, pa če gre tudi samo zato, da si označiš debla. Največ nesreč v gozdu se zgodi predvsem zaradi utrujenosti in upada koncentracije. Takšne naprave in pripomočki pa tudi zelo radi preusmerijo pozornost pri delu v gozdu in posredno zmanjšajo previdnost.
Zato previdno in predvsem srečno ( z (pred)napetimi debli). _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
pajo:
Mislim, da si povedal vse. Ni kaj dodati.
Razen mogoče še to, da pri delu z motorno žago ne smeš biti nikoli, ampak res nikoli sam. In tisti drugi ima povsem dovolj časa, da stvari sproti označi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.89
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2014 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
pajo:
Mislim, da si povedal vse. Ni kaj dodati.
Razen mogoče še to, da pri delu z motorno žago ne smeš biti nikoli, ampak res nikoli sam. In tisti drugi ima povsem dovolj časa, da stvari sproti označi. |
Ja to itak.
Ampak ljudje smo taki, da počnemo tudi take neumnosti. "Pa samo tega bom še vrezal..." _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
zadnji hlod je vedno problematičen, drugače pa metrska palica pa sekirca, ali pa sprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem no... Ali še nihče ni na ta pravi meter pomislil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Za drva, sploh za veje itd. če jih na meter režeš je najboljše palčka. Mora pa biti fleksibilna, tista z linka se mi zdi preveč toga. Takšne palčke sem enkrat videl na enem sejmu v Avstriji, vendar nisem bil pripravljen za njo odšeti 20€. Mi je sedaj žal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
potepenc Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 19:20 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Leskova palica je najboljša, poceni, priročna, primerna za recikliranje, univerzalno uporabna, itd. Z motorko sem kar domač, v prejšnji službi večkrat tudi službeno in palice ne zamenjam za noben meter. Edina pomankljivost je, da če vrežem novo palico, potrebujem meter, da palico prikrojim na pravo dolžino  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meter (v tem primeru etalon ) lahko pociva zraven kantice za olje in bencin, tako med delom ni v napoto.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2014 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo navadno palico, na kateri je vijak obrušen v špico, na koncu palčke(določena dolžina pa je je flomaster kateri je namenjen pisanju po kovinah. Hitro in enostavno.
Pri nas se drva pripravlja (govorim za delo doma na dvorišču), tako da se po dva hloda iz kupa pomakne naprej proti koncu, označi in odreže. Potem pa se drva postavi na paleto, kjer čakajo na cepljenje. Namreč, tudi s to pripravo nebi mogel rezati dalje, ker je pod nogami gužva in se spotikaš ob odrezane hlode, kar pa ni več varno.
Edina uporabna varianta bi bila z laserjem, da ti ni nič v napoto, s tem da ti mora nekdo odmikati odrezano.
Popoldne dam sliko palčke:) _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni