www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pralni stroj - Aqua Stop VS. Večkratna zaščita pred izlivom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 1:45 pm    Naslov sporočila:  Pralni stroj - Aqua Stop VS. Večkratna zaščita pred izlivom Odgovori s citatom

Živjo

Pred kratkim sem kupil nov pralni stroj Bosch. Ko sem kupoval sem tudi gledal, da ima zaščito pred izlivom vode. Za model, ki sem ga kupoval (WAE24467ME) sem našel podatek, da ima "večkratno zaščito pred izlivom vode". Ko je stroj prišel sem ga odpakiral in zmontiral pod sušilca ter začel brati navodila. Na moje presenečenje sem ugotovil, da pri Boschu "večkratna zaščita pred izlivom vode" ni enako kot "Aqua Stop" (ki ima še garancijo na škodo, ki jo voda povzroči). Nikjer nisem našel kaj točno zajema ena in druga oblika zaščite. Našel pa sem, da ima Aqua-stop dodantno še varnostni ventil na sami dovodni cevi, ki ga zapre, če ugotovi, da cev pušča/poči/...

Ima kdo še kaj več informacij o zaščiti pred izlitjem za Bosch? Ali je ta večkratna zaščita pred izlivom dovolj dobra (stroj se nahaja v bloku, v 2. nadstropju, v kopalnici s keramiko po tleh in stenah ter sifonom v bližini)? Malo sem jezen sam nase, ker v vsem tistem marketing-hypu nisem našel te pomembne (?) razlike. Bi me pa praktično enak stroj z Aqua Stop prišel prbl. 150€ dražje (upoštevajoč popuste), pa nekoliko tišji bi bil...

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti ventil na dovodni cevi:
"Klasičen" pralni stroj ima gumijasto cev in na koncu plastično matico, s katero se priključi na pipo za vodo. Elektromagnetni ventil za vodo je v samem stroju.
Tvoj ima navadno cev: klik

Aqua-stop sistem pa ima kovinsko matico. Takoj za matico je v večjem plastičnem ohišju elektromagnetni ventil, ki se odpre samo takrat, ko stroj rabi vodo.
Aqua stop ne vem če kaj pomaga, če ti na primer poči korito za vodo pri stroju...

Če je manj kot 8 dni od nakupa bi ga lahko še vrnil in zamenjal za drugega...

V bloku moraš v vsakem primeru imet sklenjeno zavarovanje. Ne pride drago, krije pa vse mogoče.

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največji problem za izliv vode jaz vidim pri obrabi gume na vratih. Na kakšen način bi pa to preprečili? Res da voda v tem primeru počasi curlja in ne naredi velike škode, pa vendar.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj nimajo z "aqua stop" zaščitene stvari še neko peno po tleh stroja, ki deluje kot stikalo, ki se sklene v primeru da začne teči voda po tisti peni, nato se pa zapre voda na dovodni cevi?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
yoghurt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jan 2010 23:26
Aktiv.: 0.20
Kraj: Pod Krvavcem

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aqua stop pri pomivalnem stroju je izveden s pomočjo stisnjene pene, podobna kot se uporablja za čiščenje spajkalnih konic. Ko voda pronica do pene, ki je nameščena na najnižji točki "podna", se le ta napne in sproži membranski ventil z vzmetjo. Sunek tlaka, ki nastane pa zapre ventil ki je nameščen takoj za priključkom. Največ vode ki se jo lahko izlije je v tem primeru 10L.

l.p.

Edit: Ups Confused opazil da gre za pralni stroj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Novejši pomivalni stroji imajo aqua-stop izveden tako, da je na najnižji točki stiroporček nad njim pa mikro stikalo in ko stiroporček spleza tako visoko sklene mikro stikalo in sproži izčrpavanje vode iz stroja ne pa iz podna stroja ki je ločen od notranjosti Very Happy. Sem pa že videl enak sistem pri pralnem stroju da je imel narejeno na tak način.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Olaf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z brskanjem po netu sem uspel najti le nepreverjene informacije, kako naj bi bila ta zaščita izvedena pri Boschu.

- Večkratna zaščita pred izlivom naj bi bila narejena na način kot ga omenjate. Torej nekje v stroju pušča voda in se steka navzdol v korito s peno. To sproži alarm in vklopi se elektroventil v stroju, ki zapre dotok vode. Prav tako stroj s pumpo izprazni sistem. Iztekanje vode je tako omejeno.
Proizvajalec pri teh sistemih tudi priporoča, da se ventil za vodo med pranji zapira. Ali kdo to počne?

- Aqua stop z garancijo pa ima elektroventil tudi na začetku dovodne cevi, torej ga priviješ na kotni ventil na steni (kot je opisal Aly). Dovodna cev je sestavljena iz ene večje cevi v kateri je manjša cev za vodo ter vodniki za ventil. Ventil se odpira samo po potrebi oz. ko stroj vodo potrebuje. Če pride do puščanja vode v stroju je postopek praktično enak kot zgoraj. Če pa začne puščati dovod, pa se izliv ujame v večjo cev in zapre se ventil na cevi. Aqua-stop je torej nadgradnja večkratne zaščite in ščiti še pred puščanjem dovodne cevi. Bosch pa ti povrne nastalo škodo pri izlivu.

OK, torej tudi večkratna zaščita pred izlivom ni tako slaba. Kaj pa je vaše mnenje? Je to dovolj dobro ali bi se splačalo dodati 150€ za Aqua-stop? Kako je s tem pri drugih proizvajalcih, kakšne sisteme zaščite uporabljajo? Ne vem zakaj sem sploh tako zapel za to zaščito. Me pa moti, da je tako malo informacij.
Malo me tolaži misel, da se stroj nahaja v s keramiko obdani kopalnici, ki ima povišan prag in sifon. Vsakršno večje iztekanje torej ne bi moglo povzročiti veliko škode, saj bi bilo omejeno na kopalnico (razen če sifon ne bi požiral...).

@Aly: Zavarovano imamo, brez skrbi. Ampak bolje preventiva... Da bi pa stroj zamenjal sem pa verjetno že malo zafrknil. Ko sem na pralni stroj postavil sušilnega sem vmes montiral vezni element, ki pa se na pralni stroj privijači. "Poškodovanega" mi pa verjetno ne bodo vzeli nazaj...

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Olaf je napisal/a:
Proizvajalec pri teh sistemih tudi priporoča, da se ventil za vodo med pranji zapira. Ali kdo to počne?

Jaz med pranji vedno zapiram ventil. Je navaden sistem. Se navadiš.
Res pa da sva samo dva in se pere enkrat, max 2x na teden.
Če ne drugega, ventil s stalnim premikanjem ne zakalcinira in se ga da zapret, takrat če je nujno potrebno.

Aqua stop imam na enem pomivalnem stroju, ker je pač tam bil. Nisem ga posebej izbiral. Ta ventil ti na nek način nadomesti ročno zapiranje pipe.

Olaf je napisal/a:
OK, torej tudi večkratna zaščita pred izlivom ni tako slaba. Kaj pa je vaše mnenje?

Mislim, da bo povsem v redu.
Pa še kopalnica je pravilno izvedena, tako da ne bi smelo biti težav.
Ne se preveč sekirat. če ne drugega si pišparal 150 eur, kar niti ni tako malo Smile

Olaf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zapiranje ventila med pranji bo pri meni malo nerodno, saj se ventil nahaj na težko dostopnem delu. Ne vem. Do zdaj ga še nikjer nisem, je pa verjetno zdrava praksa.

Sem pa našel tole (ni mišljeno kot reklama). Ti pa ne nadomesti zapiranja ventila.

Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.63
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 2:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Olaf, nehaj komplicirati in si greniti življenja. Možnost, da bo prišlo do izliva vode je zelo majhna. Sam v svojem življenju še nisem imel izliva vode pri nobeni napravi, niti ne poznam nikogar, ki bi kaj takega doživel (očitno nimam širokega kroga znancev) Sad
V kolikor pa slučajno pride do izliva, do škode ne bo prišlo, saj imaš tehnično izpraven prostor. Vsaka skrb je odveč, raje se pripravi na padec meteorita.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smo imeli enkrat poplavo zaradi pralnega stroja. Ki je imel cca 15+ let.
Zakaj? Preperela je gumasta cev s katero je pralni stroj priključen na vodovod.
Škode v bistvu ni bilo, ker ima kopalnica odtok, plus ena majhna stopnica je pri vratih.
Bi rekel, da je možnost poplave precej majhna. Vsaj v mirovanju. Če pa priključno cev 1x letno pregledaš pa tudi ni panike.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te varnostne zadeve ti bore malo pomagajo, ko ti stroj naredi poplavo zaradi slabo nameščenega grelca, ker se je monterju preprosto preveč mudilo.

V glavnem so ti varnosti sistemi precej 'overrated'. Nam počila cev za vodo še ni in tudi pri 30 let starem stroju še vedno drži oz. je držala, potem je šel stroj na odpad.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me prav zanima, s kakšnim mehanizmom bi taka cev preprečevala razlitje Rolling Eyes

V glavnem, ne kompliciraj si življenja. Vse bo ok. Mr. Green

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konec koncev, spusti lahko tudi sama pipa na katero je priključen pralni stroj in tudi takrat nič od teh "zaščit", ki jih jaz štejem za poceni (za proizvajalca) marketinški trik od katerega dejanske koristi ni.

Običajno se puščanje začne z nekaj kapljicami na pranje, ki bi jih brez te šare opazil takoj po pranju, saj bo lužica pred strojem in stvar popravil z majhnimi stroški.

Nekaj kapljic pomeni, da plovec aquva stop "zaščite" ne bo reagiral in če se pere le malokrat na teden, voda izhlapi do naslednjega pranja in sproti skrbi za veliko vlažnost drobovja stroja. Fino fajn.

Ko pa končno sputi toliko, da se "zaščlita" sproži, pa ugotoviš kako lepo zdravo rjavo je vse v stroju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
adelavska
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Mar 2013 22:41
Aktiv.: 0.11
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:  Aqua stop ventil - za zalivanje Odgovori s citatom

Imam en agua stop ventil in me zanima kakšna je napajalna napetost teh ventilov. Ventil je bil snet iz starega stroja za pomivanje posode. Ventil bi uporabil za zalivanje vrta. Kako naj izvedem zaščito, če je napajano z 230 V (s FID stikalom)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni