|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbf Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2014 9:12 pm Naslov sporočila: CRT TV Matrix |
|
|
Pozdravljeni!
Imam eden nenavadni problem, tv Matrix, šasija 11AK53-1. Bila sta dva problema, prvi je bil temnenje slike, tudi do popolnega izginotja. Verjetno je bil slab stik na povratni iz video ojačevalca - mrzel lot je izgledal na konektorju. No, to sem mislim da rešil, vendar ne morem preveriti, ker je začel drugi problem prevladovati nad situacijo..
namreč, TV se sicer vsakič prižge brez težav do točke, ko spusti sliko na video ojačevalec (video ojačevalni čip sem vmes že menjal, pa ni razlike). Štarta napajalnik, klikne rele razmagnetilne tuljave, štarta visoka, na video da črno sliko z vmesnimi sinhro impulzi, potem pa "ck" in ugasne. Merim video na vhodu ojačevalca in takoj - po enem ali dveh frejmih "snega" - tv ugasne. Lahko spulim ven vertikalo - isto; lahko spulim ven oziroma vzamem napajanje video ojačevalnemu delu - isto. To lahko dela ene dvajsetkrat ko ga prižigam, potem pa kar naenkrat, kot da ni nič, lepo pokaže sliko. Lahko ga spet večkrat zaporedom ugasnem in prižgem, pa lepo dela. Dokler spet ne faše hibe in jovo na novo prižigat, dokler ne "prime". Pomenjal sem nekaj napajalnih kondenzatorjev, oziroma dodal kakega zraven, pomeril tastare - vsi so bili nekje do -30% nazivne, z dokaj normalnim ESRom (okoli 1). Še to: nekajkrat mi je "zaribal" med odštevanjem na praznem kanalu, daljinec ni delal, ura se ustavi in pomaga samo 220V stikalo. Za probo sem vzel ven EEprom iz glavne plošče - efekt je popolnoma enak kot takrat, ko se ne štarta: pride visoka, črna slika, ko dobi sneg, se ugasne. Sumim lahko na slab EEprom? ker sem jih že menjaval pri nekaterih kitajskih centrirnih mašinah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2014 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
update: Izgleda, da je eeprom OK, komunikacija med njim in procesorjem je.
TV se noče več prižgati. Pride do slike in odklopi. odlotal sem ven vertikalo, odklopil AF ojačevalca - nič drugače. Namesto horizontalne stopnje sem na 135V priklopil 40W žarnico - delalo po občutku malo dlje, vendar na video ojačevalcu ni bilo niti črne slike, tako da točke odklopa ne znam določit.
Počasi se Screen nastavitev seli - ekran ratuje vijoličast s svetlimi flyback linijami že pri črni sliki - moram koregirati na VN trafotu, drugače TV vleče skoraj šeenkrat večji tok iz omrežja (vsaj zagotovilo, da switcher ne izklaplja). VN trafo hudič jemlje, oziroma je že od začetka slab??
Preveril sem, kdo da komando za protection. Protection signal - na procesor lahko pride iz VN dela ali iz napake na switcherju. Najprej sem nameril signal, vendar se je izkazalo, da je bil zaradi izklopa samega (iznihavanje različnih napetosti). Ko sem iskal možne izvore signala, sem odstranil najprej D809 (overcurent na switcherju) - ni bilo od tu. Nato R841 (VN Protect_A) - ni bilo od tu. Nato R863 - to je ubilo Protection signal na procesorju, vendar se ŠE VEDNO UGASNE NA ISTEM MESTU!
Nekje tipa, da dobi iz katodne cevi prevelik tok in procesor stisne "off" tipko.
Še to: 210V je dokaj nestabilnih. Najprej je 135V iz switcherja, ko štarta visoka se dvigne na 205V - do tu je vse OK. Potem pa - kakor kdaj - v trenutku pade na cca 175V, vendar vedno več sekund preden dobi lampa belo (sneg) sliko...
..pomoje bom vseskup na dinos pelu.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.41
|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2014 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem TV guru ... a po izkušnjah se TV ugasne kadar vertikala ne deluje PRAVILNO.
(Tudi v primeru, da je izklopljena).
Bo verjetno VN trafo... _________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Tor Maj 20, 2014 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
misliš horizontala, ne vertikala. Horizontala se zalaufa in deluje, dokler slika ne pride zraven. Niče ne šprica visoka okoli, kjer nebi smela. Ima protection, ki pa ga ne proži. Ko je izklopljena, pa procesor ne spusti slike in se ugasne vseskupaj. Verjetno zaradi napačnih napetosti na izhodih horizontale dvigne protection - nisem probal, ampak če gledam po načrtu, bi bilo lahko tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
TV šla v prafaktorje -konec debate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni