www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koračni motorji na CNC - težave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boris_o
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Mar 2013 17:16
Aktiv.: 0.05
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 12:41 pm    Naslov sporočila:  Koračni motorji na CNC - težave Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Pri samogradnji mojega CNC stroja sem naletel na težavo z enim od koračnih motorjev. Stroj je voden preko Mach 3 programskega orodja. Ko koračni motor zaženem z polno hitrostjo dela vse ok. Ko pa hitrost zmanjšam na približno 70% pa začne motor štekati in spuščati čudne zvoke. Tudi pri manjših hitrosti motor dela dobro. Ugotovil sem da se temu pojavu pravi resonanca motorja. Zanima me kakša je rešitev tega problema?
Prilagam video problema: https://www.youtube.com/watch?v=2Yl0rpB_Dn0

Še nekaj tehničnih podatkov:
Program za krmiljenje: Mach 3
Driver motorjev je HY-DIV268N-5A TB6600 ---> http://www.ebay.co.uk/itm/TB6600-5A-CNC-Single-Axis-Stepper-Motor-Driver-Board-Controller-/231250583966?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item35d79be19e
motorji so pa 2.1A 200 stopinj/obrat --> http://www.phidgets.com/documentation/Phidgets/3307_0_Datasheet.pdf

Napajanje driverjev je preko switch usmerinka 36V / 10A. Nastavitev driverjev je 2,5A in 1/2 koraka. V Machu motor nastavljen na 1900mm/min. težave so pri 1450mm/min. Tudi povečanje microsteppinga na 1/4 ali 1/8 ne pomaga.

Boris
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj koračni motor z tistim na drugi osi in potestiraj.
Lahko tudi probaš na taisti motor priklopit drug krmilnik.

Dejan

boris_o
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva je popolnoma enaka če menjam krmilnike in motorje med sabo.
Nazaj na vrh
Modlar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 10:59
Aktiv.: 0.96
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je krmilnik TB6600 - nezanesljivo delovanje. Verjetno ti preskakuje tudi korake .

Kdor visoko leta - daleč vidi.
Nazaj na vrh
boris_o
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno. Problem je, ker nimam nobenega krmilnika drugega tipa oz. proizvajalca doma, da bi lahko zamenjal in potem preizkusil. Na x in y osi mam iste krmilnike in motorje gor pa dela ok... sicer neke manjše vibracije se slišijo vendar korakov mi pa ne izpuščata.
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če daš drug krmilnik na to os in isti motor zadeva dela?
Oz. če daš na to os drug motor na isti krmilnik?

Vsekakor pa treba vedet da driverji in motorji niso nevemkaj.

LP

boris_o
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dam na ta motor ki je na posnetku drug driver (enak model) zadeva ne dela. Če pa na driver od te osi priklopim drug motor (enak model) zadeva dela. Tako da sem sumil na motor. Potem sem pa našel en star koračni motor od drugega proizvajalca ga priklopil na vse tri driverje in je delala enake probleme kot oni na posnetku.

ps.Motorja na x in y osi imata na vretenu namontirane majhe vztrajnike (oz ang se menda reče damper). Je možno da to igra ključno vlogo?
Nazaj na vrh
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.35
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boris_o je napisal/a:
Motorja na x in y osi imata na vretenu namontirane majhe vztrajnike (oz ang se menda reče damper). Je možno da to igra ključno vlogo?

Ni samo možno ampak je to kar res. Vsak koračni motor ima neko frekvenco pri kateri pride do resonance. Takrat se ojačajo vibracije, spremeni se zvok, velik padec navora kar lahko pomeni izgubo korakov (vse je odvisno od motorja). Na x in y osi je to rešeno z vztrajnikom, ki v bistvu pomaga pognati motor čez resonančno območje. Na z-osi to najlažje rešiš z montažo vztrajnika, se hitrosti pri kateri se resonanca pojavi v celoti izogneš (znižaš max. hitrost) oz. greš čez to območje kar se da hitro. Sam sem se tega rešil z znižanjem hitrosti (če bi imel možnost montiranja vztrajnika bi pa izbral to rešitev).

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
boris_o
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 07, 2014 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločil sem se da namontiram en vztrajnik tudi na z os in pokazalo se je da motor deluje brez problema. Sicer se malo spremeni zvok motorja v resonančnem področju in to je tudi vse. Nič več izgubljenih korakov in štekanja motorja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni