|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rs84 Neznanec

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2014 16:41 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 4:51 pm Naslov sporočila: UPS mustek |
|
|
Pozdravljeni.
Dosti sem vas že prej prebiral in dobil marsikater nasvet sedaj pa imam eno vprašanje za vas ker po starejsih temah mi ne najde.
Dobil sem "nov" par let star Ups mustek powermust 600 ups. Ni bi nikoli uporabljen.
Zanima me sledeče, zamenjal sem akumulator mel sem enega rabljenega vendar je še vredu. Ups bi mi napajal solarno črpalko ob morebitnem izpadu el. energije.
Vendar pa sem ga mal testiral in mi vedno izklopi po 5 min ne glede na napetost 12, 5 ali pa pri 13V. Če je obremenjen ali pa ne. Se da to preko usb povezave kaj sprogramirati in s katerim programom? Ker sedaj imam winmust in lahko spremljam samo napetosti.
Hvala, lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ta UPS rabi cca 15 - 25% obremenitve, da se ne ugasne, preden je baterija prazna.
Preberi navodila, če se da to funkcijo izklopiti. Če se jo ne da, to ponavadi pomeni, da je hlajenje preslabo in bi se UPS pri dolgotrajnejšem delovanju pregrel in spustil dim.
Kako veš, da je akumulator še v redu ?
Če je PF = 0,7, tvoj UPS z dobro baterijo zmore napajati 400W breme do cca 3min.
Tudi, če na 12V/7Ah akumulator gori H4 žarnica, ni nujno, da je še dovolj dober za UPS. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
V teh navodilih je omenjen program WinPower.
Izgleda, da v "Shutdown options" lahko nastavljaš željeni čas delovanja na baterije.
Obstaja možnost, da bo delovalo le, kadar bo UPS nadziral software na PC-ju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rs84 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni tale UPS poganja 40W črpalko (črpalka malo brni ker ni pravi sinus vendar deluje). Vendar točno 5minut in potem izklopi, ko sem ga pustil neobremenjenega na bateriji je deloval enako le 5 min.
Če se ne motim elektronika izklopi akumulator pri določeni napetosti recimo 12V, ko je prazen. Zdej če je že star ma posledično manj kapacitete in bo pre na recimo teh 12V. Vsaj tako si jaz predstavljam delovanje. Priklopil sem multimeter na akumulator ko sem ups pustil da deluje na akumulatorji in mi je vedno izklopil pri napetosti nekje med 12,5 - 13V točno po 5min v parih poizkusih. Tak, da mi nekaj ne štima. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izklop zaradi prenizke napetosti je med 1,8V in 1,6V / celico.
Pri 12V Pb bateriji je torej med 9,6 in 10,8V.
V tvojem primeru izgleda, da se UPS izklopi, ker elektronika ne zazna dovolj velikega bremena. Pri nekaterih UPS-ih se da to funkcijo izklopit.
Poskusi povečat breme še za cca 20- 40W (VA). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rs84 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2014 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena zadeva, sicer sem si naložil Winpower manager. Spremljam vse napetosti ter spremenil sem nastavitev, da mi iz 5min ups ugasne ko je baterija prazna. Sedaj pa ne vem kako te nastavitve "shranim" v ups. Kakšem je postopek v tem programu oz. kje je hakelc, če mi lahko kdo pomaga?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni