www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Timer za DSLR
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sirij
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14
Aktiv.: 0.32
Kraj: Središče ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 9:50 am    Naslov sporočila:  Timer za DSLR Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Delam na timerju, ki ga bom potreboval za proženje Canonovega DSLR-ja. Srce projekta je Attiny2313, preko treh tipk in LCD-ja pa izberem željen čas in število posnetkov. Na Mikropinu zadeva zaenkrat deluje brez problema, namesto proženja fotoaparata pa vklapljam LED. V končnem izdelku bom seveda to LED odstranil, Attiny2313 pa bo s kablom povezan z DSLR-jem. Vendar je problem v tem, da ne vem, kakšen tok sploh lahko teče v fotoaparat. Ima kdo izkušnje s tem?
Lep pozdrav,
Mitja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1tilen
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Okt 2013 22:03
Aktiv.: 0.53
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za proženje dslr-ja je pomembno le da narediš stik med dvema kontaktoma. Dovolj je le en tranzistor, ki naredi ta stik. Torej je potreben tok minimalen.

Lp 1Tilen
Nazaj na vrh
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, hvala.
Verjetno bi bil BC546 dober za to. Ali ne?
Mitja
Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.46
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem uporabil optosklopnik, da sem zaščitil fotoaparat. Nikoli ne veš...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa brezžična varianta ? DSLR-je je možno prožiti tudi preko IR povezave. Na en izhod kontrolerja vežeš IR diodo.
Nazaj na vrh
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, sem še začetnik v elektroniki. Mogoče še bo sledila nadgradnja preko IR, vendar zaenkrat nimam v planu.
Nazaj na vrh
nejcmenard
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 20 Jan 2014 14:49
Aktiv.: 0.01
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... sam sem tole gledal http://triggertrap.com/... svojega projekta še nisem- ni znanja...

mogoče se najde kakšna ideja Wink

lp!
Nazaj na vrh
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 27, 2014 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ir je sicer všečna opcija, težava pa nastane ker je ir senzor ponavadi na sprednji strani fotoaparata ti bi pa verjetno aparat rad prozil ko stojiš za njim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 7:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nejcmenard je napisal/a:
... sam sem tole gledal http://triggertrap.com/... svojega projekta še nisem- ni znanja...

mogoče se najde kakšna ideja Wink

lp!

Če gledaš varianto preko pametnega telefona je narejeno pomoje tako, da si naložiš aplikacijo katera proži aparat preko tistega vmesnika. Ker je vmesnik na telefonu priklopljen na izhod za slušalke, verjetno aplikacija pošlje nek zvočni signal za proženje. V tistem vmesniku je pa najbrž kakšen tranzistor ali optocoupler, mogoče celo dva, da imaš omogočen še avtofokus pred proženjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nejcmenard
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 20 Jan 2014 14:49
Aktiv.: 0.01
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ule to ja... v teoriji si predstavljam, kako pa narest pa ne. če najdem kaj pametnega takoj probam (kakšna ideja? Smile ), konektorje imam... opcija pa je tudi dati radio triggerje vmes , če olajša/ simplificira. kar mi je boljša varianta kot IR, obenem pa nisi direktno povezan da bi lahko kar scvrl...
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naloži si aplikacijo na tlefon in pomeri signale kakšni pridejo ven iz izhoda slušalk. Če imaš na voljo osciloskop, je še toliko bolje. Potem delaš naprej...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

powr je napisal/a:
Ir je sicer všečna opcija, težava pa nastane ker je ir senzor ponavadi na sprednji strani fotoaparata ti bi pa verjetno aparat rad prozil ko stojiš za njim.

Powr, imaš prav, zraven tega pa je še en dodatni problem. Timer nameravam uporabiti za astrofotografijo, kjer IR senzor z zadnje strani ovira telo fotoaparata, s sprednje pa teleskop. Po drugi strani pa fotografiranje enega objekta običajno traja uro ali še več, tako da med ekspozicijami timer kam odložim in IR povezave v bistvu sploh ne potrebujem (razen, če se želim znebiti enega dodatnega kabla ob teleskopu).
Lep pozdrav,
Mitja
Nazaj na vrh
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2014 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uspelo mi je narisati vezje za timer. Ker pa imam zelo malo praktičnih izkušenj, naprošam izkušenejše, da vezje shemo pregledajo in opozorijo na morebitne napake ali predlagajo kakšne spremembe.

timer.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  81.03 KB
 Pogledana:  39 krat

timer.JPG

Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2014 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napak je kar nekaj:
- serijska vezava 500mA varovalke, LED in upora 2k2,
- kaj je tisto v levem spodnjem kotu, ki gre na tranzistor,
- ali ima tranzistor tako veliko ojačanje da bo krmilil tisto v levem spodnjem kotu čez upor 100k,
- zakaj so potrebni upori na tipkah?

timer_1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  92.3 KB
 Pogledana:  31 krat

timer_1.JPG

Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2014 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Napak je kar nekaj:
- serijska vezava 500mA varovalke, LED in upora 2k2,

LED sem predvidel kot indikator, ki sveti, kadar je celotna zadeva pod napetostjo. Kako pa bi bilo bolje vezati?
Jaka57 je napisal/a:
- kaj je tisto v levem spodnjem kotu, ki gre na tranzistor,

Levo v spodnjem levem kotu je 2,5 mm stereo vtič (uporabil sem simbol, ki je v sPlanu 7.0).
Jaka57 je napisal/a:
- ali ima tranzistor tako veliko ojačanje da bo krmilil tisto v levem spodnjem kotu čez upor 100k,

Tranzistor je BC546, ki ima hFE 164. Je pa 1Tilen v drugem postu zapisal
1Tilen je napisal/a:
Dovolj je le en tranzistor, ki naredi ta stik. Torej je potreben tok minimalen.

Zato sem dodal 100k upor, da prevelik tok ne bi poškodoval fotoaparata.
Jaka57 je napisal/a:
- zakaj so potrebni upori na tipkah?

LCD in tipke sem vezal tako, kot so na Mikropinu. V Svetu elektronike (05/2012) piše, da če so pini PD2-PD4 po pomoti nastavljene kot vhodi in v stanju 1, lahko poškodujejo mikrokontroler. Tega sem se držal.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni