www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezje za merjenje višine pri tračni žagi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matej122
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 12 Maj 2011 19:57
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 8:36 am    Naslov sporočila:  vezje za merjenje višine pri tračni žagi Odgovori s citatom

pozdravljeni!

torej zadal sem si da bi naredil vezje, s katerim bi pri tračni žagi za razrez hlodovine nastavljal višino žage, se pravi debelino odrezanega lesa. višino lista žage bi meril z obrati na motorju, ki je za pomik. se pravi rabil bi izdelati vezje, ki bi si zapomnilo začetno lego lista, in bi nato s pomočjo štetja obratov na motorju vedelo na kateri višini se list nahaja in hkrati da bi lahko z vpisom vrednosti(v mm) nastavil na kakšni višini bo naslednji rez. po poklicu sem elektrotehnik tako da nekaj malea osnov imam, vendar je od šole daleč in bi vas prosil za malo pomoči s čim bi to najlažje rešil.

verjetno bi poreboval mikrokrmilnik s spominom, imel bi izhod za display, dva vhoda za stikalo v zgornji in spodnji legi žage, vhod za pulz od hall senzorja, vhod za tipkovnico, še kakšen vhod za kašno tipko. skratka s tem vezjem bi želel krmiliti tračno žago za razrez lesa(motor za pomik višine in motor za vodoravni pomik).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Inkrementalni endkoder + mikrokrmilnik pa še kaj ostale drobnarije. Načeloma ti vrednosti po izklopu napajanja ni potrebno shranjevati, če ti premik do enega izmed končnih stikal pred prvim "dnevnim zagonom" ne predstavlja težave.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar ni tako preprosta kot je videti v teoriji. Sem na lastni koži občutil, ko sem kot absolvent se lotil takšnega projekta (znal sem programirati PIC-a in pa nekaj malega načrtovanja vezij). Res je mikrokrmilnik in inkrementalc pa tudi nekaj ostale drobnarije, hudič je v ostali drobnariji in pa programu za krmilnik. Wink
Pogoji v žagi niso enaki kot na laboratorisjki mizi, zadeva mora delati v prašnih pogojih, velikih tresljajih, vzporedno z elektromegnetnimi hidravličnimi ventili, velikimi zagonskimi tokovi, padci napetosti... V glavnem veselica.

Da ne vzamem vse morale, če je volja, bo šlo Smile

p.s. Verjetno bi danes vzel industrijski krmilnik.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzami že narejen industrijski krmilnik (logo, moeler easy...) in že narejene zadeve.
Razen če to delaš zase.

Boš za 1 kos hitreje in bolje naredil z že kupljenimi komponentami. Programiraš pa sam.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Stvar ni tako preprosta kot je videti v teoriji. Sem na lastni koži občutil, ko sem kot absolvent se lotil takšnega projekta (znal sem programirati PIC-a in pa nekaj malega načrtovanja vezij). Res je mikrokrmilnik in inkrementalc pa tudi nekaj ostale drobnarije, hudič je v ostali drobnariji in pa programu za krmilnik. Wink
Pogoji v žagi niso enaki kot na laboratorisjki mizi, zadeva mora delati v prašnih pogojih, velikih tresljajih, vzporedno z elektromegnetnimi hidravličnimi ventili, velikimi zagonskimi tokovi, padci napetosti... V glavnem veselica.

Da ne vzamem vse morale, če je volja, bo šlo Smile

p.s. Verjetno bi danes vzel industrijski krmilnik.

Se strinjam z vsem napisanim. Verjetno kakih 10 let nazaj sem delal nekaj takega za kolega. Če se prav spomnim, sem uporabil en večji pic. Za merjenje višine sem uporabil dve induktivni sondi, ki sta šteli impulze. Na eno iz med vreten smo zmontirali delilni zobnik, katerega sta sondi čitali. Dosežena natačnost se mi zdi da je bila 0.5mm. Za kalibracijo je bilo nameščeno stikalo z znano pozicijo. Ob vklopu napetosti je bilo potrebno to stikalo "povoziti". Med samim delom se je števec tudi vedno kalibriral ko se je stikalo povozilo iz ene smeri.
Z strani sond sem ločil vhode z optokopleriji. Bilo je tudi nekaj težav zaradi motenj, ki pa sem jih kasneje po večini rešil. Zadeva je bila v pogonu kar nekaj let.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Multiturn 10-obratni potenciometer za merjenje obratov špindla (do 10 obratov). Če jih rabiš 20, lahko vzameš dva zaporedno, samo pri montaži se je treba hecati s kabli. Na ta način se ne rabiš vračati v izhodišče ob vsakem vklopu.
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.13
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2014 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti bi rad samo, da se žaga dvigne do višine hloda + 5cm, predvidevam? Zakaj ne narediš na podajalni mizi senzorja, ki je fiksiran na premični del žage, in medtem ko se bo žaga dvigovala, bo senzor meril do kod sega hlod ter + 5cm nad njega. Tako sem jaz rešil pri diplomi za rezanje materiala različnih premerov in oblik.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Jakey, ne vem o kakšnem senzorju govoriš. Če ima žaga "špindl" je najbolj enostavno tam merit pomik. V mojem primeru je žaga imela hidravlični pomik in sem meril višino z inkrementalnim dajalnikom in jekleno vrvico (vsakih nekaj let crkne vzmet ali pa jeklenica in je pač potrebno popravit). Zagato s shranjevanjem višine sem rešil s kondenzatorjem, diodo in pa programom (PIC ima vgrajen mehanizem, ko pade napetost pod določeno vrednost, da lahko shrani vrednost v eeprom).

In ko gledam danes (po cca. osmih letih), kako je tisti program spisan, se prav čudim. Mr. Green Danes bi verjetno imel kakšnih 1000 vrstic manj. Mr. Green
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogre, pri nekomu sem videl zelo primitvno rešitev, ki pa je proti pričakovanju zelo dobro delovala.
Za meritev je uporabil kar časovni rele. Na osi potenciometra je imel ene 10 cm kazalec. Kazalec je "skaliral" (čas obratovanja motorja -> debelina) Torej preden je spremenil debelino je nastavil čas ter stisnil tipko.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni