|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2015 2:59 pm Naslov sporočila: Referenčna ura z GPS signala |
|
|
Iščem zelo dobro referenčno uro za razne meritve. Na idejo mi je padlo, da bi poskušal uro dobiti iz GPS sistema, ki ima zelo dobre standarde.
Zanima me, če ima kdo izmed vas že kakšne izkušnje na tem področju? _________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2015 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si imel v mislih 10MHz referenco?
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?t=4928
Na eBay-u se dajo dobiti tudi rabljeni Rubidium frekvenčni standardni, primer FE-5680A
Žal je šla cena kar krepko gor (očitno zaradi povpraševanja!); sam sem jo nekaj let nazaj kupil za dobrih 40$. _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2015 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Referenčna ura je lahko tudi PPS signal, tako da boš moral biti bolj natančen... PPS izhod ima skoraj vsak GPS modulček, pri nekaterih celo lahko nastavljaš izhodno frekvenco. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Ned Jan 18, 2015 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj mi odgovarja 10MHz signal. Mogoče še 125MHz, če bi clock kam (kjer ni GPS signala) peljal preko etherneta...
Če potem pravilno razumem - vzamem GPS modul (naprimer LEA-6T od u-bloxa), na izhodu dobim clock, ki ga lahko nastavim (1PPS ali katerakoli frekvenca od 0.25Hz do 10MHz), tega pa potem peljem na moj PLL, s katerim popravim fazni šum.
Če bi rad implementiral še holdover, bi moral pa dodati še TCXO ali OCXO.
Koliko bi se s to konfiguracijo približal rubidium standardu? _________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sport Billy Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.54 Kraj: Severni pol na Tralfamadorju
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Ebayu imaš poceni Morione 10 MHz. OCXO, SC rezan kristal, dvojilnik frekvence, dobra termalna izolacija.
Če iščeš referenčno nizek fazni šum, potem mu Rubidium ne seže do kolen.
Če iščeš dolgoročno (XX let) preciznost, potem Rubidium na račun faznega šuma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni