www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obnašaje sekundarne tuljave pri Teslinem transformatorju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 25, 2014 6:42 am    Naslov sporočila:  Obnašaje sekundarne tuljave pri Teslinem transformatorju Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

za eno razstavo izdelujemo manjši ''Solid state'' Teslin transformator.

Delovanje LCR nihajnih krogov mi je dokaj jasno, vseeno pa ne morem ugotovit, kaj se dogaja, ko na spodnji del sekundarne tuljave (več 100 ovojev, zračno jedro) speljemo nek signal. Vsa literatura, ki jo najdem opisuje delovanje, kadar imamo dve tuljavi (pirmarno in sekundarno) in potem preko indukcije med njima prelivamo energijo.

Mene pa zanima, kaj se dogaja, ko naprimer vzamem pozitiven prikluček nekega funkcijskega generatorja, ga priklučnim na dno sekudarne tuljave, ter v njo spustim kvadratke z njeno lastno frekvenco. Kaj se bo dogajalo z napetostjo po tuljavi ? Kolikor vem bo v tuljavo tekel tudi nek tok, čeprav ta ni povezana na maso ? Ali lahko pričakujem kakšne napetostne sunke nazaj v generator ?

To me zanima zato, ker sem si zadal, da bom izdelal kontrolni del za naš transformator. Le ta, bo deloval tako, da bo z anteno spremljal lastno frekvenco sekundarne tuljave in celotno vezje samodejno spravljal v resonanco. No, zato moram med razvijanjem obvezno spravljat sekundarno tuljavo v nihanje, toliko da vidim če vse dela tako kot mora... in bi rad zaščitil svoj osciloskop.

Celotna stvar bi delovala tako:
KONTROLNI DEL POŠLJE SEKUNDARNI TULJAVI MAJHEN PULZ---> SEKUNDARNA TULJAVA ZANIHA S SVOJO LASTNO FREKVENCO---> TO NIHANJE ZAZNA KONTROLNI DEL, TER GENERIRA KVADRATKE Z ENAKO FREKVENCO ---> TE KVADRATKE POTEM POŠLJE V MOČNOSTNI DEL, KI TULJAVO ŠE MOČNEJE POŽENE V NIHANJE... potem pa se stvar tako ali tako ujame v zanko, kjer tuljava neprestano pošilja feedback kontrolnemu vezju, ta pa jo neprestano sili v nihanje. No, pri razvijanju kontrolenga dela sem razmišljal, da bi signal, ki bi ga vezje poslalo v močnostni del, namesto tega povezaj kar na spodnji del tuljave. Bo ravno toliko, da bom videl če kontrolni del opravlja svojo nalogo.... med razivijanjem bom seveda po vezju skakal z osciloskopom in me je strah, da me ne preseneti kakšen večji napetostni sunek nazaj v vezje in seveda v osciloskop ! Brick wall

Hvala
Klemen
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni