|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonc64 Član

Pridružen-a: Pon 10 Mar 2014 19:05 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.33 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2014 6:54 pm Naslov sporočila: Problemi za EasyDriverji v4.4 |
|
|
Pojavljajo se mi problemi z temi easydriverji.
Zanima me:
- Ali je normalno tako močno segrevanje driverjev da se jih ni mogoče dotakniti (vsaj tistega dela kjer je čip) že ob priključitvi 9V baterije kot napajalni vir?
- Problem se mi je pojavil tudi pri krmiljenju motorjev in sicer sprva so vsi trije driverji normalno delovali in motorji so se lepo vrteli, sedaj pa niti en driver ne deluje več normalno. Motorji se samo še tresejo in vibrirajo ne glede na regulacijo toka. Tako se obnašajo kot da bi stalno obratoval v njihovem resonančnem področju, vibriranje, čudni cvileči zvoki, vrtijo pa se ne več. Lučka pri driverju normalno gori tako da ne vem kaj bi bilo lahko narobe
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galjotj Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2012 15:08 Prispevkov: 231 Aktiv.: 1.50 Kraj: Zgornji Brnik
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Če prebereš internetno stran za EasyDriver, potem ti bo jasno, da se ti driverji (in tudi v splošnem) zelo grejejo-limit imajo pri 136stC.
Jaz (in še nekaj na tem forumu) sem malce za vajo, ko sem čakal na 3Dp komponente, naredil 3D MiniCNC iz starih DVD-jev.
Ker so PoStep-i od 3Dp "premočni", sem potem uporabil EasyDriver-je, ker naj bi DVD motorji rabili tok pod 0,5A.
EasyDriverje sem imel najprej nastavljen malce pod polovico in se je vse precej grelo (driver in motor), pa tudi malce piskalo-napajalna napetost je sicer 19V.
Potem se enkrat še nakaj "šaril" okrog priklopa laserja in je vse "ponorelo".
Posledica tega dogodka je bila, da je en EasyDriver kar "crknil"-se je pojavila majhna luknjica na površini čipa .
Nadomestil sem ga z drugim in na vse čipe nalepil male hladilnike.
Trenutno imam EasyDriverje nastavljen na 1/3 ter izvajajo precej počasne pomike, ker itak laser rabi čas, da zareže.
Še vedno se vse greje, da je treba biti previden, da se ne opečeš, a zaenkrat že nekaj časa vse deluje BP.
Janez
_________________ Pa sam programirat sem hotu! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonc64 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro ampak kaj to pomeni v mojem primeru da sem skuril driverje? Ker jih res nisem posebno obremenjeval...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galjotj Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2012 15:08 Prispevkov: 231 Aktiv.: 1.50 Kraj: Zgornji Brnik
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Probaj jih sprobat posamezno...
Mogoče je crknil samo eden, pa moti napajanje.
Poglej, če so na čipih kakšne luknjice .
V splošnem pa koračnim krmilnikom med delovanjem ne smeš odklapljati motorjev, saj to tudi lahko povzroči okvaro.
Tudi pri meni ni najbolj jasno, zakaj mi je eden crknil .
Mislim pa, da je potrebno na čipe dati hladilnike.
Janez
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zc Član

Pridružen-a: Pon 06 Jan 2014 23:28 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.24 Kraj: Zasip
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 3:02 am Naslov sporočila: |
|
|
meni se je nekaj podobnega zgodilo ko sem imel easydriver odklopljen z napajanja, motor je bil še vedno priklopljen nanj, jaz pa sem obrnil os motorja. od takrat naprej ni več deloval.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonc64 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Ajaa možno da je bilo to da sem zavrtel motor ko je bil driver izklopljen in se je pojavila napetostna spica... a se v praksi veze med driver in koracne motorcke diode ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonc64 Član

|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosil bi, če mi lahko kdo iz med izkušenih forumašev ki se bolj ukvarjate z driverji koračnih motorčkov poveste še kakšne trike, posebnosti glede priklapljanja komponent med seboj da ne pride do skurjenja driverjev ali pa drugih komponent.
S tem mislim nasvete kot npr., da se motorjev med delovanjem ne odklaplja od driverjev ali pa da se motorjev ko ni napajanja ne vrti z roko ipd...
Npr. kakšen je pravi vrstni red priklopa in odklopa komponent, da bi se izognil morebitnemu ponovnemu skurjenju delov...
lp
_________________ CAD designer https://grabcad.com/mcluka-1 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi tega?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
525.79 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
Na primer driver z Allegro čipovjem uničiš, če ga priklopiš brez povezanega motorja. |
To ni isto s tem:
Citiram: |
Warning: Connecting or disconnecting a stepper motor while the driver is powered can destroy the driver. |
Se pa popolnoma strinjam s tem:
Kroko je napisal/a: |
Predvsem je potrebno prebrati navodila za driverje in jih upoštevati. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
galjotj Član

|
Objavljeno: Tor Jul 01, 2014 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah je EasyDriver v4.4 na relativno slabem glasu, ker se kot nizko-tokovni krmilnik (300-700mA) uporablja za krmiljenje malih motorjev, ki so navadno rabljeni "odšravfani" od "kdove kje"-iz DVD-jev npr...
Zadnjič sem imel v tej smeri "zelo slab dan" .
Naredil sem http://elabz.com/manually-controlling-bipolar-stepper-motor-with-arduino-and-easydriver/ z novim DVD motorjem s "predelano matico".
Priključil sem na 20V in je delalo ter po 30sek tudi vse "crknilo"-EasyDriver+ArduinoUNO .
"Obdukcija" je pokazala, da EasyDriver ni bil nič kriv, pač pa kitajski motor, ki je imel zaradi transporta v kuverti, prepognjen in natrgan "flat" kabel.
Motor se je tako "odklopil", skuril EasyDriver ter regulator na njem, kar je še uničilo ArduinoUno. Slednji ne bi "crknil", če bi ga napajal posebej in ne preko EasyDriver-ja.
Močnejši gonilniki se po mojem mnenju manj okvarjajo, ker se nanje priključijo konkretni motorji s konkretnimi žicami.
Potrebno pa je vedno dobro hlajenje in baje tudi izogibanje resonančni frekvenci motorja.
Janez
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni