www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

problem z rac. napajalnikom LC8700II

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GiovanniTheX
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 12:21 am    Naslov sporočila: icon_question problem z rac. napajalnikom LC8700II Odgovori s citatom

Pozdrav.
Danes sem prisel v sobo kjer sem imel prizgan racunalnik. Smrdelo je tako kot da bi nekdo kuril pod oknom. Ko sem prezracil in pocakal kaksno minuto je zacelo ponovno smrdeti. Nato sem sel cez komponente v pcju, in sem opazil da je edino napajalnik precej gorak. Ze od nakupa naprej pa poslusam kot nekaksno sikanje/cviljenje/piskanje, takrat ko je napajalnik prizgan. Odprl sem ga a vizualno nisem nasel nic zganega. Nato pa sem ponovno vklopil in pocakal trenutek ce bi nasel kaj se greje. i sem se med sarjenjem dotaknil enega hladilnika ko sem sprobaval temperaturo, in me je precej streslo. Nato sem vzel voltmeter in pomeril napetost med maso ter tem hladilnikom. Dobil sem dobrih 150v izmenicne. Prav tako je pokazalo pri sosednjih dveh hladlnikih, vsi ti pa so zraven velikega kondenzatorja, na sliki desni konec. Hladilnik blizu izhodov pa ni zaznal nobene napetosti.
Kje je problem da se dogaja to.piskanje in od danes dalje tudi vonj po.dimu..?

DSC_0981.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  21 krat

DSC_0981.jpg

DSC_0980.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.44 MB
 Pogledana:  15 krat

DSC_0980.jpg

DSC_0982.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.38 MB
 Pogledana:  9 krat

DSC_0982.jpg

DSC_0986.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.34 MB
 Pogledana:  6 krat

DSC_0986.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se tretji hladilnik ki prevaja..

DSC_0984.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.42 MB
 Pogledana:  12 krat

DSC_0984.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da je na hladilnikih napetost je normalno žal si to spoznal na grob način pa nisi edini, tudi jaz sem.

Greje se lahko marsikaj. Če se ti mudi, oziroma splošno se verjetno ne splača preveč ukvarjati z zadevo ampak pač kupiš oziroma kje dobiš drugega. Razen iz stališča izviva za elektronika.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni pa normalo da se slisijo razne aka oscilacije ali ksko bi temu rekel.. Tudi ko recimo dam zvok na mute mi zacne piskati v napajalniku, med delovanjem racunalnika pa cisto malo. In nevem zakaj smrdi po zazvanem v sobi? Edina topla stvar v kisti pa je bil napajalnik in disk
Drugace pa bom vedel za naprej da je.to normalno Smile
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No to, da smrdi pa ni normalno. Mogoče pustiš nakej časa, da se začne gret izklopiš in tipaš kje bi se lahko grelo, čeprav tudi izklop in zagotovilo za breznapetostno stanje, ker so kondenzatorji še vedno nabiti.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
No to, da smrdi pa ni normalno.

Aja, hvala, ker si povedal.

PZUFIC je napisal/a:
Mogoče pustiš nakej časa, da se začne gret izklopiš in tipaš kje bi se lahko grelo, čeprav tudi izklop in zagotovilo za breznapetostno stanje, ker so kondenzatorji še vedno nabiti.
Se ti ne zdi, da to izkušnjo že ima ? Pravzaprav obe. Poizkušal je tipati kje se greje in streslo ga je.

PZUFIC tole tvoje odgovarjanje na vsak post z praznimi odgovori ni več niti zabavno. Preprosto smo se naveličali, poskušaj se vrniti med normalne uporabnike.

Včasih se je dvornemu norcu, ki so se ga naveličali slabo pisalo.

GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, kakorkoli, imaš morda kakšno idejo kaj bi lahko bilo, kje naj gledam? Napajalnik sam ni bil tako poceni, a sem ventilator zamenjal s tišjim in tako izgubil garancijo. Ce ne bo druge pa bo treba novega nabavit.. Neutral
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, če si ventilator zamenjal s tišjim, potem je problem lahko natanko tu. Si dal obenem tudi takega, ki ima manjši pretok zraka kot originalni? V tem primeru se napajalnik ni zmožen dovolj hladiti in se čel pregreva, tako da ne boš ugotovil, kje je napaka ker je le-ta povsod.
Za začetek bi jaz dal nazaj original ventilator notri. Če smrad izgine, je problem tu in bo treba iskati v smeri ventilatorja, ki je tišji, a ima enak ali večji pretok zraka. Za začetek me edn izmed podatkov tok, ki ga vleče...če ima novi manjši nazivni tok, potem si že na dobri poti, da si dal noter prešvohcen ventilator.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ventilator ima zadosten pretok zraka, tok ki ga porabi ventilator pa 0.7A kar je popolnoma enako kot pri originalnem. Ima 14cm premera kar načeloma pomeni večji pretok zraka pri manjših hitrostih. Napajalnik ima kot nekako 80%+ efektivnost oz. izkoristek, zato ima hladilne alu elemente dokaj majhne, pa še ti so po treh dnevih delovanja komaj dobro ogreti. Pri sestavljanju računalnika sem upošteval to, da ima napajalnik vedno nekaj watov v rezervi, torej lahko izključim tudi preobremenitev.

že takoj po nakupu je piskal, kot nek recimo odganjalec komarjev z malce nižjo frekvenco a vseeno dovolj slišno, vendar takrat nisem imel časa se s tem ubadat.
Dela mi že skoraj pol leta pa mi je šele včeraj začel nekaj smodit. Nisem še ugotovil, kaj se tolk greje.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudno se mi zdi, ker je nov in ne prav poceni kot praviš(bolši rang). Jaz sem v nekaterih primerih zadevo rešil z menjavo kondenzatorjev, nekateri pa pravijo, da so lahko krive tudi dušilke, pri katerih je lahko bila „fentana” izolacija na bakru, se pravi postrgan lak.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2014 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa napajalnik drugače dela? Glede na opisano bi bil lahko problem tudi v stikalu ali vtičnici. Samo v tem primeru bi bil vonj malo bolj po ozonu. Pa tudi cvrčanje bi bilo enostavno locirati. Malce pomigaj stvari, mogoče je kje tudi kakšen slab lot. Sam raje ne z golimi rokami :)
Nazaj na vrh
GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalnik dela, vendar verjetno ni problem v slabi vticnici... Imam ga v razdeelilcu in tam sem imel priklopljenih tudi nekaj drugih elektronskih komponnt in mi vse.delujejo normalno vkljucno z prenosnikom. Ne najdem vira gretja vendar po kratkem casu delovanja zacne smrdeti po dimu, zazganem
Nazaj na vrh
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.35
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 6:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem imel podoben problem (sicer ne z napajalnikom ampak vseeno) in, ko sem zadevo razstavil je bilo na spodnji strani kar nekaj umazanije (vrjetno flux) in se je ob priklopu na napajanje vidno zaiskrilo in tudi grelo (posledično je tudi smrdelo po zažganem). Probaj vzeti PCB iz ohišja in poglej, mogoče je pa to saj je čisto možno da je tvoj malo boljši napajalnik izdelan v isti tovarni kot tisti za 10€ Wink
Lp,
Jure
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel vtičnico na samem napajalniku...
Če se zadeva res zelo greje, potem bi moral najti vir pregrevanja. Mogoče je pa vse skupaj le precej zagreto in smrdi po vroči plastiki, bakelitu, barvi... Kar smo od kitajske elektronike že precej vajeni.
Nazaj na vrh
GiovanniTheX
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom pogledal podplat od tega čuda pa da vidimo..
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni