www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Smeti, offtopic

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hanzek1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16
Aktiv.: 0.47
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 20, 2014 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak ojačevalnik z 300w RMS ima povprečno izhodno moč 30w (običajna glasba)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 20, 2014 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hanzek1 je napisal/a:
Ampak ojačevalnik z 300w RMS ima povprečno izhodno moč 30w (običajna glasba)

Lahko tole tvojo matematiko malo bolj natančno razložiš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem zasledil v datasheetu od enega integriranega ojačevalca (TDA 7294). V datasheetu piše tole: In order to dimension the heatsink(and the power supply) a generally used average output power value is one tenth of the maximum output power at T.H.D. = 10% Ostalo na to temo je v datesheetu na strani 10. Izhod ojačevalnika ni vedno 100 % oziroma niha. Osebno bi jaz računal na recimo eno sedmino za malce rezerve.

images.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.44 KB
 Pogledana:  7996 krat

images.jpg

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2014 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno. Če poslušaš heavy metal ali podobno nažiganje, potem bi jaz osebno raje računal na 150%, za malo rezerve.
Res je da pri poslušanju glasbe izhodna moč ni vedno 100%, ampak eno desetino pa tudi ne, pa ravno tako ne eno sedmino. Kar naredi in nažigaj, pa potem povej, po koliko minutah bo šel čip v nebesa.
Poleg tega si ti prebral v tvojem datasheetu nekaj, kar si spustil ali pa ne razumel: "maximum output power". Veš razliko med RMS in maximum power? Veš, kakšna je RMS moč tega TDA čipa, če ima napajanje 12V in kakšna je maximum moč?
Daj malce preračunaj in potem šele piši, OK?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hanzek1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RMS je moc, ki jo je ojacavalnik sposoben oddati eno sekundo po oddajanju 1khz tona maksimalne moci. Najvecja moc pa traja zelo kratek cas ter jo zgladi kondenzator na napajanju ojacevalca. Kot primer bi rad pokazal moj hi-fi katerega rms je 400w. A kako lahko po tvoji 150% matematiki pokuri 70w z izgubami na ojacevalniku in napajalniku vred. Poleg tega bi zvocniki pri 600w disipacije postali dimna bomba. Le poskusi zvocnik, ki je ocenjen na npr. 10w priklopiti na usmernik tako da bo kuril 15w. Garantiram, da se bo po dobri minuti pokadilo.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, se vdam. Ti že veš, kot kaže. Jaz sem v moji karieri naredil kar nekaj ojačevalnikov, očitno vse narobe. In jaz sem delal take, ki so bili sposobni RMS moč oddajati tri dni, če je bilo treba, ne samo eno sekundo. In to na vseh frekvencah, ne samo 1kilo. Spet sem delal vse narobe.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
papagaj93
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50
Aktiv.: 4.14
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem jaz na hitro prebral, je želel povedati le to: Če ojačevalnik pokuri za svoje delovanje 100W, nemore oddati 100W in več moči na zvočnik...sicer tudi tale moja razlaga njegovega opisa je "kilava"

LP Rok
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm RMS moč????

Tole sem našel tukaj:
Citiram:
Continuous average power ratings are a staple of performance specifications for audio amplifiers and, sometimes, loudspeakers. Continuous average power is derived from the root mean square (RMS) of the AC voltage or current, and is often incorrectly referred to as "RMS power", "RMS watts", or "watts RMS". However, the RMS value of the power waveform is different from the average power value (e.g. 22% higher for a sine wave signal), and doesn't represent anything useful, so these terms should not be used. The correct term is "continuous average power", which is proportional to the RMS voltage, and specified by the FTC.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka, imaš prav. V naših mladih časih beseda RMS moč ni obstajala v našem besednjaku. Mi smo vedno govorili o sinusni moči, v tistih časih tudi ni obstajala t.i. Glasbena moč...vsaj za nas ne. Vedno smo merili in delali izključno o tisti moči, ki jo je ojačevalnik sposoben dajati stalno...dni, tedne, mesece... glede na to smo tudi dimenzionirali hladilnik in trafo. Eden izmed mojih ojačevalnikov je imel 2x120W, trafo pa 400VA toroid. Hladilnik je bil tak, da si ga po nabijanju celo noč do konca z lahkoto držal z roko. Niti enkrat ni niti pomislil na to, da bi se pregrel, kaj šele umrl...
Tile novi izrazi so samo za zavaravanje neprijatelja. Na stolpu, ki ima v sebi kkšen 50VA trafo na velik piše 300W rms combined power Brick wall ljudje pa seveda verjamejo.
Res je sicer, da nikoli ne poslušaš do konca tako, da je ojačevalnik fiksno na 100%, pa vseeno...
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protoncek: o audio napravah se mi ne da debatirat, čeprav jih je šlo kar nekaj čez moje roke, saj sem kar nekaj časa popravljal komponente za avstrijskega zastopnika Arcama.
Že @frenkija je zmotila računica, zato je tudi tole končalo v smeteh in se tudi slučajno nisem imel namena oglasit, toda sledeča razlaga pa mi je malo pokrov dvignila:
hanzek1 je napisal/a:
RMS je moc, ki jo je ojacavalnik sposoben oddati eno sekundo po oddajanju 1khz tona maksimalne moci. Najvecja moc pa traja zelo kratek cas ter jo zgladi kondenzator na napajanju ojacevalca............

In resnično me zanima od kje izhaja ta definicija RMSja, kajti večini je popolnoma jasno kaj RMS pomeni?
In ja, @protonček, napajalnike za te zadeve se je vedno računalo tako kot si napisal.
Seveda se nikoli ne posluša do konca, vsaj ta pametni ne, kajti že zaradi dinamike glasbe se tega ne dela, vsaj tisti ne, ki ima zvočnike rad.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 23, 2014 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oh ja,.. v smeteh je tole. A prav morate dodatno nakladat dr*k ?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Testni forum, brisano, smeti, offtopic Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni