www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pomoč pri nastavitvi malega CNC strojčka
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bedo123
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Okt 2012 9:53
Aktiv.: 0.25
Kraj: žiri

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 4:06 pm    Naslov sporočila:  pomoč pri nastavitvi malega CNC strojčka Odgovori s citatom

pozdravljeni.

imam narejen mali CNC strojček ki ga poganjata arduino in GRBL. Strojček deluje vendar nimam pravilno nastavljenih vseh nastavitev.. Če ima kdo takšne ali drugačne izkušnje z Arduino&GRBL-om se priporočam za nasvet.

lp

IMAG0088.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  929.77 KB
 Pogledana:  60 krat

IMAG0088.jpg

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj naj bi bil problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
galjotj
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2012 15:08
Aktiv.: 1.50
Kraj: Zgornji Brnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naložiš na primer Zapmaker GRBL Controller ter naštudiraš nekaj G-kode in "gasa".

Meni se sicer dopadejo končna stikala in sicer vsaj tista za maksimume osi ker pridejo prav za komando $H (Home).

Janez

ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še prej pa seveda definiraš koliko korakov rabiš za 1mm pomika, hitrost hitrega in delovnega pomika, pospeške...

Povej kaj točno te zanima!
Nazaj na vrh
bedo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

preizkusil sem kar nekaj različnih G kod. tiste enostavne mi lepo "zgravira" tiste bolj zahtevne oz daljše kode pa mi zatrokira in se premika naprej po x in y osi.. nevem zakaj se to dogaja
mato1111
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Aktiv.: 4.06
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kaj pametnega tukaj? -> http://zapmaker.org/projects/grbl-controller-3-0/
ali pa tukaj -> http://zapmaker.org/projects/grbl-controller-3-0/grbl-controller-options/
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misliš da je vedno dlje v eni osi - oziroma ti "pleza"? V tem primeru ti lahko spušča korake, ker imaš nastavljen prevelik pospešek in motorji ne morejo slediti. Podoben problem sem imel jaz. Nastavi tako da se ob spremembi smeri motor počasi ustavi in šele nato gre v konta smer.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bedo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Misliš da je vedno dlje v eni osi - oziroma ti "pleza"? V tem primeru ti lahko spušča korake, ker imaš nastavljen prevelik pospešek in motorji ne morejo slediti. Podoben problem sem imel jaz. Nastavi tako da se ob spremembi smeri motor počasi ustavi in šele nato gre v konta smer.

tako ja "pleza" po x in y smeri to se je zgodilo če sem hotel zgravirati kakšno večjo stvar.. okej bom malo preizkusil z manjšimi pospeški pa bom videl potem kako se bo obneslo..

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja tudi (samo ne vem če v vseh programih) parameter, s katerim določaš pavzo med dvema zaporednima ukazoma. Če je ta prekratka, se lahko zgodi da kak ukaz preskoči.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bedo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sedaj sem instaliral GRBL od zapmakerja.. vendar ko priklopim arduinota ga ta grbl controller ne zazna oziroma mi izpiše (expecting grbl version string). kašne ideje?
mato1111
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Aktiv.: 4.06
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri Arduino pa imaš? UNO? MEGA?

Izpiše ti "No data from COM port after connect. Expecting Grbl version string"?

Malo poglej komentarje spodaj na tej strani -> http://zapmaker.org/projects/grbl-controller-3-0/
Nazaj na vrh
bedo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2014 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poiskusil sem na vse načine resetirati ponovno naložiti vse programe in hex kodo..
ali je mogoče problem v Windows 8??

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 18, 2014 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko tudi. Poskusi zagnati osmico v naprednem načinu - greš v napredni ponovni zagon in izbereš F7- disable driver signature. Mlo pogooglJ, kako natančno se to stori, ker ne vem na pamet, zdajle pa nisem na osmici. Ta način ti omogoča nalaganje nepodpisanih gonilnikov, kater sicer osmica brez opozoril zavrača.
Nazaj na vrh
bedo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2014 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi to sem probal vendar še vedno isto preizkusil sem tudi druge grbl.hex naložiti na arduinota vendar brez uspeha vedno isto Evil or Very Mad
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2014 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A si uporabil drsna ali uležajena vodila? Če imaš vse parametre dobro nastavljene je še edina možnost, da se ti voziček ali pa navojno vreteno zatika Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni