www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

utripanje ugasnjene žarnice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 9:48 pm    Naslov sporočila:  utripanje ugasnjene žarnice Odgovori s citatom

Smo se preselili v starejšo hišo in v dnevni opažam, da žarnica, ko je ugasnjena, vsakih cca 30 sek utripne. Je lahko zelo moteče v temi. Gre pa za varčno žarnico. Kako to preprečiti?
lp
Robi

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj z navadno. Smile
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi začel z menjavo stikala za vklop/izklop žarnice. Lahko pa zamenjaš z navadno na žarilno nitko ali 220V~ led žarnico, da vidiš, če bo kaj drugače.
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadna ne utripa, ampak je prešvoh. Tale , varčna, je namreč 60w.
A bi pomagalo, če med fazo in nulo, na žarnici, dodam en mali upor, da porabi, kar se mi tam nabira?

elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čak mal ajga Mr. Green Žarnica, kateri si prekinil fazo s stikalom, občasno utripne? WTF? Logika mi pravi da je nekaj narobe s stikalom, ali pa (slabša možnost), nekaj ne štima z instalacijo? Lahko pa je le to da jaz za tak pojav še nisem slišal, pa se mi zdi čuden Laughing Ni mi namreč kako naj bi (s faze) odklopljena žarnica dajala od sebe kakršnekoli znake življenja Mr. Green
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stikalo je staro skoraj 50 let in morda bo res tam kaj. Bom zamenjal.
Hvala,
lp

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je morda v slikalu "lučka" ?
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bi preko brlivke kaj šlo? Možno...
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.58
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa je instalacija v ceveh, in več vodnikov noter. Pri meni se to lepo vidi ko ugasnjene led žarnice malo žarijo. Me pa to ne moti. Sicer bi vezal kondezator pred žarnice.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boljše varčne sijalke imajo graetz, kondenzator in stikalni napajalnik, ki se zažene, ko je na vhodnem kondenzatorju zadostna napetost. Do tiste napetosti pa imajo porabo praktično nič.

Posledično se kondenzator napolni že preko tlivke ali kapacitivnega spoja med vodniki (skoraj zagotovo je to, saj tisti dve žili od doze do stikala tvorita kondenzator).

Cigumigu varčne sijalke imajo pa RC napajanje, zato celo pri stikalu s tlivko ne utripajo vedno.

Nazadnje urejal/a igo Ned Avg 31, 2014 10:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...me drzi, da bi pomislil na kaksno opojno substanco.

Mr. Green

p.s.: Tudi jaz sem na dopustu pred leti dozivljal podobne zadeve. Res me je pa sram priznati. Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elson2k
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, tega pa še nisem videl. No, se sproti učimo novih stvari Mr. Green
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere so res občutljive že na tiste megaohme ki jih naredi izolacija v kablih.
Šparovke utripajo, LEDice pa brlijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za domačo nalogo izračunaj kapacitivnost in induktivnost med dvema žicama. Potem pa pa na eno daj mrežno napetost in izračunaj, kaj se bo zgodilo z drugo...
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.67
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi stanujem v 50 let stari bajti, pa imamo elektro inštalacije bolj tako. V svoji sobi imam na stropu luč z varčno žarnico. Po noči, ko grem spat in luč ugasnem, občasno opazim kot nekakšne kresnice v stekleni cevi žarnice. Sem se že spraševal kaj se dogaja, pa vidim, da nisem edini Smile

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni