www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Opozorilna luč na klic
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
am_i_evil
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Avg 2014 7:39
Aktiv.: 0.04
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 7:47 am    Naslov sporočila:  Opozorilna luč na klic Odgovori s citatom

Živjo,

V službi sem prevzel dežurstvo, kar pomeni 24/7 dosegljivosti na mobitel. Seveda pa to hodi v zelje mojim kitarskim aktivnostim, ker v dveh zakloniščih kjer spilam ni signala...

Tako, da sem si naredil škatlico, ki ima močne ledice(kot flash na telefonu). Te ledice so povezane na dva tranzistorja, ki skleneta tok z 9V baterijo ali adapterjem. Skatlica je zvezana na telefon preko audio out (jack za slusalke). In ko telefon zvoni, zvoni tudi na slušalke, v mojem primeru je namesto slusalk skalica, ki utripa po ritmu zvonenja.

slikce:

Rad pa bi naredil tako, da ko bo prišel signal, da se luč prižge in sveti dokler jo ne izklopiš s stikalom. Ali ima kdo kakšno idejo katera elektronska komponenta bi mi to omogočala?

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70626.74

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele s samo-zadržnim kontaktom!
Nazaj na vrh
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.49
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GJ je napisal/a:
Rele s samo-zadržnim kontaktom!

Najlažja rešitev. in v škatli je več kot preveč prostora za to..

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70626.74

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
am_i_evil
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tnx vsem za odgovor... baterije pa ne gledat Smile

Ali ima kdo kakšno idejo za oznako takega releja? Sem bolj hobi štromar in se ne spoznam tolko, ko pa pridem v trgovino pa prodajalci vejo še manj.. Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak rele z dvema kontaktoma bo dober. Rabiš pa še tipko za izključitev tega stanja.
am_i_evil
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kul! bom v priliki sprobal! kaj pa kakšno čimbolj preprosto komponento, ki bi malo ojačala ta signal, ker iz mobitela pride tako sibek, da že težko k vklopi tranzistor.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tiristor?
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2014 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema: Alternative DC Thyristor Circuit

Na mesto žarnice (load) vežeš tvoje ledice, namesto tipke S1 / ON pa vežeš tranzistor, ki ima na bazo signal iz telefona.
Tako se bodo ledice prižgale ob zvonenju in gorele dokler ne pritisneš tipke S2 / OFF.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diehart
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46
Aktiv.: 2.11
Kraj: okolica I G

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 08, 2014 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TOLE mi je danes priletelo na mail. Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
am_i_evil
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 09, 2014 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem nabavil rele (navaden 8pinov) in dva tranzistorja tip31c... zdej pa že celo dopoldne gruntam kako to zlotat.

Skratka logika mi pravi, da moram v tole slikco spodaj

vključit rele in stikalo. amapak ne vem kako, da bo držal sklenjen tok dokler se ga ne bo prekinilo s stikalom.

Se opravičujem, na elektro področju sem noob Sad ampak mi je pa v veselje te stvari prčkat Smile
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 09, 2014 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi še napravi kot svetoval Iztok.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 09, 2014 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

am_i_evil je napisal/a:
Skratka logika mi pravi, da moram v tole slikco spodaj
Kaj v tvoji shemi omejuje tok skozi LED-ice?

am_i_evil je napisal/a:
zdej pa že celo dopoldne gruntam kako to zlotat
Tranzistor naj vključi rele, ta pa sam sebe in LED-ice.

Tudi jaz glasujem za tiristor. Najmanj elementov in majhna poraba.

P.S.: Preberi pravila foruma.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni