www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo klaviatur Tiger Duo 1977

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
knofca
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2014 12:53
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 7:59 pm    Naslov sporočila:  Popravilo klaviatur Tiger Duo 1977 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

od sestrične sem dobil nedelujoče klaviature Tiger-Duo letnik 1977. Ker mi je bilo zadevo škoda vreči stran jo želim popravit. Sem pa energetik in se na elektroniko ne spoznam tako dobro oz skoraj nič. Zato bi vas prosil za odgovore temu primerno.

Torej, po odprtju sem ugotovil, da iz transformatorja ne dobim nobene napetosti na sekundarju. To sem zamenjal z novim in sicer 2*115/24 30VA. Na sekundarjih dobim lepo 24 VAC. Ampak v vezju kjer bi moralo biti 9, 12, 24 VDC, pa dobim 11, 15 in 28 VDC. Kje naj v vezju iščem napako za ta odstopanja?

V priponki je shematika po kateri se ravnam, za katero pa sicer nisem čisto 100% da je taprava Very Happy. Sheme so sicer kupljene in za te klaviature obstajajo samo dvoje. Razlikujejo se v številu tipk. V shemi sem vam tudi označil s katerim delom vezja imam trenutno težave...naprej mi še ni uspelo priti. Na slikah je tudi razvidno star in pa novi transformator in pa še prvo vezje. Moram povedati tudi, da se na starem transformatorju ni videlo nazivnih vrednostih oz. podatkov.

Da strnem vse skupaj, mi določene tipke igrajo preglasno ali pa hrščijo. Je lahko to posledica vse te povečane napetosti, katero omenjam zgoraj? Prav tako ne deluje volume.... Torej je sploh kakšen postopek po katerem bi lahko šel celotno zadevo preverit oz. kaj bi bilo po vaše lahko vzrok.

Hvala fantje za vaš čas in pa ideje.

Domen

TR-stari.jpg
 Opis:
TR-stari
 Velikost datoteke:  3 MB
 Pogledana:  0 krat

TR-stari.jpg

TR-novi.jpg
 Opis:
TR-novo
 Velikost datoteke:  3.67 MB
 Pogledana:  3 krat

TR-novi.jpg

Tiger-Duo_Schematics_1972.pdf
 Opis:
Shematika

Download
 Ime datoteke:  Tiger-Duo_Schematics_1972.pdf
 Velikost datoteke:  815.93 KB
 Downloadano:  30 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je kakšnih 20% preveč.
Po moje daje trafo previsoko napetost. Mogoče je ''trd''trafo.
Ali imaš v omrežju visoko napetost, ali je trafo tako navit ali oboje.
Po moje je bila pri nas takrat napetost omrežja 220V, sedaj pa je višja.
Originalni trafo je po sliki sledeč imel tudi na primarju odcepe. S tem si izbral napetost ki je ustrezala.
Če bi imel trafo z nižjo napetostjo na sekundarju bi bilo najbolje. Poskusi še prej dat zaporedno z varovalko na sekundarju upor 10 Ohmov/5W in potem pomeri enosmerne napetosti.
To z uporom ni neka super rešitev, saj se bodo z glasnostjo igranja preminjale tudi enosmerne napetosti.
Sedemstopenjski delilnik frekvence SAJ 110, ki je v vezju, ima največjo dovoljeno
napajalno napestost 11V. Delovno pa 9V.

Lp, Jože.

Nazadnje urejal/a s57bic Ned Nov 09, 2014 9:29 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dolgo nazaj sem nekaj čaral s podobno klaviaturo...sicer je delovala, samo nemarno hreščala. Za to so bili krivi oksidirani spoji tipk..če je narejena enako kot tista takrat, ima pod tipkami nekaj dolgih okroglih paličic (čez celotno širino klaviature), katere moraš lepo spolirati, pa ne bo več hreščalo. Na te palice tipke preko vzemti dobivajo kontakt. Tiste vzmeti v mojem primeru niso bile kritične in sem jih samo našprical s kontakt sprejem in malo "pokrtačil"...
Toliko je meni znanega, mogoče pomaga.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo bi moral imeti nižjo napetost za √2
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero napetost in zakaj za koren iz 2?

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, koren 2 je malo preveč. Namreč, ob obremenitvi napetost pade.
Zakaj koren 2? Ker je izmenična napetost, ki jo izmeriš EFEKTIVNA napetost. Ko to usmeriš in daš gor elektrolit, se napetost dvigne na MAKSIMALNO, ki pa je za koren 2 večja od efektivne. Seveda ob obremenitvi ta maksimalna napetost malo pade.

Napetost trafota - izmenična - bi morala biti tam okoli 20V, po moje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2014 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost sekundarja transformatorja mora biti nižja za faktor √2.

Ko z diodami usmeriš izmenično napetost v enosmerno se le-ta dvigne za √2.

Torej, če želiš imeti na napajanju +24v moraš vzeti trafo z: 24V/(√2)=17V in ko teh 17V usmeriš dobiš 24V.

To pa drži če zanemarimo padec napetosti skozi usmerniške diode. Če boš meril napetost neobremenjenega napajalnika je lahko le-ta višja za kak volt ali dva, ker je trafo navit, da da od sebe deklarirano napetost pod obremenitvijo .
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni