www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Svetilnost žarnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
totimato
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jul 2005 20:07
Aktiv.: 0.29
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 9:12 pm    Naslov sporočila: icon_question Svetilnost žarnice Odgovori s citatom

Kakšno svetilnost ima 21W žarnica?

Ali obstaja kakšna tabela?

Želim žarnice zamenjati z LED diodami ob nespremenjeni svetilnosti.

...sem malo iskal po internetu, pa nisem našel nič pametnega.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

totimato,

Enota za svetilnost je kandela. Mogoče si več o tem prebereš
tukaj .

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kandela ni čisto univerzalna enota, saj je namreč vezana na valovno dolžino svetlobe, pri kateri je svetilnost v kandelah podana.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 06, 2005 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da naj bi bilo to - to, čeprav ne vem glede na kakšen prostorski kot svetilnost izračunavajo fiziki in strokovnjaki. Meni se zdi najbolj logično, da izračun naredim za polni prostorski kot.

svetilnost.jpg
 Opis:
Izračun
 Velikost datoteke:  41.69 KB
 Pogledana:  87 krat

svetilnost.jpg

totimato
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 06, 2005 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo: hvala za link, sem pogledal, pa si prav ne znam pomagati. Link pri izkoristku svetilnosti še ni popolnoma operativen, tako da ne znam pretvoriti svetilnost 21W žarnice v mcd (katere proizvajalci LED diod podajajo).

NeoTO: bo pa verjetno zadostovala, saj ciljam na vizualni približek.

Umnik: ker sem nov uporabnik bom moral počakati še 2 dni, da bom lahko pogledal tvojo prilogo. Bom pa vseeno malenkost na glas razmišljal ob tvojem stavku. Pri žarnici bi lahko upoštevali (po moji logiki) 90 stopinj svetilnosti žarnice in 45 stopinj svetilnosti odboja zadnje stene. Odboj je precej slabši. Ostalo so mrtvi koti in izgube. Pri LEDicah pa lahko upoštevam samo ozek pas (ponavadi 30 stopinj). Sicer bo svetilo za plastiko, ki bo svetlobo razpršila in ker bo za plastiko kar nekaj LEDic, mislim, da bo ... no, ciljam na enak učinek razpršene svetlobe.

lp
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 06, 2005 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobiš kvečjemu podatke za svetlobni tok. Enota so pa Lumni. Svetlobni tok je merjen v sferi, kar pomeni, da meri vso svetlobo, ki jo žarnica izseva.

H8 žarnica 12V / 35W ima svetlobni tok 800lm Izkoristek 19,5lm/W

H7 žarnica 12V / 55W ima svetlobni tok 1500lm

Če to dvoje preneseš na 21W žarnico za zavorne luči, ki ni namenjena osvetljevanju z "belo" svetlobo, bi rekel, da ima svetlobni tok okoli 400lm ali celo manj.

Bela Luxeon LED ima okoli 45lm

totimato
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 06, 2005 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je bil tako prijazen, da mi je sliko poslal na mail. Unmik, iskrena hvala Very Happy

Torej, sedaj tudi jaz vidim, da bi pri 25W žarnici potreboval LEDice s skupno svetilnostjo 18300 mcd. Kar se mi zdi precej malo - sem pričakoval več. Question

Po drugi strani pa Higlag pravi, da bi potreboval 10 belih ledic.

Vmes sem že poiskusil s štirimi rdečimi LED diodami, za katere sumim, da so 8000 mcd (prodajalec je rekel da so ultra brite Rolling Eyes ) in učinek je precej podoben - mogoče bi lahko bila še kakšna zraven.

Hvala za nasvete.

lp
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(avgust '14)
naročil sem nekaj "kitajskih" LED "žarnic", pa me zanima, če že obstaja enostavna metoda za merjenje svetilnosti (originalni prispevek je iz l.2005).

Moč se da z današnjimi merilniki energije, ki razlikujejo med navidezno in delovno močjo, enostavno preveriti. Se bere v negativnih komentarjih, da so kupci izmerili npr. 20W za sijalko, ki se je prodajala kot 30W.

Kako pa izmeriš, če ima sijalka res npr. 2256lm, kot piše na škatli ali v reklami ?
Nekaj na hitro poiskanih naslovov v zvezi s tem ne da točnega odgovora; še najbližje je inled.si , kjer pravijo, da so podani lm največkrat v škodo kupca, ker lahko dejanske izmeriš samo z laboratorijsko opremo.

Dobro razlago imajo tudi na e-gradiva.net , mene pa zanima, če obstaja kakšen inštrument, s katerim lahko navedenih npr. 2256lm hitro in enostavno izmeriš.

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Google je tvoj prijatelj: Integrating sphere ali Ulbricht sphere.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni