Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
luks Član

Pridružen-a: Sob 16 Avg 2014 16:59 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 5:13 pm Naslov sporočila: Elektromotor z počasim vrtenjem za obdelavo Alu platišč |
|
|
Pozdravljeni.
Torej sem nov na forumu tako da se opravičujem če nisem v pravi skupini in če že kje obstaja ta tema sem uporabil knof iskanje...
Torej doma bi rad sestavil stroj za obdelavo alu platišč.
Se pravi potreboval bi nek motor na katerega bi nato platišče privijačil da bi se vrtelo in bi lahko platišče brusil poliral... popravljal v glavenm.
Zdej nekej sem gledu. Motorji pralnih strojev so relativno poceni na Bovhi ampak zanima me kaj rabim da bi tak motor usposobil da bi se vrtel relativno počasi oz še bolje da bi lahko nastavljal hitrost vrtenja.
Če pa ima kdo kakšno bolšo idejo iz katerih delov bi to lahko sestavil svetujte.
Gre se samo da bi se meni platišče vrtelo da ga lahko jaz enakomerno obdelujem.
Sem pa zelen kar se tiče področja elektromotorjev.
Hvala.
Luka
Nazadnje urejal/a luks Sob Avg 16, 2014 9:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krofko Član

Pridružen-a: Ned 10 Avg 2008 21:13 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.23 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi podatek so vsekakor obrati na minuto. Iz tega se da potem graditi naprej.
Če imaš konstantno število vrtljajev, lahko uporabiš standardni elektromotor in planetni reduktor, ki ima veliko prestavno razmerje.
Za spremembo vrtljajev pa uporabiš frekvenčni pretvornik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luks Član

|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja sej to je problem ker nevem točno koliko obratov bi bilo najbolše.
am ja nism čist razumev kaj si iz tem mislu ( sory [slovenščina je zame španska vas] pač čisti lajik)
uglavnm za lažno predstavo. stroj nej bi izgledal nekako tako da je spodaj motor na gred pa bi namonteral palico na katero bi nato nataknil platišče (platišče bi gledal od zgoraj navzdol)
vem da je butasto use skup kar govorim pa vendar.... kupim rabljeni motor od pralnega stroja in potem... kaj še potrebujem da to usposobim da se vrti... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
luks je napisal/a: |
vem da je butasto use skup kar govorim ... |
Pa še kako! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luks Član

|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bizgec65 je napisal/a: |
luks je napisal/a: |
vem da je butasto use skup kar govorim ... |
Pa še kako! |
pač neznam oz ne vem kako bi to use skup sestavil... zato pa pišem tukaj in prosim za pomoč... če pa prosim preveč pa povejte pa bom zaprl temo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne zameri, ampak se res sliši butasto. Pa ne to kar sprašuješ ampak kako enostavno gledaš na stvar že z mehanskega stališča. En poceni (proti vodi in prahu nezaščiten) motor pralnega stroja in vrteča palica na katero se bo nataknila kar vsaka feltna ... zelo lahkomiselno. Pa si se vprašal kako mora biti oblikovana tista "palica" da bo nanjo pasala kar vsaka feltna. Feltne so različne že po sredinski luknji in razporedu lukenj za vijake. Si še prepričan, da bo dovolj ena palica?
Predlagam, da si ogledaš kako je narejen vulkanizerski stroj za snemanje/natikanje gum. Tam za prijetje feltne ni samo ena palica ampak mehanizem, ki lahko zgrabi vse dimenzije, ki je za nameček še dovolj močan in uležajen. Potem šele pride motor in regulacija ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zlabo Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 283 Aktiv.: 1.33 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
S takim opisom zahtev sigurno neboš dobil pametnega odgovora...
Kaj boš sploh delal? Kaj je to počasno vrtenje, 2 obr/min ali 200??
Lahko samo ugibamo kaj boš delal z platišči. Za struženje rabiš stružnico,za varjenje rabiš mirno roko in ustrezen varilni aparat,za barvanje pa pištolo in kompresor... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luks Član

|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
nič ne zamerim
Iztok
res da je lahkomiselno... ampak edini problem ki ga imam je kako to zavrteti vse skupaj... vse ostalo kar se tiče zaščite in to mam v glavi oz sva iz tastom naštuderala ker se ukvarja z kovinami in ima stroje za vse to naredit... tako da problem je samo motor ki bo to vse skupaj vrtel...
zlabo
na tem stroju se bo platišče vrtelo da bom lahko robove pobrusil in nato spoliral platišče... večina "domačih mojstrov" to naredi tako da pogonski del avta postavi na "klocne" platišče gor, avto prižge, 1 prestava in se platišče vrti... kar se obratov tiče pa ja mislim da okoli 200obratov bi bilo čisto uredu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
No potem pa še meni ne zameri. S tastom ali brez njega "naštuderi" (karkoli že to pomeni) slovnico, potem preveri s čim si se strinjal ob registraciji na ta forum!
KLIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če "ima stroje za vse to naredit" in se ukvarja s kovinami, potem pozna tudi najosnovnejšo stružnico, za katero ve, da ima motor vsaj 4kW (in ne 1/10 tega, kolikor je motor PS), pa kake vrtljaje rabi ti bo tudi povedal.
Ti se pa res najprej posveti slovenščini. Ti bo marsikje prišlo prav, ne le na tem forumu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Avg 16, 2014 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da se bo "feltne" poliralo ročno:
Po mojemu mnenju bi bila najboljša izbira motor moči nekje 0,5kW z reduktorjem na kakšnih 100 obratov /minuto. Pred motor bi priključil še en poceni frekvenčnik.
Za vpetje "feltne" bi iporabil kar kompletno pesto z ležajem in v njega navrtal še dodatne luknje za različne razmake vijakov. Smiselno bi bilo uporabiti pesto z manjšim premerom centra in nastružiti še kakšen distanćnik.  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luks Član

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Bizgec65 in Madmax
Sem prebral pravila in sem seznanjen da je potrebno pisati slovnično. Nisem pa vedel da ste na tem forumu profesorji sloveniščine poleg elektronikov
robert
hvala. to sem spraševal že od začetka
zdej pa prosim če lahko nekdo zapre temo ker mislim da dlje od robertovega odgovora ne bomo prišli.
Pa lep pozdrav vsem skupaj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako da ne bomo prišli dlje? Glej, kako se je poboljšalo tvoje pisanje, še vejice, pike in velike začetnice, pa bo. Tipkarske napake pa se zgodijo, če jih le ni preveč.
Samo še cinizem pospravi v klet, pa bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na tale posnetek bi lahko uporabil tudi "pol pralnega stroja"
Motor in jermenico z bobna bi vsekakor namontiral pod mizo.
Potrebuješ še zadnje pesto z pogonom, kjer polosovino postružiš, da gre lepo v jermenico bobna pralnega stroja.
Mislim, da bo tole najcenejša opcija saj pralni stroj dobiš zastonj.
Zadnje pesto verjetno dobiš na avto odpadu za isto ceno.
Rabiš samo še strugarja, da postruži polos in par železnih profilov.
Če ima pralni stroj samo eno hitrost centrifuge imaš pač samo dve hitrosti izvedeno s stikalom 0-1-2. Če pa je že novejši pa lahko dogradiš regulator za luči in dokaj zvezno reguliraš obrate.
Če boš šel v izvedbo z "pralnim strojem" takrat prilepi sliko motorja v to temo in ti bomo pomagali pravilno priklopiti (čeprav že obstajajo teme o tem na forumu). _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luks Član

|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2014 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale ideja je dobra. Vendar sem našel še boljšo. Posnetek
Stvar je sledeča. Danes sva med pospravljanjem delavnic z tastom našla elektromotor.
http://hopsasa/?2h/PT/FFHkOpU/20140817163654.jpg
http://hopsasa/?2G/Fu/3yYj7GLt/20140817163635.jpg
Motor naj bi imel 2830 vrtljajev, vendar je na posnetki navedeno da ima tisti motor 3450 vrtljajev, dejanski vrtljaji platišča pa so med 650 in 700 tako da bi v mojem primeru morali biti vrtljaji platišča okoli 570 obratov.
Seveda bi ogrodje naredila iz železa in ne iz lesa kot na posnetku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|