www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

monitor Deluxe Scan 7770 Hyundai
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 08, 2006 9:34 am    Naslov sporočila:  monitor Deluxe Scan 7770 Hyundai Odgovori s citatom

V četrtek mi je začel nagajat omenjeni monitor
Težava zgleda taka :

Na vsake cca . 5 min mi utripne monitor , sliši se iskra . Monitorja še nisem odpiral ker pri sebi nimam orodja , izgleda pa da se iskra isprazni na iskrišču na katodni cevi pri napajanju el.topa in takrat malo izgine slika utripne .

( slabi kakšen kondenzator tam gor , kaskada spodaj ? - če je slučajno že imel kdo kakšne izkušnje s tem , da se vem pripravit) Confused

sicer je slika uredu , tudi ne piska kaj

Hvala

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 08, 2006 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez odpiranja ne bo dobre diagnoze. Preskakuje lahko kjerkoli, ne samo na iskrišču. Preskakuje lahko zaradi slabe izolacije ali pa je napetost prevelika.
Prebija lahko tudi v napajalniku, ne v bližini katodne cevi.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 08, 2006 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ti prebija kabel od visoke napetosti. Pri sebi sem ga samo očistil in z izolir trakom ovil na mestu, kjer je prebijal, pa ni več težav

Pri nekem TV-ju pa je iskra preskakovala iz visokonapetostnega trafota, v izolaciji se je namreč pojavila luknjica. Zalil sem jo z lepilom in nalepil čez še košček plastike

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
futuristic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07
Aktiv.: 0.66
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 09, 2006 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam isti problem na monitorju Hyundai B790+. Zadevo rešujem tako, da ga počim po glavi, da se spet pokaže normalna slika. Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na enemu TV sem poizkusil reševati prebijanje visokonapetostnega transformatorja. Poleg lepila sem dal za izolacijo na mestu preboja ploščico za tiskano vezje (stekleni laminat, brez bakra). Po določenem času (par ur) je začelo goret. Če bi pustil dalj časa.... Podobna zadeva je bila, ko je nekdo odnesel TV na servis. Čez dalj časa se je začelo kaditi. Pokazalo se je, da je serviser uporabil izolirni trak. Za vsak slučaj je kabel še odmaknil z plastično cevko od kemičnega svinčnika. Ni pomagalo....
@futuristic: tolčenje po monitorju ni priporočljivo, čeprav na videz včlasih pomaga.

Jur
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Na enemu TV sem poizkusil reševati prebijanje visokonapetostnega transformatorja. Poleg lepila sem dal za izolacijo na mestu preboja ploščico za tiskano vezje (stekleni laminat, brez bakra)...

Najboljša rešitev je po moje silikonski kit....

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 10, 2006 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, silikon ni dobra rešitev. Tistih par trafotov, ki sem jih lahko rešil (običajno so to rahle razpoke ali ev. zelo drobne luknjice) jaz zalijem s t.i. elektro lakom, ki se uporablja za lakiranje TIV za zaščito pred vlago ipd. Znamke laka ne bi vedel, ker sem ga dobil iz ene firme v 2 dcl. steklenički.) Mesto preboja je potrebno temeljito očistiti z alkoholom, potem pa nanesti kako kapljico laka, počakati, da se posuši (lahko se mu tudi pomaga s fenom) in to čimvečkrat ponoviti. Jaz osebno prelakiram plast čez plast minimalno 5 krat. Edino s to metodo mi trafo še ni prišel nazaj. (Seveda je pred tem potrebno preceniti, ali je stvar smiselna - če je poškodba prehuda, ne pomaga nič.

Silikon sem uporabljal pred leti, pa je prej ali slej vedno prebilo, ker ne prodre v samo razpoko, ampak se ta pod njim širi naprej.

LP
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 11, 2006 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale stvar naj bi pomagala:

http://www.crceurope.com/csp/web/ProdDisp.csp?lng=3&country=ALL&product=SILICONE%2072&brand=KOC

Stvar je res silikonska, vendar ni niti podobna silikonskim kitom, ki se dobijo v normalnih trgovinah. Ti silikoni so prevodni. Strdijo se pod vplivom zračne vlage. Vlaga pa je prevodna in ni primerna za visoko napetost.

Če se prav spomnim, so tudi tole ttp://www.crceurope.com/csp/web/ProdDisp.csp?lng=3&country=ALL&product=PLASTIK%2070&brand=KOC včasih reklamirali za visoko napetost...

Jur
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 11:48 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Tisti silikonski sprej imam v službi samo je problem ker je masten.
Citiram:
and viscous insulating and lubricating oil.
Tudi jaz sem mislil da se nekak posuši pa se nikakor ni hotel . Namazati pa sem hotel z njim elektode za CT indeks ( kapanje NaOH na plastiko pod napetostjo dokler plazeči tokovi ne prebijejo) pa se nekako ni obneslo.

Ponavadi sem naredil to s vročo plastiko iz pištole ( lepilo) ali pa navadnim silikonom . Je pa treba s slilikonom premazat vse in ne samo domnevno razpoko , dejansko se strjuje s tam da nase veže vlago.

Ni mi še uspelo čisto določit kje je napaka.

LP sandi

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napako lahko najdeš tudi tako, da na maso monitorja priključiš kos žice. Na žico nalotaš kakšne tri megaomske upore v serijo. Z tako narejeno sondo se sprehajaš naokoli po visokonapetostnem delu naprave. Če že ne bo iskre, se bo pri problematičnem delu izolacije pojavilo korona in šumenje. Ker je korona majhna, je potreben mrak. Če hočeš iskro, znižaš vrednost uporov.

Uporov mora biti več, ker enega samega prebije. Preboj pa lahko poškoduje karkoli.

Fazni preizkuševalec tudi odkriva napake, ampak ta v glavnem sveti povsod v VN delu. Pa ne ga ozemljevat preko roke, če boš poizkušal z njim.

Jur
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 3:29 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

čisto po pravici povedano ne znam odpreti ohišja , ni niti enega vijaka ali česa podobnega kar bi nakazovalo kje odpreti ohišje

No sedaj sem dal pred napajanjem en filter in zadeva se je (upam umirila)

Hvala

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 12, 2006 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri monitorji imajo vijake (navadne vijake) zakrite z plastičnimi pokrovčki. Nahajajo se v vogalih monitorja. Pokrovčke se dvigne z ploščatim izvijačem ali pa z olfa nožem, če je špranja tanka.

Filter na zunanji strani monitorja ne bo pomagal.

Jur
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 9:50 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

No zdaj sem res zadevo odprl , izkazalo se je da so vijaki tam kjer sem do sedaj mislil da se dajo gor kakšni zvočniki.

Odprl sem monitor , spihal prah in priklopil na napetost . Sliši se en kup prasketnja ki izhaja iz dveh črnih škatlic Twisted Evil pod in nad navitjem usmerjevalnika žarka. Gleden a zunanjo shemo je videt nekaj uporov različnih moči , en termistor in kar nekaj diod moči okoli 2A glede na velikost. Verjetno bi moral premerit te diode samo je precej zoprna situacija zaradi dostopnosti . Prvič nimam tu nekega orodja povrh sem že čaral enkrat te reči z Gorenjevimi TV .

Gledena postavitev elektronike semkar malo obupal . Prvič ker so okoli magnetni obročki za kalibracijo , v drugo pa ker se ta navitja prepletajo ingrejo direkt na to škatlico in dol iz njega . Tako da mislim če nimam pojma bolje da ne tikam in dam na servis .Kaskada izgleda uredu . Nimam pa tu drugega monitorja , tako da če ta gre...tema

Kaj mislite koliko stane tak servis , monitor je star cca 7 let in se mi zdi da je dal svoje skozi in si ubodem na črno ( pri punci Twisted Evil ) eno 19'' LCD od Samsung
čeprav me ful matra NUEVO iste velikosti

LP

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 10:03 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

No sem klical na servis in so rekli da tista elektronika se menja v kompletu z ekranom kar pa je toliko $$$$ da dobim zanj 2 CRT Exclamation
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prasketanja na odklonskem navitju še nisem videl nikoli. Lahko pa je umazano ohišje katodne cevi. Iz visokonapetostnega priključka preko prahu in podobnega iskra preskakuje na grafitni oklop. Za začetek poizkusi z alkoholom oprati steklo okoli VN priključka. Detergenti niso dobri, ker so prevodni. Visoko napetost sprazniš tako , da na žico prilotaš vsaj tri upore okoli megaohma v serijo.Žico daš na maso, upor pa na VN priključek.

Prebijanje bi se verjetno videlo v temi...?

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni