www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Na eni izmed vtičnic zgolj 180V napetosti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DaGajsek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 09 Okt 2010 12:10
Aktiv.: 0.37
Kraj: Celje z okolico

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2014 8:14 pm    Naslov sporočila:  Na eni izmed vtičnic zgolj 180V napetosti Odgovori s citatom

Zdravo!

Prevzel sem stanovanje v starem bloku, kjer je vse izdelano na podlagi ničenja. Obstajata dve žici, kanali so neki kartonasti in razpadajo. Res sem si želel dodati še ozemljitveno žico, vendar je vse tako stišano, da mi menda ne bo uspelo, razbijanja pa si trenutno ne morem privoščiti, ker je stanovanje že delno obnovljeno in ga tudi potrebujem za bivanje.

Opazil sem da ena izmed vtičnic ne deluje. Odprl sem jo, opazil da je vse priklopljeno in ko sem jo pomeril, sem opazil , da je napetost samo 180V. Ostale, vtičnice so ok.

Kaj bi to lahko bilo?

Hvala,
Damjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2014 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nad vtičnico, pod stropom, je navadno doza kjer so kabli za vtičnico priklopljeni na fazo in nulo. Če imaš ničenje so v dozi skoraj zagotovo še vijačne sponke v katero si dal več žic in vse skupaj privijačil. Lahko gre za nek slab (bežen) kontakt.
Če boš delal sam potem izklopi komplet štrom, prepričaj se, da ni napetosti in preveri trdnost spojev z dodatnim vijačenjem sponke.
Če nisi vešč štromarije potem pokliči kvalificiranega štromarja.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2014 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole diši na slab stik nekje od razvoda do vtičnice. Imaš srečo, da je nehalo delat "na hitro". Če počasi crkuje in šmelca, je to odlično mesto, kjer se začne požar.
Če je inštalacija res stara, potem bi na tvojem mestu odprl vse doze in jih konkretno pregledal in po potrebi obnovil.

DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2014 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, napeljava je stara kot svet, narejena je malo po domače, glavni razvod v dnevi je povsem polepljen samo z izolircem, sicer tesno in kvalitetno, pa vseeno...
me še čaka kar nekaj dela. Potem bom z odpiranjem samo še nadaljeval Smile
Hvala za odgovor.

Ima morda kdo izkušnje s tem, kako so bili v poznih šestdesetih speljani kabli? So morda kdaj šli po stropovih? Ali pa kdo ve kako priti do projekta, kjer bi to bilo zapisano? Kam se obrniti? Povsem konfuzno je vse skupaj, nič kaj takega še nisem do sedaj videl. Sicer res nisem električar in zato ravno veliko še nisem videl.

Razmišljam o najoptimalnejši varianti o zaščiti z FIDom, ker trenutno tega ni, varovalke pa so taljive. Sploh me skrbi kopalnica, zato pa moram priti do dna, kje dovod za posamezne stvari sploh je in če se to stika kje v stanovanju, bi tam naredil novo omarico, staro, ki je zunaj na hodniku pa dal odstraniti.

In zato že dve uri neuspešno iščem dovod do bojlerja, pa ga ne najdem pod nobenim pogojem in imam počasi dovolj Smile
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tistih letih je bil navadno v uporabi ploščat ppr kabel, torej zazidan v steno, strop..., redkeje je bil kabel v ceveh.
Priporočam ti, da predelave zaupaš kakšnemu štromarju.

GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tistem času sigurno PPR, nobenih cevi, zazidano kakor je padlo, tudi v diagonalo in po stropu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
glavni razvod v dnevi je povsem polepljen samo z izolircem
tisto bi jaz pustil pri miru, ker so pod izolirtrakom najbrž žice, ki so navite skupaj, kar drži bolje (vsaj po mojih izkušnjah) kot vrstne sponke.
Citiram:
kako so bili v poznih šestdesetih speljani kabli
obstajajo detektorji žic pod napetostjo (in žic brez napetosti) od raznih lidl-hofer variant do bolj profi (Bosch) variant.
Citiram:
In zato že dve uri neuspešno iščem dovod do bojlerja
mogoče bi začel z odvijačenjem vseh varovalk in potem po eno nazaj in sproti gledati ali bojler dela ali ne. Pri pravi varovalki se bo tudi precej posvetilo zaradi 1,5-2kW grelca.
Citiram:
Priporočam ti, da predelave zaupaš kakšnemu štromarju
enako.
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@DaGajsek:imel sem podobne probleme. Kljub temu, da imam kompletno dokumentacijo od hiše, inštalacije tudi slučajno niso bile narejene tako, kot je to v dokumentaciji narisano.
Bilo je tako, kot je napisal @GUMY.
Ko sem imel vsega dovolj, sem enostavno v vsako nadstropje hiše dal svojo omarico in napeljal novo inštalacijo z vsem potrebnim, sedaj je pa mir!

DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za varovalke točno vem katera je za kaj, iščem pa kable oziroma razvode do večjih porabnikov. In ker so seveda vse vtičnice na eni varovalki ter luči na drugi je doz kot solate, dovoda za edina večja porabnika (bojler, kuhinja) pa sta direktno peljana od omarice do porabnika.

Kje mislite, da je mogoče priti do dokumentacije? Skorajda je nuja, da najdem potek kablov, ker premikam kuhinjo iz sedanje kuhinje čez nosilno steno v sedanjo jedilnico, kar pomeni tudi prestavitev inštalacij (vodne in električne) in podaljševanje kablov, kar pa pri dandanašnjih kuhalnih ploščah ni več hec.

Detektor kablov in cevi dobim sposojen, profesionalnega Makito, imam nekega Mastertech kitajca, pa je neuporaben.

In nova omarice je opcija in tudi želja, ker nerad sedim na sodu smodnika, samo razbijanja sten si trenutno ne morem privoščiti.
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.58
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so instalacije delali "štromarji" kabli potekajo vertikalno in nekje 20 cm pod stropom horizontalno v višini razvodnic. Razen če so betonske stene potem pa so v stenah in stropih cevi, te so položene pred betoniranjem. Sicer se v dozah vidi kam gre kabel.
Je pa res bilo eno obdobje, ko ni bilo sponk in se je kable samo vezalo skupaj v razvodnicah.
Kar se tiče prestavljanja instalacije, na obstoječo daš razvodnico in naprej potegneš nove kable.
Tudi včasih so bili električne plošče, tak da če je kabel 5 x2,5 ni problema, na enem kablu 3 x2,5 pa istočasno pač ne bo vse vklopljeno: štedilnik, pečica, bojler, pomivalni, friteza itd ker bo varovalka izklopila ob preobremenitvi.
Nazaj na vrh
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti pokaže 180V (digitalni multimeter) imaš prekinjeno oz odžgano nulo.
Domnevam da "fazenbrifar" sveti na obeh žicah.
Pri dvožilnem ničenju v utičnicah je to

!!!!!!!!!SMRTNO NEVARNO!!!!!!!

Jaz ti predlagam da postopoma potegneš stare žice ven in spotoma povlečeš nove.
Kjer ne gre pa štemarca.

Prah od štemanja lahko pospraviš. Tvoj prah ali pa prah tvojih družinskih članov bojo dali pa v posodo pa svečo zraven.

To je moj nasvet.
Jure

DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 06, 2014 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

prilagam slike dveh doz...

tista s sivimi žicami je standardna, najdet jo je mogoče povsod po stanovanju, plitva je kot sam hudič. Črni kabli so nek razvod v dnevni, kablov malo morje in kakor vidite, tudi novejši, PE žica je not, sanja se mi pa ne niti malo, za kaj so. V soboto se bom lotu enega za drugim, pa bom videl kaj bi lahko bilo. Tretja slika je pa slika kabla v kuhinji, kar zgine v notranjost stene (40 cm debele) in je to to Smile
In seveda v povsem drugo smer kot je omarica.
Na zunanji steni v enem prostoru imam vtičnico, potem pa je vmes 40 cm stene in takoj za steno kuhinjsko okno, ki je do vrha, preklada je del sosedove plošče. Levo od okna seveda vtičnica na isti fazi, cev gre nekam navzgor ob oknu. Ker to še ni dovolj je še na pravokotni steni ena vtičnica na isti fazi, domači mojster pa je dodal še nekaj posameznih, ki jih je vezal na dovod v prvo vtičnico.

In potem spet naprej, 40 cm stene in na zunanji steni spet ena vtičnica na isti fazi v novem prostoru. Doze ne najdem, edina logična je, da gedo kabli po stropu.
Noro.

Zdaj sem se odločil, da dam po vhodih v blok prošnjo, da kdorkoli je v našem naselju imel že predelavo na avtomatske odklopnike in je bil z delom električarja zadovoljen, naj mi posreduje njegove podatke, ker se mi tole zdi ena velika zmeda Smile Zdej si že močno želim nove omarice in mi je malo mar za malo štemanja. najprej bi se tako osredotočil na kopalinico in kuhinjo, potem pa sčasoma še naprej.

Tako, zdaj [slovenščina je zame španska vas] dovolj jamru in lahko grem delat naprej.

DSCN4008.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.7 MB
 Pogledana:  25 krat

DSCN4008.JPG

DSCN4007.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.72 MB
 Pogledana:  27 krat

DSCN4007.JPG

DSCN4009.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.73 MB
 Pogledana:  28 krat

DSCN4009.JPG

Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2014 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred dvemi leti sem zamenjal kompletno inštalacijo. Blok je grajen leta1963. Kabli so napeljani tudi v stropu. Strop je montažni in so jih speljali tam po votlih polnilih. Na ta način je bilo speljano za vse luči in od omarice do kuhinje.

Božo
Nazaj na vrh
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2014 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravilna odločitev. Applause
spotoma pa preveri še vodo in odtoke, da ne boš ravno zaključil z elektriko ti bo pa kaka cev počla.

laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.81
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2014 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo pa tudi poceni indikatorji el. podometnih vodov.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni