www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Toggle" tipka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 2:58 pm    Naslov sporočila:  "Toggle" tipka Odgovori s citatom

Pred kratkim sem izdelal vezje pri katerem sem uporabil D-FF za vklop in izklop tranzistorja s tipko v toggle načinu. Zadeva deluje odlično, ko vezje napajam iz baterije. Ko pa baterijo polnim s switcherjem pa se začnejo dogajati čudne zadeve in tranzistor ne ostane vklopljen pri pritisku na tipko.

Gledal sem za vse motnje in meril kar se je dalo in prišel sem do zaključka, da mi majhne motnje pri pritisku na tipko odklopijo tranzistor. Ugodne rešitve problema nisem našel. Neugodna rešitev bi bila dodajanje schmitt triggerja a za to žal nimam prostora.

Sedaj me zanima, če kdo pozna kakšen "toggle switch" čip, ki ima en izhod katerega stanje se toggla glede na vhod. Napajanje 3.0V-4.2V poraba pa mora biti pod 10uA pri odklopljenem bremenu.

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.23
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kanšen kondl 10n-100nF več nebi škodil...
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.34

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si preizkusil, če flip flop res pomaga? Namreč nekateri flip flopi imajo na CLOCK vhodu integriran schmitt trigger. Preveri, ali je tako tudi pri tvojem flip flopu.
Alternativno poskusi dodati med tipko in CLOCK RC low pass filter.

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.95
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

4013 ?
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodal sem vse vrste kondenzatorjov na vhod, napajanje za in pred diodo a nič ni pomagalo. Drug problem pa je, da sem prostorsko omejen in zato 4013 in podobni niso ok. Ta ki ga uporabljam pa kot večina nima vgrajen schmitt trigger. Vem da obstajajo čipi za touch tipke a jaz potrebujem hw tipko. Mislil sem, da bo enostavnejše narediti toggle tipko. Rolling Eyes
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.03

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj če bi ti prilepil kompletno shemo okrog tipke in FF. Skupaj z njegovo oznako.

Nekateri imajo zanimive vhode (reset, output enable,...) ali izhode (Q, Q' , ...), ki jih je možno v sili uporabiti za takšno povratno vezavo na CLK, ki simulira histerezo, ali ojači strmino prehoda, filtrira hitre preklope, ...

A brez oznake čipa in trenutne vezave nasvet ni možen.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2014 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema ni skrivnost. D-FF čip pa je SN74AUP1G80DSFR datasheet . Žal ima samo 6 (5) pinov Vcc, GND, D, CLK, -Q.

Toggle switch.png
 Opis:
Toggle stikalo
 Velikost datoteke:  33.34 KB
 Pogledana:  29 krat

Toggle switch.png

igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2014 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj čip ima 250mV histereze in ne rabiš zunanjega Schmitt triggerja.

Gledano po shemi dodaj vodoravno postavljen 10kohm upor natanko pod napis S1 (od tipke).
Na vodoravno povezavo med obstoječi upor in kondi.

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.34

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 19, 2014 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Tvoj čip ima 250mV histereze in ne rabiš zunanjega Schmitt triggerja.

Gledano po shemi dodaj vodoravno postavljen 10kohm upor natanko pod napis S1 (od tipke).
Na vodoravno povezavo med obstoječi upor in kondi.

+1
Saj dejansko zdaj sploh nimaš filtra na vhodu. To bi moralo odpraviti težave z debouncingom. Če bodo še vedno težave, povečaj vrednost upora ali vrednost kondenzatorja C9.

EDIT: Omenjaš da se težave pojavljajo samo ob napajanju iz switcherja.
Pomeri kakšen ripple imaš na napajanju.
Dodaj kakšno filtriranje na napajalni vod. Poskusi najprej s kakšnim ferite bead, ki ne vzame mnogo prostora. Poskusi tudi povečati vrednost gladilnega kondenzatorja C14.

LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 20, 2014 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@igo:

Sem preizkusil tvoj nasvet a ne deluje. Dodal sem tudi diodo in upor a je zadeva enaka. Če imam tako upor se mi vklopi a ko še enkrat pritisnem se ne izklopi.

Ko sedaj malo merim napetosti sem opazil, da je zaradi premajhnega napajalnega toka (napajanje preko dveh diod) napajalna napetost pri OFF stanju 3,87V, v vključenem stanju pa 3,11V (tipka 0) in 3,05V (tipka 1). Izhodna napetost pa je za 0,023V manjša ko držim tipko in 0,015V ko jo spustim.

Ko gledam datasheet vidim, da je pri 3V Vinh >2V in Vinl <0,9V kar pomeni, da ne bi smelo biti težav z ripplom (<50mV), ki ga povzroča switcher.

Naredil sem nekaj meritev:

Rise TB 200ns.gif
 Opis:
Vklop medtem ko se polni
Rdeča - vhod na CLK
Rumena - izhod
 Velikost datoteke:  1.19 MB
 Pogledana:  0 krat

Rise TB 200ns.gif

Fall TB 500us.gif
 Opis:
Izhodno stanje se avtomatsko ko spustim tipko postavi na 0 in se ne toggla.

Rdeča - Vhod na CLK
Rumena - Izhod
 Pogledana:  0 krat

Fall TB 500us.gif

Napajanje TB 200us.gif
 Opis:
Ko se baterija polni sem sondo priključil še na napajanje (za diodama).

Rdeča - Vhod na CLK
Rumana - Vcc za diodama
 Pogledana:  2 krat

Napajanje TB 200us.gif

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.37
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 25, 2014 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trenutku, ko pritisneš na tipko, priklopiš prazen kondenzator 100nF na napajanje, ki je blokirano samo s 100nF. In napajanje se sesede na polovico za nekaj deset nanosekund. Dodaj en upor 1K zaporedno s tipko.
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 25, 2014 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodaj elektrolit vzporedno k napajanju čipa.
Vrednost pa takšno, da ko mu odvzameš 100nAs naboja, napetost upade za manj kot 0,125V.
Torej C > 100nAs/0,125V = 1uF oziroma 10uF, ker tok odteka na večih mestih.

LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Medtem sem našel še drug D-FF in schmitt-a in predelal vezje. Če ima kdo kakšen predlog oz. pripombo bi bil vesel, da popravim na vezju na računalniku in ne na vezju na mizi Smile .

Toggle 2.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  40.93 KB
 Pogledana:  4 krat

Toggle 2.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni