www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moč adapterja vs. moč baterij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
comteq
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jul 2008 11:15
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 1:01 pm    Naslov sporočila:  Moč adapterja vs. moč baterij Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nameravam menjati paket baterij, 10x tip sub C, 1,2V 1800mAh. Polnilec je 15.4V 400mA. Če bi dal teoretično 10x 1,2V, 4000 mAh baterije, bi rabil močenjši adapter ali se samo čas polnjenja podaljša?

Vem, da sprašujem osnove, ampak nisem iz tega foha Smile Gledam sub C tab baterije za eno mašinco, ker so mi crknile, pa vidim da so cene nekam iste pa bi zato mogoče vzel močnejše od 1800mAh kot so sedaj, recimo 3000-4000mAh.

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Močnejši adapter ne bo skrajšal časa polnjenja, ker imaš v polnilcu vezje za polnjenje, ki ti omejuje tok. Še posebej, če je govora o NiMH baterijah.
Vendar glej, da bo tip baterij enak. Pa še v tem primeru je vprašanje, če se ti bodo večje baterije do konca napolnile, brez predelave polnilnega vezja. Včasih imajo polnilci časovno omejitev; npr. polnijo 14 ur pri toku C/10
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za kak bolj čunga-lunga vrtalnik, pozabi na kakšne delta peak zaščite pred prenapolnjenjem. Že termična varovalka je nadstandard! Smile Če je polnilec enostaven "adapter", računaj čas polnjenja cca. 120-140% glede na kapaciteto/tok (pri 400 mA in 4 Ah torej nekje 12-14 ur, kar je ravno optimum za počasno polnjenje, kjer kakšnih posebnih zaščit niti ne potrebuješ).

Lp,

shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo držalo! Sem moral enega razdret, da vidim kaj ima not - zgolj graetz in en kondenzator.
Nekako sem imel v glavi, da rabijo NiMH baterije konstanten tok polnjenja, če hočemo, da nam dolgo služijo.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni problem v konstantnem toku (heh, če gremo v detajle je pravzaprav refleksni način zanje še dosti bolj primeren Wink ) ampak v tem, da pravi čas detektiramo, da so celice polne in prenehamo s polnjenjem.

Se pa res te celice navadno polni s fiksnim tokom (CC režim) in merimo napetost: ko ta malenkost pade (5-15 mV/celico) je to znak, da so celice polne in prekinemo polnjenje - delta-peak metoda. Seveda so še mali detajli (npr. prvih nekaj minut polnjenja tega ne gledamo, saj lahko prihaja do lažnih prekinitev polnjenja), a v osnovi je to to.

Mimogrede - enostaven način za izvedbo kvazirefleksnega polnjenja pri polnilcu, ki ima zgolj trafo, graetz in kondenzator je tak, da kondenzator in graetz odstranimo, usmerjanje naredimo le z navadno diodo, ki pa jo premostimo z ustreznim uporom (glede na tok polnjenja in velikost baterije), tako da dobimo nek modificiran sinus, kjer je zgornja polperioda "polna", spodnja (=praznjenje! - preko upora, ki je vzporedno z diodo) pa taka, da je praznilni tok cca. 1/10 polnilnega. Na ta način bistveno ne vplivamo na memory efekt tudi, če polnimo napol prazne celice!

LP, g

MOND
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Aktiv.: 2.63

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 28, 2014 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

moj namig:
Ne kupuj ničesar, kar je SUB C velikosti in je nad 3300mAh.
Nazaj na vrh
comteq
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MOND, hvala lepa za nasvet. Sem se naprej ogrel za 6000mah pa sem potem raje upošteval to priporočilo in kupil 2900.

To, kar pravi mucek, najbrž drži za moj napajalnik in napravo. Nek kitajski baterijski sesalnik iz leclerca, adapter je očitno nereguliran, ker kaže 22V brez obremenitve. Uporabljam ga v delavnici, tako da mi ga ne bi bilo škoda, ampak raje kupim nove baterije za 15 eur, kot pa da kupujem novega za 100 in ga uporabljam za iste stvari pa ga po možnosti še kako drugače ubijem. Ta služi že pet let. Ne maram menjavanja orodja samo zaradi lepšega.

Za 10 baterij sem dal cca 13 funtov na ebayju pri kitajcu, ki se mi je zdel količkaj ok pa da ni zraven še prodajal torbic za telefone in pilic za nohte. Very Happy

Včeraj sem sestavil, čez noč napolnil, dela kot nov.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

comteq je napisal/a:
...Za 10 baterij sem dal cca 13 funtov na ebayju pri Kitajcu....

Tudi jaz. Sem jihntiral v makita vrtalnik, takoj sem videl, da tokovno niso toliko zmožne kot original. Pa to še ni kriza...bolj je finta v tem, da so večje kapacitete kot originalne, pa se napolnijo prej kot originalne, ki so že stare in slabe... enourni makitin polnilec jih tudi kar pošteno ogreje...
druga stvar, ki je, je dejstvo da so po tednu čakanja na polici POPOLNOMA prazne...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
comteq
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O tem ti ne bi znal kaj dosti povedat Smile

Vem, da je take stvari rizično kupovati od kitajca. Moram reči, da sem jaz polnil celih 16 ur, preden se je stvar napolnila in prižgala lučka. Prejšnje so se polnile 8-10 ur Smile Prispele pa so "polne" oz. vsaj napol, napetost okrog 1.34V, ležale najprej en teden na mizi, potem sem montiral. Včeraj sem ga brez predhodnega polnjenja teral še kakih deset minut, preden je zgubil moč. Potem sem dal polnit. Danes kot da bi nabavil novega. V izvornih navodilih piše, da sesalec dela s polno baterijo cca. 10-12 minut neprekinjeno. Mislim, da sem danes ta rekord že podrl Smile

V mojem primeru so frišne baterije definitivno pomagale, se je takoj slišalo po obratih pa na sesalni moči se vsekakor pozna.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Kolega me je zaprosil, da pogledam LiPo baterije makita 18V 4Ah, ker sta dve v enem popoldnevu odnehali in nista več v garanciji.

Odprl sem bateriji pomeril celice in ugotovil, da je v obeh ena celica zanič.

Po malo žaganja in lotanja sem iz dveh sestavil eno todaaaa....

Polnilnik ni polnil baterije. Ker sem mislil, da je kaj narobe z elektroniko, sem še to zamenjal in zopet nič. Po uporabi Googla sem potem naslednji dan poklical na servis in glej ga zlomka. Elektronika je zaznala baterijo, da je zanič in jo polnilnik noče več polniti. Potrebno je nabaviti novo, ki je v "akciji samo" 99 EUR. Je pa še druga rešitev narediti nov polnilnik, ali uporabiti kakšnega od modelarjev, ki ima balanserje.

To je to. Makita profi in ne moreš nič manevrirati in popravljati....

LP M.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, mislim da ima to mucek napisano na svoji spletni strani...da povzamem: elektronika se menda napaja samo iz ene celice, ki je zato prej prazna kot ostale. Zato polnilec zazna kot da je zanič in noče polnit. Seveda uporabnik baterijo vzame ven in jo spet da v polnilec. In Ko to stori tretjič, se elektronika nepovratno zaklene. Ironija vsega tega je pa menda da celica sploh ni zanič, ampak samo prazna Brick wall če bi jo po prvem NEpolnjenju odprl, prazno celico malo napolnil bi bilo spet vse OK...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ja, mislim da ima to mucek napisano na svoji spletni strani...da povzamem: elektronika se menda napaja samo iz ene celice, ki je zato prej prazna kot ostale. Zato polnilec zazna kot da je zanič in noče polnit. Seveda uporabnik baterijo vzame ven in jo spet da v polnilec. In Ko to stori tretjič, se elektronika nepovratno zaklene. Ironija vsega tega je pa menda da celica sploh ni zanič, ampak samo prazna Brick wall če bi jo po prvem NEpolnjenju odprl, prazno celico malo napolnil bi bilo spet vse OK...

Ali to pomeni, da jo lahko vzameš ven in zamenjaš, če nisi trikrat poskusil s polnjenjem, ali se zaklene takoj, ko elektroniki odvzameš napajanje - torej odstraniš baterijo?

Pa še to, ali se elektronika "resetira", če teoretično gledano zamenjaš baterijo po drugem neuspelem poskusu polnjenja in je vse v redu, ali ti naslednjič, ko se to zgodi, že šteje tretjo napako in odklopi baterijo?

To sprašujem zato, ker je napajalnik neverjeten, saj napolni baterijo v cca 20 min. Alternativa bi za to potrebovala veliko več.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2014 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bo mucek kaj več povedal, ampak mislim da šteje tri zaporedne napake. Tore, takoj ko noče polnit, NIKAR ponovno poskusit ampak takoj razdret in prazno celico malo napolnit.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protonček, dobro bereš moje bloge! Smile

Ja, tako je, štejejo trije zaporedni neuspešni poskusi polnjenja. Če vmes celico od zunaj napolniš, se ob naslednjem polnjenju števec ponastavi.

LP, g

p.s. Ampak glede na videno (in izmerjeno) je varianta s predelavo na zunanji konektor za balansiranje in modelarski polnilec dosti boljša varianta! Konkretno, za jamarsko uporabo 36 V makita z original baterijami po tej predelavi (razlika je poleg polnjenja do 4,20 V/celico (originalno 4,10) in dokler tok ne pade pod 50 mA (originalno 250 mA)) namesto 9-10 lukenj naredi 14-15 lukenj (za miniranje). Ni velike razlike? Povej ti to tistemu, ki nosi ene 3 ure aku navzdol in nato ene 6 ur navzgor ...

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, še ta informacija - imam "občutek", da da polnilec "komando" za zaklep, ne pa sama elektronika v bateriji (oz. da se BMS zaklene, ko trikrat dobi komando za polnjenje, pa je nekaj narobe).

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni