www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Počasni zagon kolektorskega motorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:48 pm    Naslov sporočila:  Počasni zagon kolektorskega motorja Odgovori s citatom

Kot je iz naslova razvidno me zanima, kako ima razno ročno orodje narejen počasni zagon. Najdel sem nekaj s čipom u2008. Ali se dobi še kakšna zadeva?
Namreč, trenutni problem, bi rad rešil na Dewalt cirkularju, kateri ima direktni zagon, in kadar material nastaviš na mero, le ta tako strese ohišje, da ponavadi premakneš rezani material. Je pa enofazni, s krtačkami in 1500w.

zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.34
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2014 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem tega videl na kotnih brusilkah je stvar izvedena dokaj primitivno,a deluje. Ob zagonu teče tok preko upora. V stikalu je vgrajen neke vrste mehanski timer,ki deluje na principu mini amortizerčka. Ko pritisneš na stikalo se ta "amortizerček" začne premikati in ko doseže skrajno točko,sklene dodaten kontakt na stikalu in premosti upor.

Lahko poskusiš z dovolj velikim uporom in časovnim relejem naprimer
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bo zadosti bo en upor ca 2-5 ohm moči ca 10-20W . Ali nekaj takega ... saj ti tudi cirkular ne dela stalno na polni moči, sicer bi rabil upor čez 100W- kam ga boš pa spravil ?

Lahko pa zagon poskusiš s kako triac regulacijo iz vrtačke ali kotne brusilke.

Lahko bi ti dal kakšno iz Feinove kotne brusilke, ampak ta rabi še magnet kot taho na koncu osovine rotorja. Lahko pa pogledam če imamo kakšno brez tega hal senzorja.

Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi bilo izvedljivo s triakom, ki bi se odpiral iz 0 proti 100% odprtosti. Bi takšna regulacija delovala? Samo bi bilo fino, če bi zadeva zaznala kdaj pritisnemo stikalo, in steče tok, ter sama izvede regulacijo. Tako bi imel možnost priklopa na različne stroje.
skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

seveda je izvedljivo, saj na tak način delajo.
Načrta sicer nimam, imam pa take module iz brusilk, samo primernega moram najti. Pri nas itak uničimo ogromno brusilk in imam kar precej teh delov. Bom pogledal pa ti sporočim.

Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super, da vidim princip, če se bo dalo kaj videti. Drugače pa je šee vedno dobrodošla kakšna shema.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krtačni motor zelo lepo dela na triac-krmiljenje (za dimanje navadne žarnice). Le triak mora biti dovolj močan za 2 kW+. Torej ga lahko na roko poženeš z dimmerjem, potem pa ga premostiš s stikalom. Fast & dirty, ampak dela.
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Novejši sesalci imajo regulacijo moči motorja in mehki zagon. Najenostavneje je uporabiti eno tako elektroniko.
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa kolegu na izi naredil z uporabo regulacijskega modula, ki je imel krmilni vhod 0-10V. Kupil v Conradu, podoben pa SSR releju. Kataloške številke ne vem več. Za rastočo napetost od 0 proti 10V pa sem uporabil enostavno najmanjši trafo, grec, dva upora in kondenzator.

Je pa šlo kar za mrcino glede na to da se gre za domačo rabo. 2,5kW. Tudi zato sem uporabil že narejen modul.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Jaz sem pa kolegu na izi naredil z uporabo regulacijskega modula, ki je imel krmilni vhod 0-10V. Kupil v Conradu, podoben pa SSR releju. Kataloške številke ne vem več. Za rastočo napetost od 0 proti 10V pa sem uporabil enostavno najmanjši trafo, grec, dva upora in kondenzator.

Je pa šlo kar za mrcino glede na to da se gre za domačo rabo. 2,5kW. Tudi zato sem uporabil že narejen modul.

Lahko kaj več na to. Kakšna shema?

skat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2014 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na spletu je kar dosti zadetkov s shemami išči pod "soft start circuit"
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2014 6:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako takole:

Vrednosti elementov sem pa dobil bolj s poskušanjem kot računanjem.

Risba.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Risba.jpg
 Velikost datoteke:  23.08 KB
 Downloadano:  38 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni