|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 1:48 pm Naslov sporočila: Stikalo za kopalnico |
|
|
Kje dobiti stikalo, ki je na sliki? Prehodil sem že nekaj trgovin kot so bau***, merkur in podobne pa imajo povsod stikala ki imajo dvojno velikost doze.
Lp
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
44.39 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.60 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal sem tudi jaz iskal takšno stikalo, vendar neuspešno. Nisem pa preveril elektronabave. Nekje že majo, če ne vsaj podobno.
off topic:
Samo meni ni jasno zakaj je potrebno izklapljati na zunanji strani kopalnice. Ok, sej jaz imam tudi luč in ventilator za vklapljat na zunanji strani. Toaletna omarica se vklaplja preko stikala na omarici sami, pralni in sušilni stroj imata vsak svoj priklop. Se pravi omarica in oba stroja sta stalno pod napetostjo. Aja pa talno ima regulator na zunanji strani kopalnice. So pa izven cone 0. Vse skupaj je vezano na kzs 30mA, ter preko ustreznih varovalk.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.93 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo je napisal/a: |
off topic:
Samo meni ni jasno zakaj je potrebno izklapljati na zunanji strani kopalnice. |
Varnost
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.35 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo je napisal/a: |
Samo meni ni jasno zakaj je potrebno izklapljati na zunanji strani kopalnice. . |
Zato, ker je najbolj estetsko in najceneje in zato, ker zunaj kopalnice lahko uporabiš navadna stikala. Drugače pa, če imaš vlagotesna stikala jih lahko montiraš tudi v kopalnici, seveda logično v skladu z zakonom na pravih mestih. ( ne v tuš kabini) Ampak zamisli si kako bi to izgledalo, položiš ploščice in opremo prva liga, skratka oh in sploh, nato pa zmontiraš vlagotesna stikala, ki jih po navadi dobiš v izvedbi za kletne prostore
Lahko pa narediš tudi tako kot veliko "fretarjev" enostavno v kopalnici zmontiraš navadna stikala
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.28 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kaj pripomorejo k varnosti vlagotesna stikala???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4216 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
skrbijo da se kontakti ne izsušijo - tesnijo vlago
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.04 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
mene so v šoli učili ( v času ko še ni bilo KZS 30mA) da zaradi varnosti in sicer za to, da če bi prišlo do nesreče in bi recimo prišlo do el. udara v koplanici, kjer si običajno zaklenjen, lahko druga oseba izklopi - ugasne z zunaje strani
lp
uroš
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem da se gre tukaj zaradi varnosti. Kot sem že napisal, imam tudi jaz stikala na zunanji strani (luč, ventilator, talno) Samo ne vem zakaj bi izklapljal vtičnice za ps in sušilec. Ok, naprimer da si pod tušem, nimaš elektrike v vtičnicah, ker je na zunanji strani stikalo na off. Samo če pa dela eden od strojev, med tem ko si pod tušem, je pa vseeno ali gre preko stikala, ali pa direkt. Jasno, da pa stikal in doz ne boš dal v kopalnico(ok izjema je toaletna omarica).
Je pa res, da sem imel sam v namenu dati masažno banjo, vendar je nisem dal zaradi drugih razlogov. Ampak, med študijo ali naj dam ali ne, pa nisem bil najbolj siguren. Oz. že občutek da je pod banjo polno elektrike je slab. Kot da bi čakal kdaj bo kje kaj skupaj prišlo(voda+elektrika)
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tesnijo, torej podaljšajo življensko dobo stikala, samo jaz sprašujem glede varnosti?
Jaz imam v kopalnici navadno stikalo za luč pri omarici (ker bi znorel, če bi moral vedno odpirati omarico za vklop luči-tako kot je to v originalu) in dve navadni vtičnici za brivnik in ostalo. Za varnost pa skrbi 30mA fid.
Vodotesne vtičnice in stikala pa so za moje pojme pretiravanje - po nesreči vode po stikalu ne morem polit, če pa jo hočem, pa jo lahko polivam tudi drugje v hiši.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2008 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
skrbijo da se kontakti ne izsušijo - tesnijo vlago  |
igor_k:
naprimer z mokro roko ugasneš/prižgeš luč, ponavadi bos in v luži vode ki teče s tebe - sicer zelo malo možnosti da voda v curku pride od roke do kontakta v stikalu, vendar dosti večja kakor recimo v dnevni sobi. se strinjaš? tudi vtikači bi mogli bit v kopalnici taki s pokrovom, tam je vseeno manj možnodti za direkten kontakt, ker ko se tuširaš ponavadi ne vklapljaš pralnega stroja.. za brivnik, itd pa so vtikači na stropu omarice, nad ogledalom. tam praktično ni možnosti stika z vodo.
_________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2008 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Če z mokro roko vklopiš luč je res več možnosti da te strese kot pa pri suhi roki, ker je pa to nekje pri 15. decimalki je v praksi še vedno enaka nič. Sicer pa se ponavadi človek, ki pride iz bane ali tuša, prej obriše preden začne bluzit po kopalnici (vsaj pri meni je tako - drugače je halo )
Če boš pa vtičnico polil z vodo bo pa itak fid naredil svoje....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2008 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vajdo, hvala za odgovor čeprav v Ljubljano se nebom vozil po stikalo.
Ostali pa ste lepo podebatirali...
Kaj res nihče ne ve kje dobiti takšno stikalo? Ni važno kako zgleda, glavno je da je v velikosti ene doze in ima 3 stikala. Prejšnjo stikalo je zapikalo, popravilo pa je tudi vprašljivo saj je stikalo med drugim tudi zakovičeno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkester Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2008 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšna ima tudi Gewiss. Poišči zastopnika.
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Tor Nov 04, 2008 7:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ne potrebuješ treh stikal enega poveži fiksno, nato daj navadno dvojno stikalo. To je tako za silo. Če pa enega stikala ne boš pogrešal, lahko ostane tudi trajna rešitev.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1851 Aktiv.: 9.08
|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Če še nisi nabavil, imajo po enega v Murski Soboti pri Elektro nabavi, in pri Teo Tenu (sobota 8.11)
Vse skupaj blizu BTC-ja v MS
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 480 dni