www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lion baterija namesto svinčenega akumulatorja?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
erneesto
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 22 Dec 2012 15:56
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 1:11 pm    Naslov sporočila:  Lion baterija namesto svinčenega akumulatorja? Odgovori s citatom

Ker na tem področju nimam pojma vas prosim za nasvet in sicer:
Doma imajo otroci el. avtomobil na akumulator 7,5V in zelo majhne kapacitete, tako da akumulator ne zdrži niti 5min. vožnje, pa še polni se cca 5 ur.
Za to sem prišel na idejo, če bi lahko notri vgradil baterije lion od baterijskega ročnega orodja, ki jih imam dovolj samo je problem, ker so višje napetosti in sicer imam na voljo "10,2V, 18V in 36V" sedaj pa me zanima ali je to izvedljivo z izdelavo kake zadeve za zmanjšanje napetosti in ali je to smiselno delat?
Ali je možno zadevo kupit že narejeno, ker nimam znanja elektronike za samogradnjo?

Hvala za morebitne odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v 12v avto pegperego, dal li ion pack 22V. Otroci so driftali še po asfaltu, tako letelo je. Je pa zakurilo stikalo na stopalki, ker je samo on-off in je bil trenutni tok prevelik.
Po moje lahko daš 10V brez kake škode. Vozilo bo malo hitrejše in dosti močnejše. Motorček verjetno bo zdržal. Moraš pa uporabit poseben polnilec za lipo in pa vezje, ki ti bo varovalo pred izpraznjenjem.

erneesto
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabil bi original polnilec ...
Ali drugače obstaja varjanta da bi zmajšal napetost ker bi najraje dal Aku 36V na ker ima največjo kapaciteto, ker aku 10,2V so zelo majhni in bi jih moral pogosto menjat.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

36 v aku ni nujno, da ima večjo kapaciteto. Važen je podatek o Ah.
Original polnilec in liion se raje ne igraj, da ne bo požara.

erneesto
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem uporabit original polnilec od baterijskega orodja tako da ne vem zakaj bi bil problem.
Pri 10,8V imam kapacitete samo 1,5Ah jih imam ene 6kom, pri 18V 3Ah in res pa da je 36V samo 2,6 Ah.
Ali se splača s tem ukvarjat ali naj kupim nov original akumulator samo ne vem zakaj ni imel nobene kapacitete že ko je bila zadeva nova.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem mislil, da želiš uporabit liion in polnilec za svinčen aku.
Nižanje napetosti je nesmiselno. Raje pomeri prostor in kupi aku enake voltaže, kot je original, samo z večjo kapaciteto. Ni mi pa jasno, kak aku je notri, da ima 7,5v.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2014 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poanta je da če daš 10.8 z 1.5Ah bo držal X časa, če daš pa notri 36V z 2.45Ah pa y časa, ki pa bo lahko krajši od x, če boš vezal direktno, kot je to storil ro-bi. Namreč, pri večji napetosti bo motor potegnil večji tok in accu prej izpraznil.
Nižanje napetosti ni ravno čisto nesmiselno...obstajajo "vmesne škatlice": PWM regulacija - s tem bi pridobil tudi možnost regulacije hitrosti. Samo mora biti dovolj močan. Pa seveda gas bi moral predelati (vgraditi potenciometer).

Koliko pa imaš teh 10.8 accujev? Če jih imaš dovolj, sploh ni problem: narediš tako, da ga zamenjaš kot v vrtalki.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
erneesto
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno to sem imel v mislih, da bi jih menjal tako kot v ročnem orodju, ker imam nekaj polnilcev viška bi lahko enega predela, da bi služil kot nosilec baterije in bi enostavno menjaval baterije. Zaenkrat imam 6 takšnih baterij.
Original je tale aku. http://item.taobao.com/item.htm?id=19227105774
Saj bi kupil original, pa imam slab občutek glede original polnilca, ki je tak kot za polnjenje gsm-ja, bi bilo možno tak acu napolniti z kakim polnilcem hitreje?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...tale accu ima kapaciteto 7Ah. Ali je dober ali zanič? Če je dober, potem boš z litijevimi dosegel še manj kot 5 minut vožnje, saj imajo dosti manjšo kapaciteto. Če pa je zanič, potem je druga.
Če je zdajšnji accu dober, potem bi za neko dobro avtonomijo rabil vsaj 20 Ah, raje več. Ali ima avtonomijo manj kot 5minut že od začetka ali sele zdaj?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
erneesto
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje da je acu zanič, je pa res da smo avto dobili kot nek razstavni eksponat za to mislim da je bil acu že iztrošen "moral bi ga dat pomerit", ker dvomim, da bi se zadeve lahko prodajale z tako kratko avtonomijo in sem celo malo pretiraval zadeva ne dela niti 2 minuti tako kot bi bilo treba.
Nisem neki strokovnjak v elektroniki za to ne vem če bi ga sam lahko pomeril, sicer imam volt meter...ali bi se dalo s tem zmerit?
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta tvoj akumulator je zagotovo zanič.
Smo imeli doma tudi tak avto, sem namesto 6V dal kar 12V aku, pwm regulacijo, potenciometer na stopalko za plin, nastavitev največje hitrosti (ki je itak vedno bila na ful). Otroci bili zelo zadovoljni, avtonomija pa je bila 30+ minut na 12V. Motor je zdržal dolga leta.
Nazaj na vrh
erneesto
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak aku pa si dal mislim koliko Ah?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavi drug accu, saj ni neka astronomska cena. Samo pri nakupu pa le PAZI da boš vzel pravega. Namreč, obstajajo taki za backup in taki za velike tokove. Prepričaj se da bo tisti, ki lahko daje velike tokove - namenjeni so recmo za UPS, pa ravno za take avtomobilčke. Če prodajalec ne bo vedel, pojdi raje v drugo trgovino...
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aku pa je bil najprej 6V 10 Ah, potem pa sem dal 2 kosa 12V 7,5A vzporedno.
Avtonomija je bila manjša kot original, samo letelo je pa dosti bolj Very Happy
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2014 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje, koliko časa bo ...
Motor (verjetno tudi drugi sklopi) verjetno ni narejen za take moči! Če že, potem definitivno malo optimiziraj vsaj hlajenje motorja.

Lp, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni